Cum îi faci să se înţeleagă ca frații

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum îi faci să se înţeleagă ca frații
Cum îi faci să se înţeleagă ca frații

Rivalitatea dintre frați este un  lucru normal, pentru că fiecare copil râvneşte să fie văzut cât mai bine în ochii părinţilor. De aceea, conflictele dintre ei pot izbucni şi de la lucruri mărunte.

În mod normal, niciun părinte nu ar trebui să facă deosebire între copii, deoarece acest lucru îşi poate pune amprenta asupra dezvoltării lor. Specialiştii recomandă multă răbdare în gestionarea situaţiilor conflictuale, care sunt inevitabile mai ales între fraţii care au vârste apropiate. În caz contrar, între aceştia se poate instala o stare de încordare.

Nu face comparație între ei

Prima greşeală pe care o fac părinţii care au mai mulţi copii este să-i compare între ei, atenţionează psihoterapeuţii. Potrivit acestora, un astfel de comportament nu face decât să răcească relaţiile dintre fraţi. Astfel, fiecare dintre copii va intra într-o competiţie obositoare pentru a le arăta părinţilor că este cel mai bun.

Printr-un astfel de comportament, ei vor acumula sentimente negative unul faţă de celălalt de fiecare dată când nu se vor ridica la înălţimea aşteptărilor părinţilor. Psihoterapeuţii spun că este recomandat ca, atunci când unul dintre copii are o reuşităm, să fie felicitat şi dat drept exemplu fratelui său doar în scopul de a-l ambiţiona şi de a-l face şi pe acesta să fie competitiv.

Identifică-le din timp aptitudinile

Părinții ar trebui să identifice din timp ce aptitudini au copiii. De exemplu, unul dintre frați poate avea înclinaţie către ştiinţele exacte și trebuie îndrumat către o școală teoretică. Celălalt frate este posibil să aibă aptitudini artistice și atunci trebuie ajutat să-și pună talentul în valoare. Însă părinţii au de multe ori aşteptări nerealiste din partea lor şi, astfel, fraţii acumulează frustrări care le poate afecta relaţia.

Fii atent la semnele unui posibil conflict!

În cele mai multe cazuri, semnele unui conflict iminent între frați sunt ușor de observat. Șicanele, vocea ridicată, vorbele cu tentă ameninţătoare și loviturile sub formă de glumă sunt doar câteva dintre semnalele care îți pot da de știre că între copiii tăi există o stare de tensiune. Psihoterapeuţii spun că, dacă le observi la timp și intervii prompt, poți evita ca o simplă ceartă să degenereze şi să-i ţină la distanţă unul de celălalt.

Cultivă relaţiile pozitive dintre ei

Încă de mici, copiii trebuie crescuți în așa fel încât să se respecte între ei şi să se ajute unul pe celălalt la nevoie. În acest sens, poţi începe prin a le amenaja o cameră comună de locuit. De asemenea, le poți cumpăra jocuri pe care să le folosească împreună. Iar pentru a ști că sunt de aceeași parte a baricadei, încurajează-i să-și împărtășească problemele unul celuilalt.

image



Sfaturi pentru părinţi

-Daţi-le de înţeles copiilor că fiecare are locul său special în inima voastră și că-i iubiţi pe amândoi la fel.
-Atunci când este ziua unuia dintre fraţi, nu cumpăraţi cadou doar sărbătoritului, ci luaţi-i un lucru simbolic şi fratelui său.
-În vacanţe, evitaţi să-l trimiteţi pe unul dintre fraţi la bunici, iar pe celălalt să-l ţineţi acasă pentru a-şi face temele.

Specialistul nostru

Lena Rusti psiholog psihoterapeut

 Atunci când copiii se ceartă între ei, părinţii pot avea obiceiul de a deveni judecători, încercând să facă dreptate. Acest lucru poate avea drept efect crearea unei atmosfere protective faţă de copilul care este mai slab, întărindu-i  sentimentul că, fiind vulnerabil, cineva îi va lua întotdeauna apărarea. Atitudinea potrivită este însă una de suport şi de încurajare.

În loc să le creăm copiilor sentimentul că fiecare trebuie să lupte pentru a-şi câştiga un loc privilegiat în familie, mai bine le transmitem că împreună pot fi mai puternici şi că pot avea mai multe avantaje dacă vor colabora, în loc să concureze unul cu celălalt. De asemenea, este important să le întărim sentimentul de fraternitate, iar atunci când apare un conflict să le dăm de înţeles că sunt capabili şi pot reuşi şi singuri să-şi rezolve în mod paşnic conflictele. Doar astfel, îi vom proteja să nu devină egoişti şi să lupte doar pentru ei.

Unii părinţi îşi manifestă în mod deschis preferinţa pentru un copil, crezând că în acest mod îl încurajează şi pe celălalt să fie la fel, dar de fapt acest comportament nu face decât să întărească conflictele dintre fraţi.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite