Femeile de carieră sperie bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă iniţial lipsa banilor era motiv de ceartă între parteneri, în prezent, faptul că partenera câştigă mai mult este prilej de dispută În timp ce femeile sunt tot mai dornice de

Dacă iniţial lipsa banilor era motiv de ceartă între parteneri, în prezent, faptul că partenera câştigă mai mult este prilej de dispută

În timp ce femeile sunt tot mai dornice de libertate financiară, bărbaţii reuşesc mai greu să se adapteze la situaţia în care ideea de "stâlp al casei" este desfiinţată.

Fidelitatea, copiii, familia, banii fac pe rând subiectul disputelor dintre partenerii de viaţă. Dacă iniţial lipsa banilor era principala problemă financiară a unui cuplu, în prezent un nou conflict pare a lua naştere: cine câştigă mai mult în cadrul familiei, sau cine ocupă o poziţie mai bună la locul de muncă.

Independenţa financiară

Acest tip de conflict apare ca un lucru normal în situaţia în care tot mai multe femei au studii superioare şi aleg să urmeze o carieră în detrimentul formării unei familii.

Potrivit psihologilor, această problemă, apărută dintr-o teamă a bărbaţilor de a nu-şi pierde rolul de stâlp al casei, este rezultatul unei desincronizări apărute între parteneri.

Astfel, în timp ce atitudinea femeilor se schimbă, ele aflându-se într-o continuă căutare a unei independenţe financiare, bărbaţii se adaptează mai greu la această nouă situaţie în care partenera câştigă mai mult sau ocupă un loc de muncă mai bun.

Bărbaţii, mai tradiţionalişti

"În ceea ce priveşte problemele de familie, bărbaţii sunt mai tradiţionalişti. Ei adoptă şi aplică în mod instinctiv în familia pe care şi-o formează modelul văzut şi trăit în familia de origine. Lucrurile se complică atunci când bărbatul nu dă dovadă de flexibilitate în raport cu partenera care nu se mai supune aceluiaşi model de familie tradiţională.

În acest moment încep să apară frustrările bărbatului, deoarece pierderea rolului de susţinător financiar al relaţiei, situaţie considerată o ameninţare la propria masculinitate. El priveşte noua situaţie ca pe un act de pierdere a autorităţii", a explicat Andrei Chiriac, psiholog la Spitalul de Psihiatrie "Constantin Gorgota".

Conform specialistului, independenţa femeii este văzută ca o ameninţare, deoarece ea modifică imaginea mentală a bărbatului asupra femeii.

Viaţa de familie, ignorată

Pe de altă parte femeia, prin independenţa sa, poate ignora ceea ce înseamnă viaţă de familie sau viaţă personală, lucru care duce la disfuncţiuni majore. "Familia tradiţională şi-a pierdut din forţă.

Astfel vedem în jurul nostru din ce în ce mai multe relaţii care întârzie momentul căsătoriei, vedem mame tinere şi singure care îşi asumă decizia de a creşte un copil. Acest lucru nu este unul rău, însă în timp ce atitudinea femeii se schimbă, gradul de adaptabilitate al bărbaţilor nu este pe măsură.

În noua relaţie care ia naştere autoritatea masculină poate fi privită ca o ameninţare, astfel femeia tinde să se retragă din cuplu pentru a se axa asupra vieţii profesionale, în timp ce bărbatul care nu înţelege noua situaţie devine frustrat".

Pierderea rolului de susţinător financiar al relaţiei este privită de bărbaţi ca o ameninţare la propria masculinitate
Andrei Chiriac, psiholog la Spitalul de Psihiatrie "Constantin Gorgota"

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite