Nu lăsa televizorul să-ţi educe copilul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programele TV nepotrivite pot influenţa copiii  în mod negativ
Programele TV nepotrivite pot influenţa copiii în mod negativ

Deşi unele programe TV sunt educative şi antrenante, copiii, fie ei preşcolari, fie ei adolescenţi, se pot lăsa influenţaţi de anumite mesaje negative transmise în cadrul unor emisiuni sau reclame.

Programul strict îl fereşte de pericole

Studii realizate în SUA au demonstrat că expunerea zilnică la violenţa prezentată la televizor poate face copilul mai agresiv şi mai puţin sensibil la emoţiile reale.

De asemenea, copiii pot urmări programe care prezintă obiceiuri nesănătoase sau utilizarea drogurilor sociale, precum ţigările sau alcoolul, şi le pot considera drept modele. Aceştia sunt uşor influenţabili şi vor prelua mesajul ca fiind pozitiv. Şi reclamele sunt periculoase, deoarece prezintă de cele mai multe ori alimente nesănătoase.

Nu-i place şcoala. Iată ce poţi face!

Cum să-i descoperi talentele ascunse

Pentru a putea supraveghea informaţiile la care se expune copilul ar fi bine să stabileşti pentru copil un set de reguli: între ce ore are voie să stea în faţa televizorului, care este limita maximă admisă de timp petrecut la televizor şi care sunt programele permise. Cel mai bine este să alcătuieşti un program de privit la televizor în familie şi să-i explici copilului informaţiile pe care le-ar putea percepe greşit.

Blocaţi programele neadecvate

Orice companie de transmitere prin cablu a canalelor de televiziune ar trebui să comercializeze nişte dispozitive denumite cipuri, responsabile pentru codarea sau chiar pentru blocarea definitivă a unor canale TV la alegere. Este indicat să apelezi la aceste dispozitive şi să nu ai încredere că micuţul „va întoarce capul" la scenele necorespunzătoare.

Explică-i la ce riscuri se expune

Prea mult timp pretrecut în faţa televizorului poate creşte riscul de obezitate, susţin specialiştii. Explică-i copilului cum poate înlocui programele TV cu mişcarea fizică. Încearcă să îl atragi către un sport anume, care să îl ajute să se dezvolte armonios.

Nici jocurile video nu sunt mai sănătoase

La fel ca şi programele TV, jocurile video pot include scene de violenţă extremă, îndemnându-i pe cei mici la acţiuni nepotrivite. Redu pe cât posibil orele petrecute în faţa jocurilor video, explicându-i copilului că există jocuri reale mult mai interesante, care îl solicită mai mult şi îl ajută la creştere şi la dezvoltare. Poţi încerca să îi povesteşti despre jocurile copilăriei tale.

Şi Internetul poate fi periculos!

Internetul poate prezenta foarte multe capcane pentru copii şi pentru adolescenţi. Aceştia pot deveni victimele unor mesaje sexuale explicite sau ale unor persoane periculoase, ce se ascund în spatele unor porecle pe site-urile de socializare. Alege serviciile de Internet cu atenţie şi instalează filtre software care să nu le permită acestora accesul la website-uri potenţial riscante.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

Riscurile la care se expun copiii în momentul în care urmăresc în mod excesiv programele TV sunt mari, pentru că, din păcate, nu avem doar emisiuni prin care copiii să înveţe ceva constructiv, ci şi emisiuni care le perturbă percepţia corectă a realităţii. Pe de altă parte, oricât de bune ar fi emisiunile, fără raportare la realitate, fără a învăţa să se joace normal şi să socializeze, un copil va deveni inadaptat, neobişnuit cu ceilalţi. În plus, va avea abilităţi de comunicare şi de integrare dezvoltate insuficient.

Pentru un copil, mediul familial este primul şi cel mai important suport care îi oferă repere educaţionale. Cu cât părinţii sunt mai aproape de copil şi îl încurajează ca pe un membru activ al familiei (contribuind după puterile sale la activităţile familiei), cu atât copilul are mai multe şanse să se dezvolte în mod corect şi armonios.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite