Cum abordaţi subiectele sensibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent că este vorba de creşterea copiilor, de sex, de bani, de obiceiuri sau de ajutorul la muncile casei, orice subiect „greu” poate fi discutat mult mai eficient dacă ţii cont de câteva aspecte. Comunicarea deschisă vă dă şansa la o relaţie normală şi de lungă durată.

Persoana lângă care trăieşti este alegerea ta, alegere bazată pe sentimente, afinităţi şi pe o plăcută stare de confort. Ca şi tine, partenerul tău evoluează în cadrul relaţiei şi, împreună, trebuie să faceţi faţă, în timp, unor situaţii noi, stresante pentru amândoi. Comunicarea dintre voi este foarte importantă, cu atât mai mult cu cât sunteţi de aceeaşi parte a baricadei.

Succesul discuţiilor voastre stă nu doar în rezolvarea problemelor, ci şi în schimbarea modului în care gestionaţi subiectele dificile. Abordează-le păstrând în minte două aspecte: consideraţia pentru sentimentele partenerului şi deschiderea pentru cooperare.

Alege momentul şi locul cel mai bun pentru a purta o conversaţie serioasă. Evită discuţiile „grele" atunci când tu şi partenerul sunteţi nervoşi, obosiţi, stresaţi. Lămuriţi problema înainte de a vă întâlni din nou cu situaţia respectivă, cum ar fi, de exemplu, o vizită la părinţi, care se desfăşoară, de obicei, într-o atmosferă apăsătoare. Staţi jos atunci când discutaţi, într-un cadru liniştit şi relaxant, cum ar fi, de exemplu, o dimineaţă la sfârşit de săptămână, lângă cafeaua aburindă.

Foloseşte un ton calm, cât mai firesc şi o deschidere de genul „Uite, voiam să-ţi spun ceva. Mi se pare mie sau...?". Poartă-te cu tact şi ai grijă să nu faci morală sau să aduci reproşuri. În loc să spui „Ai fost insensibil", mai bine spui „M-am simţit prost când ai procedat aşa".

Nu amâna prea mult discuţia şi nu-ţi lăsa nemulţumirile şi frustrările să se adune. Îţi vei face singur sânge rău şi te vei îndepărta, fără să vrei, de partener, ascunzând un lucru care ar putea fi, de fapt, o simplă neînţelegere. Abordează o singură problemă în cadrul discuţiei. Prea multe subiecte distrag atenţia, obosesc şi îl pot face pe interlocutor să se simtă asaltat, pus la zid.

Încearcă să te pui în locul partenerului. Nu te pretinde „atoateştiutor" şi nu-i cere ceva ce tu însuţi nu ai putea face. Fiţi constructivi şi încercaţi să găsiţi împreună soluţii concrete, un plan potrivit. În fond, discuţia voastră trebuie să fie un pas înainte, o clarificare din care amândoi aveţi ceva de învăţat.

Vorbiţi deschis despre sex

Dacă îţi doreşti ceva pe plan sexual, ţine cont de faptul că partenerul nu-ţi poate citi gândurile şi nu-ţi înţelege mereu aluziile. Atunci când există respect şi onestitate, discuţiile despre sex sunt nu doar incitante, ci te fac să te simţi din ce în ce mai relaxat şi încrezător alături de partener. Pe de altă parte, dacă primeşti din partea acestuia sugestii cu care nu eşti de acord, încercaţi să descoperiţi care parte a propunerii o respingi şi care sunt motivele. Aşa cum aţi învăţat să vă adaptaţi unul altuia, în teorie şi în practică, veţi găsi
şi de această dată o soluţie salvatoare.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

Comunicarea aduce beneficii inimaginabile cuplului. În timp, cei doi se înţeleg mai bine, se pot ajuta şi ştiu ce să aştepte unul de la celălalt. Însă, atunci când apare ceva peste care nici unul, nici celălalt nu ar putea trece, şi totuşi unul dintre parteneri este responsabil pentru el, comunicarea lui poate deveni uneori doar o eliberare egoistă. E ca şi cum am pune în mâinile partenerului nostru durerea şi l-am lăsa să se ocupe singur de asta. Astfel de momente sunt mult mai înţelept tratate dacă nu uităm să avem mai multă grijă şi înţelegere pentru partenerul nostru decât pentru suferinţa noastră.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite