Câţi bani de buzunar îi dai copilului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copilul tău a ajuns la vârsta la care are nevoie de bani de buzunar? Înseamnă că trebuie să-l înveţi cum să gestioneze eficient suma pe care o primeşte, oricât de mică ar fi ea.

Şi cei mici au complexele lor!

Potrivit psihologilor, copilul ar trebui să primească primii bani de buzunar atunci când intră la şcoală. Aceasta deoarece atunci începe să înveţe să socotească şi poate să ţină singur evidenţa banilor pe care îi primeşte. În plus, prin deţinerea unei sume de bani, oricât de mici, copilul va învăţa să devină responsabil.

Însă, încă de la început, trebuie stabilite câteva reguli, pentru ca tema banilor să nu antreneze discuţii interminabile între tine şi copilul tău. Acesta trebuie să înţeleagă că, odată ce a fost stabilită de comun acord, suma pe care o primeşte nu mai este negociabilă. În felul acesta îl vei face să fie mult mai atent pe ce îşi cheltuieşte alocaţia. Însă în situaţii excepţionale îi mai poţi da câţiva lei pe care îi vei scădea din alocaţia următoare.

Nu-i folosi ca mijloc de şantaj

Pentru mulţi părinţi, banii de buzunar devin o modalitate de „şantaj". De exemplu, unii dintre ei îşi ameninţă copilul că nu-i mai dau bani de buzunar dacă nu-şi face curat în cameră sau nu-şi spală vasele. Psihologii spun că este greşit să consideri alocaţia un instrument de şantaj, deoarece acest lucru nu va stimula copilul, ci mai degrabă îl va frustra.

Într-adevăr, nu este greşit ca, din când în când, să-ţi răsplăteşti copilul pentru anumite sarcini pe care le face în casă şi care nici nu intră în atribuţiile lui. De asemenea, banii de buzunar nu trebuie să fie folosiţi ca răsplată nici pentru notele bune de la şcoală. În astfel de cazuri, există pericolul să-ţi transformi copilul într-un vânător de note.

Suma variază în funcţie de vârstă

Atunci când stabileşti o sumă de bani trebuie să te gândeşti şi dacă va putea să o gestioneze. De exemplu, la vârsta de şapte ani nu trebuie să-i dai prea mulţi bani de buzunar. Dacă îi vei da sume prea mari, există pericolul să nu ştie ce să facă cu banii şi atunci îi va cheltui pe lucruri inutile. La vârsta adolescenţei însă, lucrurile se schimbă.

Factura la telefonul mobil şi ieşirile în oraş costă, şi de aceea are nevoie de mai mulţi bani. Prin urmare, faceţi calcule pentru a stabili de comun acord care este suma ce poate să-i revină. Dacă va protesta că nu i-ai dat suficienţi bani, explică-i că, dacă vrea mai mulţi, trebuie să-i câştige singur. Astfel, va învăţa să se încadreze într-un anumit buget şi va face mai uşor diferenţa între nevoi şi capricii.

Recomandare: Copiii trebuie ajutaţi încă de mici să aibă o viziune corectă asupra banilor.

Învaţă-l să facă economii

Din momentul în care copilul tău începe să aibă propriii bani de cheltuială nu strică să-l înveţi cum să-i şi economisească. În primul rând, este recomandat să-i cumperi o puşculiţă. În al doilea rând, explică-i că banii pe care îi va strânge îi vor facilita cumpărarea unor lucruri pe care şi le doreşte.

Vorbeşte-i copilului despre posibilităţile financiare ale familiei voastre, fără a-l încărca cu detalii inutile.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Banii de buzunar reprezintă o sumă fixă pe care părinţii o agreează împreună cu copilul şi care poate să suporte modificări. Copilul trebuie să ştie că primeşte aceşti bani deoarece este un membru al familiei. Însă suma nu trebuie să fie prea mare, pentru a nu crea părinţilor frustrări pe termen lung, în situaţia în care nu vor mai putea să-i ofere aceşti bani.

Învăţând valoarea banilor, copilul va deveni mai responsabil şi mai cooperant, mai ales atunci când va veni vorba de stabilirea bugetului pentru întreaga familie.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite