Cum împaci cariera cu viaţa de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum împaci cariera cu viaţa de cuplu
Cum împaci cariera cu viaţa de cuplu

Îţi doreşti o carieră de succes şi, în acelaşi timp, o viaţă personală împlinită? Poate părea dificil să găseşti un echilibru, însă există strategii care te pot ajuta să le împaci pe amândouă.

Numeroase studii au arătat că unul din trei angajaţi se confruntă cu un nivel ridicat de stres cauzat de conflictul dintre serviciu şi viaţa de cuplu.

Timpul prelungit petrecut la serviciu, responsabilităţile tot mai mari şi termenele-limită îţi consumă întreaga energie şi tot ce-ţi doreşti când ajungi seara acasă este să te uiţi la televizor sau să dormi.

Pe de altă parte, partenerul îţi reproşează că nu petreceţi suficient timp împreună sau că şi în timpul tău liber eşti preocupat tot de problemele de la serviciu. În astfel de condiţii, este normal să te simţi copleşit. Nu este însă cazul să-ţi pierzi speranţa! Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îmbini cu succes viaţa personală şi cariera.

Lasă problemele de la serviciu la uşă

Încearcă să te detaşezi şi să nu te mai gândeşti prea mult la problemele de la serviciu atunci când eşti acasă. Gândeşte-te că ai două personalităţi, una a profesionistului şi alta a partenerului de cuplu, şi nu lăsa cele două aspecte să se combine.

Evită să-ţi iei de lucru acasă şi concentrează-te asupra armoniei în cuplu, considerând spaţiul casei tale drept un loc de relaxare.

Organizează-ţi eficient timpul

Cât eşti la serviciu, concentrează-te pe ceea ce ai de făcut şi încearcă să îţi rezolvi toate problemele profesionale în timpul programului de lucru.

De asemenea, atunci când sarcinile sunt prea multe şi te copleşesc, învaţă să ceri şi ajutorul colegilor sau să discuţi cu şeful tău şi să îi explici că te simţi depăşit. În acest fel, nu va mai fi nevoie să rămâi zilnic peste program sau să lucrezi prea mult şi în timpul tău liber.

O zi pe săptămână, dedicată celui drag

Oricât de mult ai avea de lucru, încearcă să dedici o zi pe săptămână partenerului tău. Plimbaţi-vă prin parc, vedeţi un film, rezolvaţi-vă împreună problemele casei sau pur şi simplu staţi de vorbă.

De asemenea, ideal ar fi ca, măcar o dată la două luni, să plecaţi într-o scurtă vacanţă de weekend departe de agitaţia de zi cu zi. Aceste refugii vă vor apropia şi mai mult şi vă vor ajuta să recuperaţi din timpul în care aţi fost departe unul de celălalt.

Stabileşte ce e mai important pentru tine

image

Fiecare persoană trebuie să facă o analiză a propriei vieţi şi să încerce să-şi dea seama ce îşi doreşte cu adevărat într-un anumit moment. Dacă, de exemplu, partea financiară este mai importantă pentru o anumită persoană, acest lucru nu este neapărat valabil şi pentru ceilalţi.

Tu singur trebuie să-ţi stabileşti priorităţile în viaţă pentru a vedea către ce te îndrepţi. Iar pentru a putea face acest lucru, încearcă să răspunzi la următoarele întrebări: care este mediul în care îţi doreşti să petreci cel mai mult timp? Cât de importantă este cariera pentru tine comparativ cu viaţa de cuplu? Ce înseamnă pentru tine a avea succes? 

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog psihoterapeut

O viaţă echilibrată implică a investi disponibilitate, timp, implicare atât în viaţa intimă, cât şi în cea profesională. Dacă suntem mai entuziasmaţi de una dintre ele, cealaltă poate avea de suferit. Pe termen scurt, efectele sunt suportabile, pentru că partenerul poate să înţeleagă o perioadă mai grea.

Însă dacă acest tip de implicare în defavoarea cuplului continuă, atunci, mai devreme sau mai târziu, partenerul va începe să se simtă neglijat şi va pune presiuni. Pentru a le împăca pe amândouă, trebuie să le respectăm pe amândouă, stabilindu-ne priorităţile.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite