Cine are puterea la voi în casă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea soţiei casnice a apus demult. În ziua de astăzi, femeile sunt la fel de preocupate de carieră ca bărbaţii şi, nu de puţine ori, ajung să-i întreacă în performanţe. Ce se întâmplă însă cu relaţia de cuplu în această situaţie?

Specialiştii atenţionează că relaţiile în care femeia are un salariu mai mare decât bărbatul sunt în general tensionate, deşi lucrul acesta nu se exprimă în cuvinte. Pe de o parte este şi normal, dacă ne raportăm la ideea de familie tradiţională, în care bărbatul joacă rolul de protector. Acesta trebuie să aibă grijă de familie şi să îi asigure strictul necesar. Însă, în condiţiile în care rolurile s-au inversat, este normal ca bărbatul să se simtă inconfortabil.

Succesul ei, sperietoare pentru el

Studiile au arătat că doar un bărbat matur din punct de vedere psihologic se poate simţi în largul lui alături de o femeie care câştigă mai mulţi bani. Un astfel de bărbat are suficientă voinţă de a trece peste orgoliu şi de a-şi reconsidera priorităţile, canalizându-şi energia în alte direcţii.

De exemplu, multe cupluri iau decizia ca femeia să se întoarcă la serviciu imediat după naştere, iar bărbatul să rămână acasă şi să crească copilul. Totodată, acesta este nevoit să preia şi o parte din responsabilităţile casei. Specialiştii spun că atunci când se ajunge în astfel de situaţii înseamnă că bărbatul nu-şi simte ameninţată identitatea masculină. Iar această situaţie este de preferat uneia în care bărbatul se simte inferior femeii şi devine frustrat.

Cariera, sămânţă de scandal

Există însă şi situaţii în care bărbatul îşi vede soţia ca pe un adversar. Şi, ca urmare, acţionează ostil şi încearcă cu orice preţ să-i saboteze succesul. Acest lucru se poate concretiza prin refuzul de a participa la treburile casei, de a ajuta la îngrijirea copiilor sau, mai grav, printr-o aventură. În plus, începe să-i vadă calităţile care l-au atras la începutul relaţiei ca pe nişte defecte.

De asemenea, nu o înţelege atunci când trebuie să rămână peste program, suspectând-o chiar că are o relaţie extraconjugală. Specialiştii spun că toate aceste lucruri se întâmplă din cauză că bărbatul nu este obişnuit să-şi împartă puterea şi, astfel, devine deranjat când lucrurile nu-şi urmează cursul lor firesc.

Nu lăsa banii să decidă pentru voi

În general, atunci când într-o familie relaţia dintre soţi se bazează pe dragoste şi pe respect ar trebui să nu conteze care dintre ei câştigă mai mult. Ba din contra, aceştia ar trebui să se sprijine unul pe celălalt, iar atunci când apare o problemă, să caute punctul nevralgic împreună. De asemenea, fiecare dintre parteneri ar trebuie să-l preţuiască pe celălalt prin prisma unor lucruri care nu implică partea financiară.

Doar în acest fel, relaţia va putea fi percepută ca un teren comun, în care ambii parteneri au drepturi egale. De aceea, nu este recomandat ca unul dintre cei doi să considere că este dreptul lui să ia decizii în casă, deoarece aduce mai mulţi bani.

Reţetă universală

-Discutaţi deschis despre modul în care lucrurile se vor schimba din momentul în care partenera a fost avansată pe un post mai bun şi, implicit, va aduce mai mulţi bani în casă.
-Petreceţi mai mult timp unul în compania celuilalt de câte ori aveţi ocazia.
-Dacă nu reuşiţi să vă rezolvaţi singuri problemele, adresaţi-vă unui psihoterapeut.

Specialistul nostru
Lena Rusti, psiholog psihoterapeut

Cuplurile cele mai reuşite sunt acelea în care persistă echilibrul. Dar există şi sectoare în care fiecare îşi arogă competenţe şi, atunci, trebuie să fie recunoscute ca atare şi de către partener. Problemele intervin însă atunci când apare lupta pentru asumarea unei decizii şi niciunul dintre ei nu poate renunţa la dorinţa de a avea o poziţie superioară celuilalt. Iar mai devreme sau mai târziu, pot apărea neînţelegeri sau chiar conflicte serioase, care să pună în pericol siguranţa cuplului.




Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite