Negocierea şi concesiile menţin armonia în cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Începeţi să faceţi compromisuri cu lucrurile mici, cum este controlul asupra telecomenzii
Începeţi să faceţi compromisuri cu lucrurile mici, cum este controlul asupra telecomenzii

De cele mai multe ori, puteţi avea păreri diferite când vine vorba despre atribuţiile casnice, despre locul ideal pentru vacanţă sau despre creşterea copiilor. Ca să păstraţi echilibrul în relaţie, faceţi compromisuri, dar fără jocuri ale puterii, care pot duce la frustrări.

Într-o relaţie de dragoste sunt necesare aproximativ aceleaşi strategii ca la încheierea unui contract de afaceri. Fiecare dintre părţi trebuie să aibă drepturi şi obligaţii şi să-şi stabilească atribuţiile. Dar la fel de necesar, pentru ca ambele părţi să fie mulţumite, este ca partenerii (într-o afacere sau într-o relaţie de cuplu) să facă concesii. Şi bineînţeles, un pas important până la a ajunge la un compromis este negocierea.

Problemele nu au o singură soluţie

Cu toţii ştim că orice problemă are o rezolvare, dar unii dintre noi consideră că singura cale de a ajunge la ea este propria cale. Cel mai elocvent exemplu este alegerea unui itinerariu până la o anumită destinaţie. Fiecare dintre parteneri consideră că el cunoaşte cel mai scurt drum şi nu ia în considerare părerea celuilalt.

De aici iau naştere o serie de certuri şi de reproşuri care nu duc altundeva decât la nemulţumirea şi la nefericirea amândurora. Ca să eviţi astfel de situaţii, ascultă şi părerea partenerului şi poate vei descoperi că ruta propusă de el nu are la fel de multe semafoare, de exemplu. Sau, discutând, puteţi descoperi că mai există un al treilea drum avantajos pentru amândoi.

Prin urmare, în unele situaţii, există mai multe soluţii la aceeaşi problemă. Trebuie doar să le descoperiţi împreună şi să cădeţi de acord asupra uneia dintre ele.

Fă diferenţa: nevoile tale - nevoile relaţiei

Ţie îţi place liniştea, partenerului tău îi place să dea muzica la maximum. Tu vrei să ieşi în oraş cu prietenii, partenerul tău vrea să petreceţi o seară romantică împreună. Tu vrei să mergeţi în vacanţă la mare, celălalt vrea să vizitaţi toată Europa. Este inevitabil ca astfel de situaţii să se ivească într-o relaţie, mai ales într-una de lungă durată. Ca să ajungeţi la un compromis, trebuie ca fiecare să ţină cont de nevoile celuilalt.

De exemplu, dacă partenerul are nevoie de libertate pentru a se simţi împlinit, stabiliţi o seară în care poate ieşi cu prietenii. Dar, pentru a vă fi mai uşor să faceţi compromisuri, atunci când trebuie să luaţi o astfel de decizie, ţineţi cont nu doar de nevoile fiecăruia, ci şi de nevoile relaţiei voastre.

Nu ai întotdeauna dreptate

De fapt, nimeni nu are întotdeauna dreptate şi trebuie să te împaci cu această idee. Multe persoane au tendinţa de a considera că au găsit cea mai bună soluţie la o problemă şi de a ignora ideile celuilalt pentru simplul motiv că nu le place să piardă sau să cedeze în faţa cuiva, chiar dacă este vorba despre persoana iubită.

Dacă te numeri printre aceste persoane, este important să faci un calcul şi să analizezi obiectiv ce ai de pierdut şi ce poţi câştiga: renunţi la o idee sau doar o reformulezi, dar câştigi o relaţie armonioasă, fără certuri sau reproşuri.

Negociaţi regulile copilului

Fiecare dintre parteneri vine cu propriul bagaj în legătură cu modul de creştere a copilului. Şi, bineînţeles, se întâmplă de multe ori ca unul dintre voi să considere, de exemplu, că micuţul nu are voie să aibă computer în cameră, iar celălalt să creadă că, dimpotrivă, calculatorul îl ajută să înveţe mai uşor.

Cel mai bine este să negociaţi astfel de probleme departe de ochii şi de urechile copilului şi să ajungeţi la un compromis în legătură cu regulile pe care trebuie să le respecte acesta. Altfel, dacă fiecare dintre părinţi îi prezintă propria părere, acesta va fi confuz şi nu va înţelege ce înseamnă cu adevărat regulile.

Specialistul nostru

Lena Rusti,psiholog psihoterapeut

Atunci când unul dintre parteneri face un compromis, îşi creează un sentiment de frustrare. Lucrurile pe care le facem pentru celălalt pot fi făcute deschis, pentru binele relaţiei, simţind că fiecare dintre parteneri îşi aduce contribuţia pentru ca relaţia să funcţio­neze bine. Atunci când ai un partener, întrebarea pe care e bine să ţi-o pui este: „Ce e mai bine pentru această relaţie?", nu „Ce e mai bine pentru mine?".

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite