Crizele adolescenţei, probe şi pentru părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Arăt îngrozitor!“, „ Nimeni nu mă înţelege!“ Sunt doar două dintre nemulţumirile adolescenţilor. Dacă îţi mai aminteşti cât de neadaptat te simţeai şi tu la această vârstă, nu ar trebui să-ţi fie greu să te pui în pielea copilului  tău.

Ştiai că la 14 ani ne asumăm cele mai multe riscuri? Conform specialiştilor, adolescenţii de 14 ani se implică în situaţii cu grad mare de risc mai mult decât adulţii. Explicaţia este că, din lipsă de experienţă, iau decizii pripite. De aceea, pentru a-ţi ajuta adolescentul să treacă fără riscuri peste această perioadă este bine să-l asiguri de disponibilitatea ta de a sta de vorbă cu el oricând, indiferent că este vorba ­despre transformări fizice, despre viaţa sexuală sau despre trăirile sale.

Şi, ţinând cont că perioada pubertăţii ­este una în care, de cele mai multe ori, copiii se ascund de părinţi, din cauza faptului că se simt neînţeleşi, ­dialogul în care dai dovadă de flexibilitate este cel mai util.

Acneea, o mare problemăUn sondaj care a inclus 4.500 de copii cu vârste între 11 şi 16 ani arată că, indiferent de sex, adolescenţii sunt preocupaţi, chiar îngrijoraţi de felul în care arată, problemele cauzate de acnee fiind cele mai supărătoare. Iar acneea are un impact mare asupra încrederii în sine la această vârstă.

Pentru a-l ajuta pe adolescentul tău să nu devină frustrat din această cauză, cea mai bună soluţie con­stă în a-l încuraja să acorde o importanţă deosebită igienei. În plus, poţi să-i faci programare la dermatolog, pentru a-i pre­scrie un tra­tament adec­vat.

Ajută-l să se simtă în largul lui

Un alt moment dificil al adolescenţei este cel al creşterii sânilor, în cazul fetelor, şi al îngroşării vocii şi al apariţiei părului pe faţă, în cazul băieţilor. De cele mai multe ori, adolescenţii se simt destul de jenaţi de aceste schimbări. De aceea, chiar dacă ştie deja că pubertatea este un proces normal, poate este cazul să-i reaminteşti copilului tău acest lucru atunci când îţi povesteşte de glumele pe care le fac colegii pe seama lui din această cauză.

În plus, poţi să achiziţionezi prima bustieră pentru fiica ta sau primul aparat de ras pentru fiul tău. Puteţi merge împreună să le alegeţi, astfel încât acestea să corespundă nevoilor copilului.Acelaşi lucru îl puteţi face şi în cazul în care copilul are probleme legate de aspectul fizic. Poţi să-l însoţeşti la cumpărături şi să-l ajuţi să opteze pentru haine care să-i ascundă micile defecte: cămăşi sau bluze cu dungi verticale, dacă este mic de statură, sau haine închise la culoare, dacă a acumulat câteva kilograme.

Sfat: Fii dispus mereu să discuţi cu copilul tău, indiferent cât eşti de ocupat.

Comportamentul mamelor, exemplu

Fiicele ale căror mame ţin dietă prezintă un risc dublu de a avea probleme de alimentaţie. Un sondaj efectuat pe adolescente cu vârste între 12 şi 18 ani arată că, în ciuda vârstei, 59 la sută au încercat să ţină regim, opt din zece fete fiind îngrijorate de greutate. În plus, una din cinci adolescente recunoaşte că a fost criticată cel puţin o dată de membrii familiei pentru că este „prea grasă".

În cadrul sondajului, patru din zece adolescente au declarat că mama are cea mai mare influenţă legată de modul în care ele se percep pe sine. Două treimi au declarat că şi-au auzit mamele plângându-se de felul în care arată, iar 56 la sută au spus că mamele lor sunt la dietă.

Motivaţiile de genul „Faci aşa fiindcă zic eu!" îl îndepărtează pe copil de tine.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

A fi alături de un copil implică o relaţie consistentă şi consecventă. O greşeală gravă pe care o poţi face ca părinte este să te îndepărtezi de copilul tău într-o perioadă în care are nevoie de tine, aşteptând ca apoi relaţia să redevină una bună, fără a înţelege că adolescentul şi-a pierdut încrederea şi s-a îndepărtat de tine. O relaţie adevărată se bazează pe respect şi pe încredere şi, oricât de greu ţi-ar fi să accepţi, trebuie să câştigi aceste lucruri în faţa copilului tău, mai ales dacă le-ai pierdut cândva.

Şi pentru asta trebuie să fii dispus să investeşti timp şi energie. Copiii noştri descoperă lumea în ritmul lor şi cu propriile lor instrumente. Cel mai bine este să le putem fi alături, încurajându-i şi dându-le suportul de care au nevoie.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite