Obiceiurile părinţilor se transmit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiurile părinţilor se transmit
Obiceiurile părinţilor se transmit

Potrivit psihologilor, 80 la sută din obiceiurile unui adult se formează în copilărie. În această perioadă, un copil asimilează ca un burete tot ceea ce se petrece în jurul său.

Capacitatea de a imita a copilului poate fi valorificată pentru a-i transmite modele de comportament. Pe această cale,  copilul poate fi ajutat să se descopere şi să înveţe cum să se poarte când va fi adult. Însă această capacitate de a imita poate fi şi în defavoarea micuţului, mai ales atunci când copiază comportamente negative. În această situaţie, există pericolul ca un comportament să fie asimilat greşit, iar schimbarea lui să se facă mult mai greu.

Alimentaţia sănătoasă se învaţă în familie

Numărul adolescenţilor obezi ar fi mult mai mic, spun specialiştii, dacă părinţii ar supraveghea îndeaproape modul în care aceştia se alimentează. Asta deoarece atunci când unui copil îi este permis să mănânce tot ceea ce doreşte, kilogramele în plus nu vor întârzia să apară. De aceea, părinţii joacă un rol hotărâtor în deprinderea modului de alimentaţie sănătos. Dacă aceştia vor adopta o alimentaţie echilibrată, şi cel mic se va obişnui să mănânce sănătos.

Atenţie!

Nu uita că, în  orice moment, eşti un model pentru copilul tău!

Comunicarea, liantul  dezvoltării armonioase

image

În familiile în care există copii, mai ales de vârstă şcolară, comunicarea trebuie să fie fără cusur, spun psihoterapeuţii. În multe familii însă, ambii părinţi muncesc mai mult de opt ore pe zi, iar copiii sunt lăsaţi în grija altor persoane, cărora nu le pot spune micile lor necazuri. Prin urmare, în lipsa comunicării, mulţi copii ajung să-şi reprime sentimentele, lucru ce le influenţează dezvoltarea. Cu cât părinţii sunt mai deschişi la dialog, cu atât copilul va fi mai comunicativ.

Comportamentul violent al părinţilor poate fi copiat de copii.

Lucruri de care să ţineţi cont

- Nu amânaţi prea des activităţi cum este spălatul vaselor după masă, deoarece micuţul va crede că este un lucru normal şi, pe viitor, se va comporta la fel.
- Păstraţi ordinea, pentru ca şi cel mic să facă la fel în camera lui.
- Nu vă certaţi în faţa copilului, deoarece va creşte cu gândul că o problemă se poate rezolva doar cu ceartă.
- Dacă micuţul vostru are obiceiuri proaste, precum rosul unghiilor sau suptul degetelor, îl puteţi dezvăţa arătându-i care sunt consecinţele.

Gustul pentru sport se deprinde în copilărie

Pentru un copil, mişcarea reprezintă cel mai la îndemână mod de a se dezvolta armonios şi de a-şi întări sistemul imunitar. De aceea, obişnuinţa de a face mişcare trebuie să o deprindă încă de mic. Însă părintele care vine de la serviciu, iar, după ce ia o masă consistentă, se aşază în faţa calculatorului sau la televizor îi va da un exemplu negativ micuţului. De aceea, copilul trebuie învăţat să alterneze perioadele de jucat la calculator cu ieşirile în aer liber.

image

Specialistul nostru


Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Pentru un copil, lumea reprezintă un loc nou şi necunoscut. De aceea, el are nevoie de repere pentru a se simţi în siguranţă şi pentru a-şi găsi locul în familie. În mod firesc, reperul cel mai la îndemână sunt părinţii. Cel mai adesea însă, un copil observă în jurul său nu doar ceea ce părinţii vor ca el să vadă şi dă o interpretare proprie.

De exemplu, unii părinţi se plâng că micuţii lor nu se străduiesc suficient să aibă note bune la şcoală, deşi nu-şi dau seama că, prin atitudinea lor, lasă să se înţeleagă că educaţia nu mai este o cheie a succesului. De asemenea, copilul va fi foarte atent la lucrurile valorizate de către părinţi, la cele care sunt importante pentru ei şi la lucrurile prin prisma cărora îl apreciază pe copil sau îl pedepsesc. În funcţie de aceşti factori, copilul îşi găseşte locul în familie.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite