Greşeli de cuplu care îţi ameninţă sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greşeli de cuplu care îţi ameninţă sănătatea
Greşeli de cuplu care îţi ameninţă sănătatea

Vă certaţi la nesfârşit, partenerul te critică tot timpul sau relaţiile intime dintre voi sunt ca şi inexistente? Calmează-te şi încearcă să găseşti o soluţie, deoarece astfel de probleme nu vă zdruncină doar relaţia, dar te şi pot îmbolnăvi.

Orelaţie armonioasă este cheia către o sănătate de fier. Fapt dovedit şi de ultimele studii, care arată că persoanele nefericite sunt mai predispuse către boli cardiovasculare.

Specialiştii spun că în mod special femeile aflate într-o relaţie cu probleme prezintă factori de risc, precum: depresie, sindrom metabolic, hipertensiune arterială şi hiperglicemie. Iată care sunt cele mai frecvente probleme de cuplu care îţi pot periclita sănătatea.

Critica excesivă accentuează stresul

Partenerul te subestimează şi critică orice, de la modul în care gândeşti şi te porţi, până la felul în care te îmbraci? În plus, din cauza perfecţionismului său exagerat, tu te îngrijorezi tot timpul că nu te vei ridica la nivelul aşteptărilor lui, chiar şi îndeplinirea unor activităţi simple putând deveni un stres pentru tine? Discută cu partenerul tău şi explică-i ce efect au asupra ta aceste critici. Ar fi indicat ca tu să încerci să te relaxezi şi să te gândeşti şi la ceea ce te mulţumeşte pe tine, nu doar pe el.

Predispoziţie

Numeroasele conflicte din cuplu sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta sindromul metabolic.

Infidelitatea poate duce la anxietate

Problemele de cuplu care au cel mai mare impact asupra sănătăţii sunt cele la care te aştepţi cel mai puţin, iar infidelitatea se numără printre acestea. Astfel, valori de bază ale cuplului, precum încrederea în partener, sunt de multe ori pierdute.

Specialiştii spun că astfel de probleme îi pot declanşa partenerului înşelat stări de anxietate şi tulburări psihosomatice. Acestea se manifestă prin apariţia unor simptome, cum ar fi dureri de cap şi de spate, crampe abdominale sau dificultăţi la urinare.

Problemele generate de bani ori de îngrijirea copiilor îşi pun acut amprenta asupra sănătăţii partenerilor.

Insatisfacţia sexuală predispune la agresivitate

image

Dacă unul dintre parteneri începe să-şi piardă interesul pentru relaţia sexuală, legătura emoţională scade, iar nivelul de tensiune şi de agresivitate dintre cei doi creşte. Specialiştii recomandă ca, în perioadele de stres, să nu treacă mai mult de două săptămâni fără a avea un contact intim.

Dacă se întâmplă astfel, trebuie să găsiţi o soluţie pentru a vă recondimenta relaţia, deoarece studiile au demonstrat că lipsa intimităţii în cuplu afectează negativ sănătatea ambilor parteneri. Acest lucru este dovedit şi de o cercetare recentă realizată în SUA, din care a reieşit că bărbaţii cu o viaţă sexuală nesatisfăcătoare prezintă un risc dublu de a face infarct, în comparaţie cu cei care fac sex de cel puţin trei ori pe săptămână.

E bine să decideţi în urma unei discuţii ce puteţi şi ce nu puteţi tolera unul celuilalt.

Comunicarea alungă tensiunile

Există o tensiune permanentă între voi şi chiar şi micile neînţelegeri par a deveni probleme de netrecut? Sunteţi capabili să vă certaţi ore întregi din nimicuri?

O astfel de atitudine vă erodează uşor, uşor relaţia şi vă afectează în timp sănătatea fizică şi psihică. Cel mai indicat ar fi să staţi de vorbă, pentru a afla ce vă doriţi şi de ce aveţi nevoie amândoi de la această relaţie. Aşa veţi putea decide ce puteţi şi ce nu puteţi tolera unul celuilalt.

image

Specialistul nostru


Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Cu cât suntem mai implicaţi în viaţa de cuplu şi relaţia înseamnă mai mult pentru noi, cu atât devenim mai vulnerabili la apariţia eventualelor probleme. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă problemele apar fără să le fi conştientizat din timp şi într-un moment în care sunt deja suficient de grave încât nu mai ştim dacă le putem rezolva sau nu.

În aceste condiţii, pentru unele persoane este foarte greu de acceptat că aceste probleme au existat de mai mult timp şi, în loc să îşi folosească capacităţile pentru a găsi o soluţie sau pentru a accepta realitatea, ele cedează şi aleg să sufere. Şi, ca orice factor stresor, problemele de cuplu pot afecta în mod semnificativ sănătatea fizică şi psihică a persoanei, de la apariţia unor boli psihosomatice până la tulburări de stare sau tulburări anxioase.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite