Ne iubim, dar vrem lucruri diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ne iubim, dar vrem lucruri diferite
Ne iubim, dar vrem lucruri diferite

Tu vrei să urci pe Kilimanjaro, dar partenerul tău se teme şi de o excursie până în Croaţia. Totuşi, nu e de mirare că vă iubiţi. Diferenţele vă fac complementari şi este deja ştiut că magnetismul cel mai puternic se naşte între polii opuşi.

Perechile compatibile sunt, în general, acelea în care partenerii au aceleaşi idealuri, iar paşii pe care cei doi vor să-i facă în viaţă sunt pe un traseu comun. Dar contrariile se atrag şi tocmai de aceea, nu toate relaţiile pornesc având această bază comună.

În cazul lor, pasiunea este explozivă, noutatea şi surpriza sunt la ordinea zilei, iar rutina este practic imposibilă. Totuşi, după ce trece pasiunea de la începutul relaţiei, este necesar să îşi găsească echilibrul pentru că, în absenţa acestuia, iubirea poate fi pusă din greu la încercare.

În relaţiile mature, partenerul acceptă mai uşor faptul că celălalt are dorinţe diferite.

Negociază în loc să sporeşti tensiunea

Dacă vă doriţi lucruri diferite, dar vă iubiţi şi nu vă puneţi problema despărţirii, atunci fiţi pregătiţi să vă confruntaţi şi cu frustrări. Divergenţele pot fi de la cele mai mici la cele mai mari. Tu vrei un weekend de relaxare în care să citeşti o carte uşoară şi să leneveşti pe sofa, iar partenerul vrea o plimbare în aer liber; tu vrei copil, partenerul însă vrea, cel mult, un animal de companie.

Ce-i de făcut? Soluţia cea mai bună ar fi ca fiecare dintre voi să facă ceea ce-i place atunci când simte nevoia, dar fără ca alegerea aceasta să-l lezeze pe celălalt. Când diferenţele dintre dorinţele voastre sunt mari, şi şansele ca din confruntările legate de aceste subiecte să iasă scântei sunt la fel de crescute.

Există şi iubiri imposibile

Când diferenţele de viziune dintre voi apar în puncte vitale, atunci, chiar dacă vă iubiţi, gândiţi-vă că totul poate degenera într-un chin prelungit. Aşadar, nu are rost să renunţaţi la lucrurile pe care le consideraţi importante. Mai bine analizaţi situaţia şi vedeţi dacă nu v-aţi simţi mai împliniţi lângă alţi parteneri, care să aibă aspiraţii similare cu ale voastre.

Iubirea supravieţuieşte dacă vă concentraţi pe punctele comune, nu pe diferenţe.

Acceptaţi-vă alegerile

Este greşit să porneşti la drum într-o relaţie cu intenţia de a schimba la celălalt lucrurile care nu-ţi sunt pe plac. Când doi oameni se iubesc, se cunosc suficient de bine încât să ştie care le sunt punctele de compatibilitate totală, ce anume se poate negocia şi ce nu. Aşadar, dacă ştiţi că vă iubiţi, nu are rost să vă pierdeţi timpul cu certuri inutile care se referă tot timpul la aceleaşi lucruri. Mai bine acceptaţi pasiunile, alegerile şi dorinţele celuilalt şi concentraţi-vă pe punctele voastre comune, nu pe diferenţe.

Mentalitate

image

Orgoliile nu-şi au rostul între doi oameni care ţin unul la altul şi doresc să formeze un cuplu.



Reproşurile nu ajută

Dacă lucrurile se inflamează şi degenerează într-un scandal, cel mai bine este să reluaţi discuţia altădată, când sunteţi calmi. Şi aminteşte-ţi dacă nu cumva lucrurile pe care i le reproşezi acum nu sunt cele care te-au determinat să intri în această relaţie. Dacă schimbările au apărut pe parcurs este bine să comunicaţi. În mod normal, cu cât relaţia este mai veche, cu atât mai uşor este să accepţi că partenerul este diferit de tine şi că, implicit, îşi poate dori lucruri diferite.

image

Specialistul nostru


Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Atunci când apar scopuri diferite, e bine ca ele să fie comunicate din timp celuilalt, pentru ca cei doi să îşi poată negocia relaţia, să vadă dacă se simt sau nu confortabil în noile condiţii. Acest lucru este necesar pentru că, uneori, confortul unuia poate însemna nefericirea celuilalt. Dacă nu se găseşte o cale de mijloc, cuplul va acumula frustrări care se vor exprima în lupta pentru putere, în conflicte şi, în cele din urmă, chiar în despărţire.

De exemplu, unul îşi poate dori copii, celălalt nu. Unul îşi poate dori să plece din ţară, în timp ce partenerul nu vrea acest lucru. Astfel de dorinţe nasc perspective diferite asupra vieţii şi, dacă ele sunt dorinţe reale, cu cât cei doi le confruntă mai devreme, cu atât au mai multe şanse de a le rezolva în mod civilizat şi respectuos pentru ambii parteneri.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite