La ce activităţi extraşcolare îţi dai copilul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu arată că doar 40 la sută din elevi sunt implicaţi în activităţi extraşcolare. Află de ce este bine ca şi copilul tău să aibă preocupări suplimentare.

Activităţile extraşcolare joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea fizică şi psihică a unui copil, spun psihoterapeuţii. Prin intermediul acestora, copilul va învăţa să interacţioneze mai uşor cu cei din jur şi va putea să exceleze în anumite domenii spre care are înclinaţii.

Astfel de activităţi îl ajută să-şi canalizeze energia către lucruri cu adevărat importante şi să-şi dezvolte spiritul de competiţie. Implicarea copilului într-o activitate extraşcolară trebuie să aibă loc în jurul vârstei de şase-şapte ani. Aceasta este vârsta la care el începe să descopere lucrurile care îi fac plăcere. În plus, când este foarte mic, este preocupat mai degrabă de jucării şi nu va da atenţie activităţilor solicitante.

Primează preferinţele copilului

Potrivit psihologilor, în alegerea programului din afara orelor de curs trebuie să se ţină cont şi de opţiunile copilului. În caz contrar, acesta nu se va implica cu plăcere în activităţile respective. Un alt aspect important este legat de numărul activităţilor extraşcolare, care nu ar trebui să fie mai mult de două. Aşadar, este de dorit ca acestea să nu-i ocupe tot timpul liber, ci să-i rămână un interval şi pentru relaxare şi pentru joc.

Sportul, cel mai iubit

Studiile arată că pe primul loc în topul preferinţelor copiilor se situează activităţile sportive. Sporturile cele mai îndrăgite de cei mici sunt fotbalul, voleiul şi baschetul. Acestea sunt sporturi care îi vor dezvolta copilului rezistenţa fizică şi capacitatea de a lucra în echipă. Însă, pentru aceasta ar trebui să fie apt fizic.

Arta le stimulează creativitatea

Mulţi părinţi văd în desenele copilului adevărate opere de artă şi, prin urmare, îl îndeamnă spre lecţii de desen sau de pictură. Psihologii spun că astfel de activităţi, precum şi dansul şi cântatul sunt o alegere foarte bună, deoarece le dezvoltă copiilor imaginaţia şi creativitatea.

Însă copilul nu trebuie forţat să devină cel mai bun în unul dintre aceste domenii, mai ales dacă nu este suficient de dedicat. De asemenea, astfel de îndeletniciri se potrivesc ca o mănuşă copiilor timizi, deoarece, în felul acesta, reuşesc să stabilească mai uşor contacte cu ceilalţi.

Alternativă la jocurile pe calculator

Studiile arată că 80 la sută din copii şi adolescenţi îşi petrec timpul liber în faţa calculatorului sau televizorului şi, prin urmare, au un stil de viaţă sedentar.

În acest sens, activităţile extraşcolare pot deveni o metodă eficientă prin care copiii pot fi ţinuţi departe de aceste vicii tehnologice. În caz contrar, vor deveni introvertiţi şi, pe viitor, vor lega greu prietenii.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog psihoterapeut

Pentru părinţi este esenţial să îl raporteze pe copil la dimensiunea sa socială şi la modul în care el îşi va găsi locul în lume, nu doar prin prisma avantajelor, ci şi prin asumarea responsabilităţilor.

Implicarea în activităţi extraşcolare, pe măsura disponibilităţii de timp şi de energie pe care o are copilul, duce la învăţarea asumării unor responsabilităţi care ţin de integrare, de respectarea unui program, unor reguli şi unor aşteptări pe care ceilalţi le au de la el.

Recomandare

Copiilor introvertiţi le sunt indicate mai ales activităţile artistice.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite