Cum vă protejaţi copiii de neplăcerile divorţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explică-i copilului  că divorţul presupune separarea de partener,  dar că îşi va putea petrece timpul  liber cu el
Explică-i copilului că divorţul presupune separarea de partener, dar că îşi va putea petrece timpul liber cu el

Pentru voi, divorţul poate fi o eliberare, dar pentru copiii voştri, adaptarea la noua situaţie poate fi dificilă. Îi vei ajuta dacă nu le ignori întrebările şi dacă, prin emoţiile tale negative, nu pui presiune suplimentară asupra lor.

Divorţul aduce o mulţime de schimbări atât în viaţa adulţilor, cât şi în viaţa copiilor. Mutarea dintr-o casă în alta, alte şcoli,
alţi colegi şi, în general, altă atmos­feră în casă. Nu este deloc simplu pentru un copil să facă faţă unor astfel de schimbări şi, de aceea, trebuie să îi fii alături.

Nu ei sunt cauza rupturii

Copiii trebuie să ştie de la bun început că divorţul înseamnă separarea celor doi părinţi. De aceea, nu este indicat să le cultivi speranţa că lucrurile s-ar putea schimba şi că, la un moment dat, familia s-ar putea reîntregi, chiar dacă acest lucru nu este exclus. În schimb, evitaţi disputele şi discuţiile în contradictoriu de faţă cu copiii. Toate aceste manifestări le creează celor mici suferinţă şi nesiguranţă. În cazul în care certurile pornesc de la diferenţele de perspectivă asupra unor aspecte care-i privesc, de exemplu felul în care sunt educaţi, cei mici vor avea impresia că ei sunt vinovaţi pentru starea conflictuală şi vor accepta cu greu situaţia. Mai mult, vor crede că ei poartă o parte din vină pentru divorţul vostru. Cei mici nu vor ajunge la astfel de concluzii care le distrug stima de sine dacă le veţi explica faptul că, deşi divorţaţi, rămâneţi părinţi şi-i veţi iubi la fel de mult, indiferent de situaţie.

Rămâneţi prezenţi în viaţa copilului

Studiile arată că, în cazul copiilor care au parte de prezenţa ambilor părinţi, chiar dacă sunt divorţaţi,  aceştia au rezultate şcolare mai bune, au un grad mai mare de succes în viaţă, sunt mai adaptabili şi mai stabili emoţional  comparativ cu cei care stau la unul dintre părinţi şi au un contact sporadic cu celălalt părinte.

Fiţi atenţi la schimbările de comportament

Este indicat să stabiliţi împreună un orar de vizitare pe care să-l puteţi respecta astfel încât copiii să nu se simtă frustraţi că nu pot petrece timp cu ambii părinţi. Mai mult, discutaţi despre jocurile, locurile şi despre activităţile pe care le faceţi cu copilul şi încercaţi să-i fructificaţi timpul în mod plăcut, dar şi util, ocupându-vă în continuare amândoi de educaţia lui. Fiţi atenţi şi la reacţiile lui. Dacă refuză să plece cu părintele care a venit să-l ia sau, din contră, când refuză să se întoarcă acasă, la părintele care îl are în grijă, încercaţi să descoperiţi care este motivul ascuns în spatele acestui comportament ce nu trebuie ignorat şi, mai mult decât atât, nu trebuie să fie considerat „o toană". Voi, părinţii, trebuie să discutaţi între voi pentru a vedea ce anume l-a determinat pe copil să se comporte în acest fel şi, în egală măsură, trebuie să discutaţi cu copilul pentru a afla ce îl supără şi cum îl puteţi ajuta să depăşească acest moment.

Fraţi şi surori noi?

Pentru copii, momentul în care  părinţii lor au parteneri noi sau se recăsătoresc poate fi dificil. Situaţia este la fel de grea şi pentru părinţii vitregi care, la rândul lor, trebuie să găsească o modalitate prin care să armonizeze viaţa de familie. În plus, aceşti noi parteneri pot avea la rândul lor copii sau, din căsnicia care tocmai începe, se pot naşte fraţi şi surori mai mici ai copilului vostru. Asiguraţi-i pe cei mici că nici partenerii noi şi nici fraţii mai mici nu îi vor înlocui şi că, în continuare vor avea parte de toată afecţiunea voastră. Altfel, s-ar putea simţi neglijaţi, dezvoltând complexe care îi pot urmări toată viaţa.

Nu te certa cu fostul partener şi nu vorbi urât despre el de faţă cu copiii. Mai mult, nu încerca să-ţi faci copiii aliaţi împotriva celuilalt părinte, fiindcă un astfel de comportament îi răneşte pe cei mici.

Recomandare editorială
: Pentru mai multe sfaturi utile poţi citi volumul  "Divorţul pe înţelesul copiilor", de Patricia Lucas , editura Cartier, 2008.Preţ: 21,8 lei.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

Există câteva lucruri pe care părinţii trebuie să le spună copiilor atunci când divorţează. Un astfel de lucru este acela că părinţii nu se despart şi de copil. Este important pentru copil să ştie că nu va fi părăsit, că părinţii vor fi mereu alături de el, dar această declaraţie trebuie susţinută cu fapte. De asemenea, copilul trebuie ţinut departe de scandaluri, de izbucniri emoţionale şi de tensiunile existente între adulţi în perioada despărţirii. Spuneţi-i că nu este singurul copil în această situaţie şi daţi-i voie să vorbească cu colegi şi cu prieteni pentru a pune întrebări şi pentru a înţelege că ceea ce i se întâmplă nu este ieşit din comun. În egală măsură, este de evitat să folosiţi copilul pentru a vă răzbuna pe partener şi să îl supraprotejaţi, învăţându-l să folosească despărţirea pentru a vă manipula.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite