Învaţă-l să îndrăgească lectura!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Că lectura este esenţială pentru dezvoltarea intelectuală a copilului nu există dubiu. Problema este cum îl dezlipeşti de televizor şi de calculator pentru a-l determina să o îndrăgească. Nu dispera! Metode există. Trebuie doar să ai răbdare, timp şi câteva „tehnici”.

Ideal ar fi să-ţi înveţi copilul de la vârste foarte mici să iubească lectura, citindu-i seara poveşti. Chiar dacă este bebeluş şi nu înţelege încă sensul cuvintelor, va asocia lectura cu un moment de apropiere de părinţi şi cu mai multă atenţie primită din partea lor. În timp, lectura de seară va deveni tot mai captivantă.

Începe cu cărticele ilustrate

O altă metodă prin care-l poţi „educa" de mic să îndrăgească lectura este să-i incluzi cărticele cu cât mai multe ilustraţii şi cât mai viu colorate în colecţia lui de jucării. În acest mod, îi vei induce ideea că o carte este la fel de distractivă ca şi o jucărie.

Primul gest va fi, cu siguranţă, să rupă filele sau să le „guste", motiv pentru care va trebui să alegi cărţi cu file de carton sau de plastic. Însă treptat, va începe să examineze ilustraţiile şi va deveni tot mai interesat de cărticele.

Lasă-l să aleagă singur cărţile

Dacă ai ratat aceste momente nu înseamnă că este prea târziu să-l determini să citească. Un prim pas în acest sens este să mergeţi împreună la librărie şi să-l consulţi în alegerea unei cărţi, pentru că interesul lui va fi mai mare dacă a avut un rol decisiv în acest sens. Totuşi, trebuie să-l direcţionezi către cărţi adaptate vârstei lui.

Chiar dacă micuţul ştie să citească, ai putea, pentru început, să-i lecturezi cartea. În acest mod, veţi crea împreună un moment de apropiere şi, dacă-i citeşti cu intonaţia potrivită, îi vei stârni interesul mai mult decât dacă ar citi singur. Ai putea amenaja chiar un colţ de lectură într-o cameră. Implică-l în această schimbare de decor şi încurajează-l ­să-şi aducă acolo jucăriile preferate, pernele şi toate lucrurile de care se simte ataşat.

Şi cum puterea exemplului rareori dă greş, ar trebui să te vadă şi pe tine din când în când citind în acel colţ. Încearcă să creezi un ritual stabilind un moment anume din zi pentru lectură, dimineaţa sau seara de exemplu, în funcţie de cum îţi permite timpul.

Trezeşte-i curiozitatea

Ai putea să-i trezeşti interesul faţă de lectură făcând conexiuni între poveste şi experienţele copilului tău ori între personaj şi prietenii de la grădiniţă sau de la şcoală. Dacă reuşeşte să se identifice cu un personaj sau cu o situaţie descrisă în carte, îi vei stârni empatia şi va fi încântat de ceea ce citeşte.

În serile în care lecturaţi împreună, opreşte-te în mijlocul unui episod captivant al poveştii şi întreabă-l ce crede că se va întâmpla în continuare în carte. Copiilor le place să ghicească şi vor fi foarte curioşi să afle în continuare dacă scenariul creat de ei seamănă cu cel din carte.

Completează poveştile

Îi poţi capta întreaga atenţie asupra unei poveşti completând-o cu informaţii interesante despre personaj. Dacă, de exemplu, citeşte despre Moş Crăciun, arată-i pe hartă unde este Polul Nord.Şi cum copiilor le place să deseneze, stimulează-l să schiţeze portretul unui personaj din carte sau o situaţie în care este implicat acesta.

Arată-te interesat de ceea ce citeşte

Dacă îl surprinzi citind, ­arată‑te interesat de cartea pe care o are în mână. Pune-i întrebări despre firul epic şi încurajează-l să-şi exprime părerea cu privire la cartea respectivă.

Entuziasmul tău îl va creşte pe al lui. Totuşi, nu face discuţia despre carte una formală, plictisitoare şi nu-l obliga să-ţi povestească ceea ce citeşte dacă nu vrea. Un copil de şcoală poate asocia o asemenea discuţie cu cele de la orele de română.

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Pasiunea pentru lectură se cultivă în timp şi cu răbdare. Trebuie să facem eforturi pentru a ne ajuta copilul să descopere pasiunea pentru cărţi, şi nu doar să-i spunem, pe diferite tonuri, să se apuce de citit, în timp ce noi ne uităm la televizor. Datoria de părinte ne cere ca noi înşine să ne modificăm comportamentul, pentru că noi suntem modelul pe care copilul îl are cel mai la îndemână.

Apoi, alături de copil, trebuie să construim subiecte de discuţii ­care să ducă spre lumea cărţilor. Pe măsură ce copilul începe să citească, este important să-l încurajăm, să-l monitorizăm şi să discutăm cu el. Trebuie să răspundem întrebărilor pe care le pune şi curiozităţilor care apar, oferindu-i informaţiile ce deschid dorinţa spre noi lecturi.

Folositor: Copiii care iubesc lectura nu întâmpină dificultăţi în primii ani de şcoală.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite