Mituri despre relaţia de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile recente arată că peste 60 la sută din cupluri se despart după numai trei ani de conviețuire. Iar motivul invocat cel mai des este nepotrivirea  de caracter. În realitate, la baza despărţirii, în peste jumătate din cazuri, stă infidelitatea.

«Firile opuse  se atrag, dar pe termen scurt»

Adevărat. Fiecare partener vine cu un anumit stil de viaţă şi cu principii de cele mai multe ori diferite de ale celuilalt. Dacă la început acestea sunt avantaje care fac relaţia să meargă strună, pe măsură ce partenerii încep să se cunoască apar şi problemele. Iar la un moment dat, aceştia ajung să-şi dea seama că sunt diferiţi din multe puncte de vedere.

De aceea, psihoterapeuții recomandă să căutăm încă de la prima întâlnire să identificăm la viitorul partener puncte comune cu ale noastre şi să ne axăm mai puţin pe felul în care acesta arată. Împărtășirea acelorași idealuri și perspectiva comună asupra vieții ar trebui să fie punctele după care să ne orientăm.

«Mai târziu, îl voi  modela cum doresc»

Fals. Pot fi numărate pe degete cuplurile în care, într-adevăr, unul dintre parteneri reuşeşte să-l schimbe pe celălalt, pentru a fi aşa cum şi l-a imaginat în visurile sale. Aceasta deoarece, aşa cum se ştie, dintre toate lucrurile, caracterul este cel mai greu de schimbat.

Prin urmare, specialiştii ne sfătuiesc să nu picăm în capcana schimbărilor care sperăm să vină pe parcursul relaţiei. Tot aceştia ne mai atenţionează că multe persoane într-adevăr se schimbă, însă modificările nu sunt întotdeauna pozitive.

image

Partener educat  =  griji puţine

Fals. Mulţi dintre bărbaţii cu o educaţie care le dă o anumită deschidere faţă de viaţă rămân conservatori când vine vorba de responsabilităţile casnice. Iar lucrul acesta se întâmplă în ciuda faptului că femeile s-au emancipat şi ocupă, de multe ori, posturi la fel de importante ca bărbaţii. De aceea, este indicat ca sarcinile într-o gospodărie să fie stabilite încă de la începutul relaţiei.

«Rezistenţa cuplului, influenţată de bani»

Fals. Alegerea unui partener potent din punct de vedere financiar s-a dovedit păguboasă pentru majoritatea femeilor, spun specialiştii. Aceasta deoarece multe dintre ele îşi aleg partenerul gîndindu-se doar la binele viitorului copil şi nu iau în calcul şi binele lor.

Astfel, în timp, constată că nu au nimic în comun cu bărbatul respectiv şi de aceea în multe cazuri se ajunge chiar la despărţire. Prin urmare, psihologii recomandă multă prudenţă în alegerea partenerului, deoarece banii aduc fericirea, însă nu pot întreţine o relaţie.

«Diferenţa de vârstă nu contează cu adevărat»

image



Adevărat/Fals. Trăim vremuri în care întâlnim la tot pasul cupluri în care ea este cu câţiva ani mai în vârstă decât el şi cu toate acestea se înţeleg de minune. Specialiştii spun că în astfel de cupluri diferenţele de vârstă încep să se vadă abia după câţiva ani.

De asemenea, există şi reversul medaliei, şi anume, când el este mult mai în vârstă decât ea. Şi cu toate acestea relaţia merge strună. În acest caz, psihologii spun că nu este nimic anormal, deoarece unii bărbaţi se maturizează mai greu sau trăiesc o a doua tinereţe.

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog
psihoterapeut

Atunci când trebuie să vorbim despre “regulile” unei alegeri reuşite, miturile devin parte a unei “literaturi populare”, ce sunt construite în timp din experienţele trecute ale uneia ori mai multor persoane sau chiar generaţii. Concluziile pe care le tragem din lucrurile care ni se întâmplă şi din relaţiile anterioare, pozitive sau nu, reprezintă o parte din capacitatea noastră de a evolua şi de a transmite mai departe moştenirea experienţei  noastre.

Cu cât partenerii cunosc mai multe unul despre celălalt, cu atât au mai multe şanse să facă alegerea potrivită şi, astfel, să aibă o relaţie sau o căsnicie reuşită. Scopul celor mai multe persoane în alegerea partenerului este găsirea stabilităţii şi loialităţii. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite