Ce-i de făcut când în cuplu sunt trei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce-i de făcut când în cuplu sunt trei?
Ce-i de făcut când în cuplu sunt trei?

Să descoperi că partenerul tău are o viaţă dublă poate fi una dintre cele mai devastatoare experienţe. Te simţi trădat, umilit, iar furia îţi poate întuneca gândirea. Însă calmul şi analiza atentă a situaţiei sunt esenţiale în astfel de momente.

Adulterul şi pierderea încrederii în partener sunt probleme care pot ameninţa serios o căsătorie. Nu este vorba numai de o trădare fizică, ci şi de faptul că nu mai eşti sigur pe sentimentele celui de lângă tine, mai ales dacă relaţia lui clandestină durează de mai mult timp.

Ruptura nu este însă obligatorie, atâta vreme cât amândoi vă doriţi să soluţionaţi problema. Iar pentru a depăşi acest impas, este nevoie de răbdare şi de înţelepciune.

Află cât de serioasă este cealaltă relaţie

Vorbeşte cu partenerul tău pentru a afla dacă este vorba de o aventură trecătoare, fără complicaţii majore, sau dacă este implicat într-o relaţie mai serioasă, care implică sentimente.

În acest caz, este nevoie să descoperiţi care sunt efectele asupra cuplului vostru, să vă puneţi ordine în sentimente şi în priorităţi. Dacă  ajungeţi la concluzia că vă doriţi o reînnoire a relaţiei, consilierea de cuplu este de ajutor. 

Rezolvă-ţi problemele în cuplu, nu cu „intrusul”

Dacă îţi doreşti să-ţi salvezi căsnicia, cea de-a treia persoană trebuie să dispară din cuplul vostru cât mai curând posibil. Nu este indicat ca tu sau partenerul tău să mai interacţionaţi cu ea.

Cel mai bine este ca aceasta să rămână o străină pentru tine. Altfel, în momentul în care va cunoaşte detalii despre viaţa ta, va avea şi mai multă putere asupra partenerului tău, mai ales dacă îşi doreşte ca relaţia lor să devină mai serioasă.

Şi, indiferent dacă ai decis să îţi continui sau nu relaţia, rănile tale trebuie să se vindece, iar o imagine clară a trădării nu face decât să înrăutăţească situaţia. De aceea, trebuie să încerci să laşi totul în urmă şi să nu mai aduci în discuţie ce s-a întâmplat.

Evită să acţionezi impulsiv

image

Dacă eşti sigur că partenerul are pe altcineva, nu este totul pierdut şi nu înseamnă neapărat că trebuie să recurgi la o despărţire imediată. Încearcă să discuţi sincer şi calm cu el, pentru a afla care sunt motivele care l-au determinat să facă acest lucru şi ce înseamnă pentru fiecare dintre voi.

În cazul în care el regretă, iar tu eşti pregătit să îi acorzi o a doua şansă, trebuie să faci un efort pentru a depăşi acest impas. Cu cât vei accepta mai repede faptul că adulterul a fost comis, cu atât mai repede vei reuşi să faci faţă situaţiei.

Depăşeşte sentimentul de trădare

Dacă nu treci peste durerea şi furia pe care le simţi, îţi vei face rău nu doar ţie, dar şi celorlalţi din jurul tău. Acest lucru nu te va ajuta deloc ci, dimpotrivă, va accentua tristeţea.

În unele situaţii, ar putea fi util să petreceţi un timp separat şi să apelezi la suportul prietenilor, care îţi pot oferi putere şi alinare. Abia după ce vă veţi simţi iar pregătiţi, puteţi începe să aveţi o nouă discuţie, pentru a găsi o soluţie care să vă salveze relaţia.

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog
psihoterapeut

Implicarea într-un trio conjugal poate fi alegerea ta sau a partenerului tău. Atunci când nu este alegerea ta, încearcă să îţi dai seama dacă eşti sau nu dispus să continui această relaţie, chiar dacă situaţia se schimbă.

Unele persoane nu pot trece peste faptul că partenerul a avut o aventură sau o altă relaţie, acest lucru invalidându-le principiile care au stat la baza relaţiei şi ca atare nu pot merge mai departe.

Alte persoane însă îşi doresc salvarea relaţiei şi găsirea unei soluţii pentru rezolvarea trio-ului conjugal. În astfel de cazuri, trebuie evitate pornirile către răzbunare, fiind mai bine să încerci să-ţi câştigi independenţa de relaţie şi să fii pregătit să o iei de la capăt.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite