Comunicarea bună dă trăinicie relaţiei voastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că sunteţi împreună de două luni sau de 30 de ani, comunicarea este cea care vă ajută să rămâneţi aproape. Aşadar, este important să vă împărtăşiţi sentimentele şi experienţele, astfel încât cuplul vostru să rămână solid.

Sentimentul de a fi îndrăgostit durează în general între 18 luni şi trei ani, spun psihologii. Cu toate acestea, studiile au demonstrat că dragostea poate rămâne vie şi în relaţiile de lungă durată, diferenţa fiind că anxietatea şi fiorii pe care îi resimt partenerii într-un cuplu nou format sunt înlocuiţi, după mai mulţi ani, de o stare de tandreţe şi de calm. Însă, pentru a ajunge aici, este necesar ca îndrăgostiţii să rămână conectaţi, în ciuda greutăţilor pe care, inevitabil, le întâmpină la un moment dat. Iată câteva trucuri pentru o comunicare armonioasă în cuplu.

Împărtăşeşte-ţi opiniile cu sinceritate

Încrederea şi respectul pun temelia unei relaţii, iar pentru ca această temelie să fie cât mai solidă, este esenţial ca partenerii să fie sinceri unul cu celălalt. Astfel, pe măsură ce relaţia evoluează, poţi începe să discuţi cu persoana iubită despre trecutul tău, dar şi despre speranţele şi despre visurile pentru viitor. Vorbeşte deschis întotdeauna, chiar dacă uneori ai o opinie diferită.

De exemplu, spune atunci când îţi doreşti să mergeţi în­tr-un anume loc în vacanţă sau dacă ai o preferinţă diferită faţă de cea a partenerului tău în ceea ce priveşte culoarea pereţilor din casă, astfel încât să ajungeţi la un compromis care să vă mulţumească pe amândoi. Este important să discutaţi cu calm şi să vă respectaţi punctele de vedere. În plus, încercaţi să găsiţi timp şi să comunicaţi zilnic. Povesti­ţi-vă ce vi s-a întâmplat peste zi şi împărtăşiţi-vă gândurile şi sentimentele ce vă încearcă în acel moment.

Recunoaşte-i meritele cu fiecare ocazie

Spune-i partenerului tău, ori de câte ori ai ocazia, ce admiri la el. De exemplu, îi poţi mărturisi cât de mult te impresionează răbdarea de care dă dovadă cu ceilalţi oameni sau faptul că este un bucătar desăvârşit. Oricui îi place să se simtă apreciat, iar o atitudine pozitivă îi va creşte stima de sine, având un efect benefic asupra relaţiei dintre voi.

Totuşi, asigură-te că acea calitate pe care o scoţi în evidenţă este reală, altfel se va îndoi de sinceritatea ta. Pe de altă parte, încearcă să îi mai treci cu vederea micile defecte. Unele lucruri, cum ar fi faptul că întotdeauna uită unde-şi pune chei­le, te pot scoate uneori din minţi, mai ales dacă sunteţi împreună de mai mult timp. Totuşi, este bine să înveţi arta compromisului şi să accepţi faptul că fiecare dintre noi are anumite lipsuri, însă tocmai micile defecte ne pot da un plus de şarm.

Arată-i că-i eşti alături la greu

Transmite-i partenerului tău faptul că te gândeşti la el atunci când nu e prin preajmă.



Transmite-i partenerului faptul că te gândeşti la el atunci când nu este prin preajmă. Trimite-i un mesaj de încurajare atunci când dă un examen sau când are o întâlnire importantă la serviciu şi aminteşte-ţi să-l întrebi la finalul zilei cum au decurs lucrurile. De asemenea, dacă este îngrijorat pentru un membru al familiei lui, arată-ţi grija şi empatia pentru momentele prin care trece.

Învaţă să asculţi

Să ştii să-l asculţi cu adevărat pe celălalt poate fi dificil uneori, mai ales dacă eşti o persoană vorbăreaţă şi ai tendinţa să-l întrerupi. Iar acest lucru este deosebit de important într-o relaţie, deoarce, dacă ştii să asculţi, îţi vei cunoaşte mai bine partenerul, iar el va fi încurajat să comunice cu tine. Astfel, o persoană care ştie să asculte îşi priveşte interlocutorul în ochi în timp ce acesta vorbeşte şi îi răspunde ocazional pentru a arăta că înţelege ceea ce spune, fie printr-o exclamaţie, fie aprobând din cap. În plus, este important să înveţi să respecţi momentele în care celălalt nu are dispoziţia să vorbească.

Nu-ţi fie teamă să spui «Te iubesc»!

Nu este întotdeauna uşor să spui „cele două cuvinte", mai ales dacă ai crescut într-o familie în care iubirea nu a fost exprimată verbal. În plus, specialiştii au observat că tehnologia modernă face tot mai dificilă exprimarea directă a sentimentelor. Atunci când pronunţi aceste cuvinte privindu-ţi iubitul în ochi, creierul eliberează oxitocină, hormonul iubirii, ceea ce vă ajută să vă cimentaţi relaţia. Dacă, totuşi, nu poţi pronunţa aceste cuvinte cu niciun chip, arată-ţi iubirea prin mici atenţii zilnice ori folosind alte cuvinte, precum „Sunt atât de fericit că faci parte din viaţa mea!".

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog, psihoterapeut

În primul rând, este indicat ca, în loc să judeci şi să pui etichete, să încerci să înţelegi şi să contribui la discuţia cu partenerul. În egală măsură, este important să găsiţi timp pentru a discuta. Nu amânaţi prea mult, obişnuiţi-vă să aveţi timp măcar o dată la câteva zile să discutaţi despre ce se întâmplă în viaţa fiecăruia dintre voi. Din când în când, verifică dacă tu şi partenerul aveţi o comunicare bună. Dacă apare ceva neprevăzut, care îţi este reacţia? Dacă abia aştepţi să-i împărtăşeşti ce se întâmplă înseamnă că nu există motive de îngrijorare. Însă dacă se petrec lucruri împortante în viaţa ta fără ca partenerul să ştie, atunci este momentul să-ţi pui întrebări.

Sfat:Orice ai face, asigură-te că partenerul tău ştie cât de important este pentru tine!

image
Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite