Certurile din familie afectează dezvoltarea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ceartă minoră între doi adulți poate fi un factor de stres pentru un copil. Află în ce mod tulbură conflictele dintre părinți echilibrul emoțional al viitorilor „oameni mari”.

Un copil care trăiește într-un mediu ostil, în care domnesc tensiunea şi certurile părinţilor, prezintă riscul de a ajunge un adult traumatizat, susțin psihologii. Aceasta deoarece, până la vârsta de 18 ani, părinții reprezintă singurul punct de reper. Potrivit psihologilor, situația idea­lă este aceea în care certurile dintre adulți nu au loc în prezența copiilor. Însă, de cele mai multe ori, unele discuții în contradictoriu izbucnesc spontan și, inevitabil, copiii devin martori nevinovaţi. Deși în aparență par banale, astfel de situații, repetate frecvent, generează în timp sentimente de teamă și de incertitudine care influenţează negativ evoluţia la vârsta adultă.

Citiţi şi:

Cum poţi să-l faci să te iubească?

Conflictele, sursă majoră de stres

Oamenii de știință americani de la Universitatea din California au observat că, în familiile în care certurile sunt la ordinea zilei, copiii sunt la fel de stresați precum un adult îngrijorat de siguranța locului de muncă. Stresul la care sunt supuși zilnic generează, la un moment dat, întrebări de genul: „Ce se va întâmpla cu mine?", „Oare părinții mă mai iubesc?", „Oare eu sunt vinovat de faptul că se ceartă?" În cele mai multe situaţii, pentru a face față stresului, copilul își va găsi refugiul în mâncare (risc de obezitate) sau se va interioriza și va refuza să comunice cu cei din jur (încep să se contureze problemele emoționale).

Nu vor şti să gestioneze situațiile conflictuale

Unele certuri nu pot fi evitate, dar pot fi transformate într-un exemplu de gestionare a unei situații conflictuale. De exemplu, dacă în prezența copilului începeți o discuție în contradictoriu ce are toate șansele să degenereze, trebuie să încercaţi să o aplanați. Ideal ar fi să ajungeți la un punct comun sau măcar unul dintre voi să cedeze. Aceasta deoarece, atunci când se va afla într-o situație similară, copilul va ști că nu este bine să permită unui conflict minor să se transforme într-o ceartă. În caz contrar, există riscul să ajungă un adult care va transforma orice nemulțumire într-o sursă permanentă de ceartă.

Au rezultate proaste la şcoală

Un studiu realizat de psihologii americani într-o școală din Washington a scos la iveală faptul că un copil care trăiește într-un mediu ostil are rezultate slabe la școală și este nedisciplinat. Copilul nu reușește să se concentreze la cursuri, deoarece gândurile îi sunt îndreptate către discuțiile la care asistă zi de zi acasă. În primul rând, acesta este frământat de sentimentul de  nesiguranță. Mai exact, se întreabă ce se va întâmpla cu el în situația în care părinții săi se despart. În plus, îi este frică de momentul în care va trebui să aleagă cu care dintre părinți să locuiască.

Pot ajunge adulţi depresivi

În general, copiii nu arată că certurile dintre părinţi îi deranjează, deoarece orice nemulţumire este interiorizată. În timp, un astfel de comportament devine o sursă de anxietate. Studiile arată că persoanele care trec prin stări de angoasă în copilărie devin depresive la vârsta adultă. De asemenea, acești copii se vor teme să se implice afectiv, să-şi asume relaţii, de teamă să nu ajungă în situaţia părinţilor săi. Şi astfel se creează un cerc vicios. Totodată, s-a mai observat că acei copii care trăiesc în medii tensionate au o stimă de sine scăzută și vor întâmpina dificultăţi în a-şi construi o carieră.

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog, psihoterapeut

Pentru un copil, una dintre primele nevoi este cea de a fi în siguranţă. Cât timp familia îi oferă un mediu echilibrat şi armonios, copilul se va simţi în siguranţă, poate să se dezvolte şi să se ocupe de lucruri fireşti pentru vârsta sa. Când însă între părinţii săi apar certuri, ele pot constitui un factor de dezechilibru interior. De cele mai multe ori, certurile sunt interpretate ca un pericol pentru siguranţa sa, mai ales când nu înţelege motivele care le-au declanşat. Copilul începe să se întrebe dacă nu este cumva vina sa, dacă schimbările îl vor afecta. Preocupat de siguranţa sa, copilul poate să dezvolte convingeri defensive cu privire la oameni, pierzându-şi încrederea în ei.

Efect: Atunci când părinţii se ceartă, copiii au tendinţa de a se învinovăţi.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite