Frigiditatea se tratează în cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frigiditatea se tratează în cuplu
Frigiditatea se tratează în cuplu

Atracţia fizică este, în majoritatea cazurilor, cea care determină formarea unui cuplu. Totuşi, există femei pentru care iubirea faţă de partener nu implică şi dorinţa din punct de vedere sexual. Fiind vorba de o disfuncţie sexuală, psihoterapia de cuplu este una dintre soluţii.

Absenţa libidoului, dar şi imposibilitatea femeii de a atinge orgasmul în timpul unui contact sexual sunt diagnosticate drept frigiditate, iar cauzele care duc la această disfuncţie sexuală pot fi de natură organică, dar şi psihologică.

Înainte să apelezi la terapia psihologică, este necesară excluderea problemelor de ordin fizic: leziuni vulvo-vaginale, afecţiuni uterine şi o dereglare la nivelul glandelor care sintetizează hormoni sexuali (hipofiza, tiroida, glandele suprarenale şi ovarele).

De asemenea, frigiditatea poate fi o consecinţă a naşterilorcu un travaliu prelungit, în care nervii bazinului au fost comprimaţi de capul fătului. Şi medicamentele din categoria tranchilizantelor şi sedativelor pot cauza frigiditate. Când toate aceste cauze de ordin funcţional sunt înlăturate, rămâne să identifici cauzele de ordin psihologic ce au condus la instalarea acestei tulburări a sexualităţii.

Simptom că relaţia suferă

Specialiştii spun că frigiditatea este un simptom al lipsei de armonie dintre parteneri, manifestat prin dezinteresul femeii faţă de viaţa sexuală. Mai mult, acest simptom agravează problemele deja existente la nivelul cuplului. Acest lucru se întâmplă deoarece lipsa de satisfacţie sexuală scade încrederea în sine a ambilor parteneri, iar relaţia dintre ei se fragilizează şi mai tare.

Tensiunile repetate, brutalitatea şi infidelitatea unuia dintre parteneri pot determina apariţia frigidităţii, chiar dacă iniţial femeia se bucura de satisfacţie sexuală. Psihologii spun că şi conflictele dintre partener şi copiii aflaţi în îngrijire pot genera frigiditatea femeii. În aceste cazuri, dezinteresul sexual este o formă de protest inconştient faţă de atitudinea partenerului de cuplu şi o formă de a exprima dezaprobarea.

Ambii parteneri participă la terapie

De obicei, atunci când criza din interiorul cuplului se agravează, partenerii apelează la ajutor. Specialiştii recomandă consilierea de cuplu înainte ca problemele să fie grave. De obicei, terapeuţii folosesc în astfel de cazuri tehnica asocierii libere, care presupune faptul că partenerii, ghidaţi de unul sau doi psihoterapeuţi, vorbesc liber despre ceea ce-i frământă.

Regula acestei tehnici este ca, în timpul şedinţelor, partenerii să nu ia decizii bruşte. Din punct de vedere tehnic, întâlnirile cu psihoterapeuţii trebuie să fie săptămânale sau bilunare şi să dureze minimum o oră. Potrivit specialiştilor, şedinţele dau rezultate în câteva luni.

O formă de a şantaja partenerul

În relaţiile în care apare abuzul fizic sau doar verbal, frigiditatea poate fi o consecinţă a nesiguranţei şi a agresiunii resimţite de către femeie. Violul şi incestul sunt alte două motive ce determină instalarea frigidităţii, deoarece sexualitatea în sine este percepută ca o agresiune. În aceste situaţii, consilierea psihologică este necesară pentru a schimba percepţia asupra propriei sexualităţi.

Psihologii spun că frigiditatea poate apărea şi din nevoia femeii de a-şi controla partenerul. Cu alte cuvinte, ele îşi impun, inconştient, privarea de orgasm pentru a fi independente faţă de partener. În acest mod, ele pot folosi actul sexual ca instrument de negociere, de şantaj şi de pedepsire a celuilalt.

image

Specialistul nostru
Claudiu Ganciu


psiholog specialist în terapie de cuplu
Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie, Bucureşti


Frigiditatea este un efect, de aceea, pentru tratarea ei, este necesar să se identifice cauza ce a determinat apariţia ei. Ca simptom, frigiditatea poate dispărea în câteva luni de la începerea psihoterapiei, dar acest lucru nu echivalează cu vindecarea, fiindcă problemele din cuplu pot persista.

Adesea, frigiditatea este rezultatul resimţirii traumatice a propriei feminităţi şi al nevoii de control. De exemplu, în cuplurile în care bărbatul deţine controlul financiar, iar femeia se simte condiţionată de acest aspect, frigiditatea poate fi o consecinţă.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite