Nu înlocui dragostea cu violenţa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu înlocui dragostea cu  violenţa!
Nu înlocui dragostea cu violenţa!

Certurile ocazionale şi micile conflicte între parteneri există în orice cuplu. Dar limita dintre normalitate şi violenţă poate fi fragilă. De aceea, nu trebuie să permiţi ca dragostea dintre voi să se transforme în teroare. Psihologii avertizează că violenţa poate crea dependenţă, deoarece, implicând eliberarea de endorfine, produce plăcere.

Poate crezi că violenţa în cuplu înseamnă lovituri în urma cărora este nevoie de îngrijiri medicale. În realitate, acestea sunt doar o manifestare a violenţei în cuplu. Psihologii spun că poţi fi victima unor forme mai subtile de violenţă, care nu implică agresiune fizică.

Şi insultele repetate, ameninţările şi brutalitatea în relaţia sexuală sunt forme pe care le poate lua violenţa dintre parteneri. În plus, mai există şi o altă categorie de manifestări violente care sunt, de fapt, semnul incompatibilităţii în relaţia de cuplu.

Frustrările nasc agresivitate

O relaţie sentimentală nereuşită îi poate conduce pe cei doi parteneri la reacţii violente, chiar dacă în mod obişnuit aceştia nu ar recurge la astfel de manifestări. Stresul de la locul de muncă, perioadele lungi de lipsă a activităţii sexuale sau descoperirea infidelităţii celuilalt pot declanşa reacţii violente în cuplu.

Deşi accidentale, aceste reacţii nu trebuie tolerate. Cauza lor trebuie rezolvată prin şedinţe de consiliere de cuplu. În majoritatea cazurilor, acest tip de violenţă poate fi depăşit dacă partenerii solicită sprijin specializat.

În cazurile extreme, partenerii îşi întreţin ura

Când unul dintre parteneri este agresiv, iar celălalt acceptă pentru multă vreme să fie victimă, fără să realizeze că despărţirea este soluţia, între cei doi există, în mod inconştient, o nevoie complementară de agresiune. În aceste cupluri, persoana violentă îşi manifestă puterea agresându-l pe celălalt, fie verbal, fie fizic, dar, pentru că relaţia nu se sfârşeşte, agresivitatea îi este întreţinută de prezenţa victimei.

Din acest motiv, potrivit specialiştilor, aceste cupluri au o şansă foarte mică de reabilitare, iar relaţia lor va rămâne conflictuală. Mai mult, dacă relaţia se sfârşeşte, foştii iubiţi îşi vor alege în mod inconştient acelaşi tip de partener. Prin urmare, nici comportamentul de agresor nu ia sfârşit şi nici acela de victimă. Ele se continuă, dar în alte relaţii. Din aceste motive, specialiştii recomandă persoanelor violente o terapie de autocontrol şi consiliere psihologică.

image



Cauzele vin din copilărie

Potrivit psihologilor, rădăcinile violenţei din cuplu se află în copilărie. De cele mai multe ori, partenerii care ajung la gesturi violente au învăţat acest comportament în copilărie şi îl imită ca adulţi.

În această categorie intră persoanele a căror agresivitate a fost cultivată de părinţi sau de mediul social în care s-au dezvoltat. Dacă părinţii nu iau atitudine, cei mici nu înţeleg faptul că agresarea verbalăsau fizică a altora nu este permisă social şi vor crede că este normală.

image

Specialistul nostru
Claudiu Ganciu


psiholog specialist în terapie de cuplu
Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie, Bucureşti


Comportamentul violent poate exprima un tip de sexualitate violentă şi atunci problema se poate rezolva prin psihoterapie de cuplu. În alte cazuri, violenţa din interiorul cuplului exprimă chiar legătura violentă care există între parteneri.

În acest caz, capacitatea partenerilor de a suporta şi de a încuraja violenţa sunt chiar motivul formării cuplului. Când violenţa este accidentală şi neobişnuită în cuplu, cel mai adesea este vorba despre motive exterioare care au dus la pierderea controlului, ca de pildă stres suplimentar la locul de muncă.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite