Ordinea se deprinde din copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordinea şi organizarea pot fi însuşite la orice vârstă, dar cel mai bun antrenament începe în copilărie, sub influenţa părinţilor.Află cât de uşor poate fi !

Dezordinea în casă şi pe birou înseamnă creativitate, program de lucru încărcat sau lene? Un răspuns universal valabil nu există, dar, în multe cazuri, de vină sunt deprinderile greşite din copilărie. Dobândirea calităţii de a fi ordonat va influenţa în mod pozitiv dezvoltarea mentală a copilului.

Copiii îşi imită părinţii

Cu siguranţă ştiţi cât de importantă este puterea exemplului. De aceea, aveţi grijă ca deprinderile copilului să fie influenţate de obiceiurile voastre. Dacă voi nu sunteţi ordonaţi, sfaturile nu fac decât să-l încurce pe cel mic.

Transformaţi dereticatul într-o joacă

Atunci când copilul este prea mic, de curăţenie se va ocupa mama sau tatăl. Atunci când mai creşte, acesta poate începe să-şi pună singur ordine în lucrurile din camera lui. Orice tentativă a copilului de a ajuta la păstrarea ordinii trebuie lăudată şi încurajată, chiar dacă-i stângace.

Mama îşi poate implica micuţul să participe la strângerea obiectelor, sub formă de joacă. Atmosfera trebuie să fie relaxată, să se râdă, iar cel mic va percepe acest proces ca pe o activitate plăcută, şi nicidecum ca pe o corvoadă. La final, spune-i copilului că este şi meritul lui că acum casa arată atât de bine şi, eventual, răsplăteşte-i eforturile jucându-vă împreună.

Dacă micuţul nu dă semne de implicare, este de preferat să schimbi tactica şi nu să faci ordine în locul lui.

Sortaţi hainele şi jucăriile

Jucăriile vă umplu casa. Chiar dacă are voie să se joace cu ele în toate încăperile, copilul trebuie să înveţe că, la sfârşitul zilei, locul acestora este înapoi, în camera lui. Îi puteţi spune, de exemplu, că jucăriile merg şi ele la culcare. Dacă sunt prea multe, aglomerează camera şi distrag atenţia copilului, astfel că este util să i le laşi la îndemână doar pe cele cu care se joacă în mod obişnuit.

Le poţi organiza în cutii, de preferat transparente şi de culori diferite, pe care să lipeşti etichete desenate. Într-un sac din material textil, agăţat la o înălţime accesibilă, pot fi păstrate jucăriile uşoare şi moi, din pluş.

Pentru păstrarea hainelor în ordine, este util să-i explici copilului că acestea trebuie să stea doar în trei locuri: în dulap, pe corp sau în coşul cu rufe. Ajută-l să împăturească hainele, operaţiune dificilă pentru cel mic.

Sfat
Folosiţi-vă de puterea exemplului pentru a vă învăţa copilul să fie ordonat.

Dezordinea, semn de ADHD!

Un copil dezordonat, mereu agitat şi neatent sau incapabil să se concentreze asupra sarcinilor pe care le are de îndeplinit poate suferi de ADHD, tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie. Este nevoie de un consult medical, pentru că tratată corect, prin psihoterapie şi, la nevoie, şi cu medicamente, boala dispare.

Copilul ordonat va fi un adult organizat

Majoritatea persoanelor organizate sunt şi ordonate. Deprinderea de a fi ordonat ajută copilul să îşi dezvolte o minte organizată. Fără organizare, şi cele mai simple lucruri devin dificile şi stresante, consumând timp şi energie. O persoană organizată are capacitatea mentală de a proceda metodic, de a coordona lucrurile de care este responsabilă şi de a le face să funcţioneze.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Nu ne putem aştepta ca un copil să înveţe că nu are nimic de făcut şi apoi, brusc, să aibă grijă de lucrurile lui. Chiar dacă o face în joacă, el poate să participe la strângerea jucăriilor sale, la punerea hăinuţelor în coşul de rufe (chiar dacă îl ţinem în braţe când face acest lucru). Jocul va fi îmbinat cu învăţarea unei rutine pozitive, care îl va ajuta să devină un adult responsabil şi ordonat.

Ordinea este un fel de a fi în familie şi fiecare participă după puterile sale. Un copil poate fi încurajat de mamă să facă anumite lucruri, chiar dacă nu le face foarte bine. Important este nu să îi facem observaţii, ci să apreciem efortul şi faptul că el cooperează într-o direcţie pozitivă. Regula de bază însă pentru a avea un copil ordonat este ca noi înşine să fim ordonaţi. Copiii învaţă foarte mult prin exemplu şi prin verificarea regulilor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite