Cum faci faţă unui eşec sentimental

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum faci faţă unui eşec sentimental
Cum faci faţă unui eşec sentimental

Aţi avut o relaţie frumoasă, dar acum s-a terminat. Tristeţea este normală, iar perioada de după o dezamăgire poate fi greu de parcurs. Totuşi, nu uita că orice neîmplinire poate fi un pas înainte dacă ai învăţat ceva din această experienţă. În plus, orice final este un nou început!

Situaţia ideală ar fi ca ambii parteneri să decidă ruperea relaţiei. Dar, în majoritatea cazurilor, decizia este a unuia dintre ei, iar celălalt trebuie să accepte situaţia. De aici apar şi diferenţele între felul în care este resimţită ruptura de cel care iniţiază despărţirea şi de cel care este „luat prin surprindere”.

De obicei, pentru cel care ia decizia, perioada de tranziţie este mai uşoară. Potrivit specialiştilor, acesta a trăit deja perioada de criză în timp ce era implicat în relaţie. Pentru el, despărţirea este, de fapt, rezolvarea crizei. Spre deosebire de fostul partener, acesta nu se teme de un nou început, ci şi-l doreşte.

Trebuie să-ţi dea de gândit

Imediat după despărţire, nu vei putea muta munţii din loc. Dar, până la urmă, toate lucrurile se întâmplă cu un scop, iar eşecurile care nu îţi dau de gândit ar fi experienţe inutile. Priveşte partea plină a paharului! Ţi-ai îmbogăţit experienţa de viaţă şi îţi va fi clar ce îţi doreşti de la o relaţie şi cum trebuie să fie persoana pe care vrei să o ai alături.

Nu te grăbi să schimbi macazul

Poţi fi de acord cu zicala „Cui pe cui se scoate”, dar nu merge întotdeauna când la mijloc sunt sentimentele. O altă relaţie nu este un colac de salvare. Rişti să fii cu altcineva doar ca să scapi de amintirea fostei iubiri, iar acest lucru s-ar putea termina tot cu un eşec. Fereşte-te să ajungi în punctul în care ai putea număra de­zamăgiri care se succed. În schimb, nu te feri de compania prietenilor, care pot fi o bună sursă de susţinere şi de amuzament.

Dă un nou sens vieţii tale

Când pui capăt unei relaţii, urmează o perioadă de confruntare cu propriile slăbiciuni. Îţi poate fi teamă de singurătate, poţi să nu mai ai încredere în tine şi nici în oameni, poţi să crezi că nu vei mai trăi alături de nimeni sentimente de o intensitate egală cu cele consumate în relaţia apusă.

Dar, dincolo de aceste stări, trebuie să-ţi clarifici care sunt paşii pe care trebuie să-i faci astfel încât să-ţi fie bine. Fixează-ţi câteva obiective şi fă tot ce îţi stă în putinţă să le atingi. Poate fi vorba despre lucruri pe care îţi doreai de multă vreme să le faci, dar le-ai amânat: călătorii, cărţi pe care să le citeşti, pasiuni pe care să le urmezi.

Menajaţi copiii după divorţ

image


Chiar dacă ţi-ai dori din tot sufletul ca despărţirea voastră să nu mai implice şi suferinţa altora, copiii vor trece şi ei printr-o perioadă dificilă. Mai ales în situaţia în care între voi există resentimente, nu-i implicaţi şi pe ei în dispute. Nici nu le puneţi prea multe întrebări atunci când se întorc din vizita la celălalt părinte.

Toate aceste lucruri îi rănesc inutil pe copiii prinşi la mijloc. Chiar dacă aţi divorţat, sunteţi în continuare părinţi, iar copiii trebuie să se poată baza pe voi în orice situaţie, fără rezerve şi fără să fie nevoiţi să aleagă astfel încât să nu vă supere pe voi.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

Fiecare persoană trece în felul ei peste un eşec sentimental. Pentru unii este mai uşor să se izoleze, pentru alţii este mai confortabil să petreacă timp cu prietenii apropiaţi. Indiferent de strategia aleasă şi de scopurile fiecăruia dintre noi, ar fi bine să nu rememorăm trecutul în mod obsesiv, ci să ne raportăm la realitate, la prezent.

La fel de important este să interacţionăm cu alţii pentru a cunoaşte oameni noi. Când cunoaştem o persoană care ne place şi care este interesată de o relaţie, să nu o folosim pentru a ne vindeca de fosta iubire, ci să o începem doar dacă ne dorim să construim o relaţie nouă.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite