Cum îl ajuţi să-şi dezvolte abilităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii pot fi stimulaţi  să-şi dezvolte anumite abilităţi prin joc
Copiii pot fi stimulaţi să-şi dezvolte anumite abilităţi prin joc

Copilul tău va fi un bun orator, scriitor sau medic? Pentru a afla ce înclinaţii are, identifică activităţile care îi fac plăcere şi încurajează-l să se concentreze cât mai mult pe ele. Acest lucru îl va ajuta să-şi găsească mai uşor drumul în viaţă.

Descoperă ce i se potriveşte

Trebuie să identifici care sunt activitățile care îl preocupă în mod deosebit, iar cea mai bună metodă pentru a face acest lucru este să-l observi atunci când se joacă. Pentru a-l încuraja, îi poţi cumpăra jucării cât mai diverse, cărți pe diferite teme şi jocuri care să-i stimuleze creativitatea.

Când este mic, copilul apelează des la imaginaţie, ceea ce îi permite să se pună cu uşurinţă în pielea unui polițist, unui doctor sau unui pompier. De asemenea, prin intermediul jocului, copilul învață să-și asume responsabilități.

Psihologii spun că, în 50 la sută din cazuri, preocupările pe care le are un copil în primii ani de viaţă se transformă în lucruri asupra cărora se va concentra când va fi mare. De exemplu, dacă ai un copil care preferă să deseneze tot timpul, în loc să se joace cu mașinile sau cu păpușile, este posibil să aibă înclinație spre un domeniu artistic.

Exerciţiu: Abilitatea copilului de a relaţiona se dezvoltă prin conversaţii pe teme diferite.

Lasă-l pe el să aleagă

Abilitățile unui copil se pot schimba pe măsură ce creşte, atenţionează specialiștii. De aceea, este indicat să nu-l forțezi să facă un lucru doar pentru că îți face ție plăcere sau pentru că, la un moment dat, ai observat că i-a acordat mai multă atenție.

Este posibil ca după o perioadă să nu-l mai intereseze acel lucru, dar să continue să-l facă doar pentru a-ți face ție pe plac. Potrivit specialiștilor, în această categorie intră copiii care urmează o cale doar pentru a îndeplini visul părinților. De exemplu, dacă copilul tău cântă într-un cor nu înseamnă că-și dorește să ajungă un mare cântăreț. În general, copiii au un artist preferat pe care încearcă să-l imite.

Atenție la materiile preferate!

Cei mai mulți părinți au obiceiul de a-și pregăti copilul suplimentar mai ales la materiile principale, la care urmează să susţină examene, fiind ignorate astfel domeniile preferate ale copilului. Psihoterapeuţii spun că trebuie să se ţină cont şi de materiile care îi fac plăcere copilului, deoarece este posibil ca printre ele să existe unele care să-l ajute să se orienteze mai uşor în alegerea unei meserii.

De asemenea, nu este exclusă nici posibilitatea ca un copil să prefere o materie doar pentru că profesorul îi este simpatic sau îi dă note mari, dar, în realitate, să nu aibă nicio înclinație pentru materia respectivă.

Învaţă-l să fie sociabil din primii lui ani

Dezvoltarea abilităţilor de comunicare ar trebui să aibă loc în primii șapte ani de viață, la fel şi capacitatea de a relaționa cu cei din jur. În caz contrar, lipsa comunicării îl poate izola de ceilalţi copii.

Cel mai bun loc în care un copil poate învăța să comunice este grădinița, unde are posibilitatea să-şi contureze primele posibilităţi de socializare. Capacitatea de a relaționa se dezvoltă prin învățarea de poezii și de cântece, prin ascultarea de povești și prin jocuri colective.

Discută deschis cu copilul tău despre activităţile care îi fac plăcere şi încurajează-l în acest sens.

Învaţă-l să se descurce singur

- Întreabă copilul, de fiecare dată când se întoarce de la grădiniţă, ce lucruri a învăţat în ziua respectivă.
- Lasă-l să se prezinte singur persoanelor cu care intră în contact (educatoarea sau învăţătoarea)
- Înscrie-l la cursuri de actorie, pentru a învăţa să se adapteze la orice situaţie.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Abilităţile pot fi dezvoltate încurajând copilul către activităţi care îi fac plăcere, adecvate vârstei sale şi în conformitate cu înclinaţiile pe care le are. Ideal este să nu îl ghidezi spre foarte multe lucruri în acelaşi timp, deoarece copilul poate să obosească şi, implicit, să îşi piardă interesul.

În loc ca activitatea să fie o plăcere, ea va deveni o rutină, iar mai târziu se va transforma într-o sursă de stres. Şi păstrarea unui echilibru între timpul liber şi activităţile sale îi vor da un sentiment de împlinire.

De asemenea, găsirea unui cerc de prieteni care să împărtăşească aceleaşi preocupări îl va ajuta să se implice mai mult şi să perceapă activităţile ca pe o bucurie, nu ca pe o obligaţie.

Totodată, nu este bine să creăm copiilor tensiuni inutile legate de propriile noastre sentimente de inferioritate (de exemplu, să confundăm dorinţa noastră ca el sa fie premiant la concursul de pian cu dorinţa lui de a participa la acest concurs).

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite