Copilul schimbă relaţia de cuplu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

V-aţi dorit din tot sufletul să aveţi copii. Acum sunt centrul universului vostru. Iar asta înseamnă, adesea, mai puţin timp pentru relaţie. Totuşi, nu te resemna. De voi depinde să menţineţi pasiunea şi după ce aţi devenit părinţi!

Cei mici sunt plini de energie şi vă solicită tot timpul. Au mereu întrebări de pus, dorinţe pe care doar voi le puteţi îndeplini şi poveşti pe care trebuie să le ascultaţi.

În acest context, nu-i de mirare că sunteţi părinţi în majoritatea timpului şi că vă rămâne mai puţin timp în care să vă puteţi consolida relaţia. Totuşi, este necesar să menţineţi vie pasiunea.

Vă puteţi permite să fiţi egoişti

Foarte mulţi părinţi consideră că trebuie să fie în permanenţă împreună cu copiii şi se simt vinovaţi atunci când îşi doresc timp doar pentru ei.

Cu toate acestea, specialiştii confirmă faptul că nevoia de intimitate este normală şi vă sfătuiesc ca, atunci când simţiţi că este necesar un respiro, să petreceţi câteva zile singuri, fără copii. Dacă sunt micuţi, îi puteţi lăsa la bunici, cu o bonă sau cu o persoană de încredere.

Găsiţi timp pentru voi

Dacă vreţi o familie unită, amândoi trebuie să găsiţi energia necesară pentru cât mai multe activităţi împreună. Alternaţi serile în familie cu seri în oraş, la film sau petrecute cu prie­tenii. Când vă permite timpul, mergeţi la masă în oraş sau la o scurtă plimbare înainte să ajungeţi acasă, la copii.

Profitaţi de timpul acesta pentru a vă redescoperi şi pentru a comunica despre ce simţiţi, ce gândiţi şi despre ce vă doriţi de la familia voastră.

Şi nu uitaţi să vă faceţi complimente, chiar dacă fiecare dintre voi este conştient de faptul că este apreciat. Flirtaţi şi nu vă ascundeţi gesturile de tandreţe când sunt şi copiii de faţă. Voi sunteţi cei de la care ei învaţă limbajul dragostei şi este bine să crească ştiind că părinţii lor se iubesc.

Copiii vă pot revigora relaţia

Statisticile spun că dragostea durează fix doi ani, şase luni şi 25 de zile, iar după această perioadă, este înlocuită de plictiseală. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au chestionat 5.000 de persoane căsătorite de peste 10 ani.

Pentru aceste cazuri, apariţia copiilor poate fi imboldul necesar revigorării unei relaţii din care lipsea noutatea. Acest lucru este posibil fiindcă partenerii se pot redescoperi în noua ipostază de părinţi, se simt împliniţi şi se pot reîndrăgosti.

Există o rutină bună a vieţii de familie

Oricât îţi pare de ciudat, există şi o rutină benefică vieţii de familie. Ea apare odată cu maturizarea cuplului. În acest proces sunteţi prinşi când mergeţi zilnic la serviciu, când mâncaţi împreună sau vă uitaţi la televizor, când ieşiţi cu copilul în parc sau când îl luaţi de la şcoală.

Aceste activităţi ar trebui să fie acceptate dacă în familie există dragoste, pentru că sunt necesare ca să vă sporească confortul comun.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Atunci când părinţii nu sunt pregătiţi pentru a-şi asuma responsabilitatea naşterii unui copil, îl privesc asemenea unei corvoade şi fie încearcă să-şi asume doar partea amuzantă a rolului de părinte şi să lase ca de partea grea să se ocupe partenerul sau alţii, fie se ocupă de copil cât mai puţin posibil.

Tensiunile apar când partenerul nu este dispus să înlocuiască celălalt părinte sau când nu sunt bunici sau bone care să acţioneze pe post de surogat, iar responsabilităţile nu pot fi evitate. Tensiunile pot ajunge atât de mari, încât să influenţeze şi copilul, care se poate simţi respins şi lipsit de iubire. Dar în mod normal, copiii nu deteriorează prin prezenţa lor o familie, ci îi dau sens şi o implinesc.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite