Cât este bine să lăsăm de la noi în cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţi se întâmplă frecvent să faci compromisuri de dragul celui de lângă tine sau îţi susţii punctul de vedere până la capăt, orice-ar fi? Află în ce măsură este binevenit compromisul în relaţia de cuplu şi ce beneficii aduce.

Potrivit specialiştilor, compromisurile făcute în momentele potrivite au un rol important în viaţa de cuplu, deoarece aduc echilibru, indispensabil bunei funcţionări a unei relaţii. Ca regulă generală însă, înainte de a face un compromis, analizează în ce măsură punerea lui în practică te avantajează.

Aceasta deoarece, atunci când cedezi în mod repetat, există posibilitatea să îţi pierzi stima de sine. În general, nu este bine nici să laşi tot timpul de la tine, dar nici să te încăpăţânezi să susţii mereu că doar tu ai dreptate. Cel mai bine este să intuieşti momentele în care este în avantajul relaţiei să ţii cu dinţii de un lucru şi cele în care îndârjirea ta face mai mult rău relaţiei.

Învaţă să-ţi asculţi partenerul

Un studiu a scos la iveală faptul că, în cele mai multe cupluri, lipsa de flexibilitate a partenerului întreţine starea de tensiune. Mai exact, există cupluri în care el/ea îşi impune punctul de vedere fără a ţine cont şi de părerea celuilalt. În general, o astfel de atitudine este generată de teama de a nu pierde autoritatea, care este asociată şi cu teama de a nu pierde controlul asupra partenerului.

Potrivit psihologilor, acest comportament vine dintr-o vulnerabilitate personală care poate fi mascată astfel. Acest comportament însă nu este de bun augur, deoarece partenerul se va simţi subapreciat, iar acest lucru va duce la dispută şi, în timp, la şubrezirea relaţiei. Cel mai bine este să vă puneţi de acord asupra lucrurilor care vă vizează pe amândoi. De exemplu, dacă în weekend tu vrei să mergi la mare, iar el preferă muntele, puneţi în balanţă avantajele şi dezavantajele.

Când este necesar, rămâi pe poziţie

Există situaţii în care nu este bine să laşi de la tine, mai ales atunci când simţi că acest lucru este în defavoarea ta. De exemplu, pentru prezentarea unui proiect la serviciu, ai nevoie de o ţinută nouă, deoarece consideri că adoptând o astfel de ţinută vei avea mai multă încredere în tine şi, implicit, prezentarea va fi un succes.

Dacă partenerul îţi reproşează că în garderobă ai deja suficiente haine cu care poţi face impresie bună, nu-l contrazice pur şi simplu, adu-i argumente. De exemplu, îi poţi spune că succesul acestui proiect va influenţa mărirea de salariu pe care o aştepţi de mult. În astfel de situaţii, a ceda poate însemna a-i oferi celuilalt certitudinea că are ultimul cuvânt în relaţie şi că data viitoare poate obţine şi mai mult de la tine.

Recomandare: Alegeţi calea de mijloc atunci când nu vă puteţi pune de acord.

Nu ceda la nesfârşit

Există cupluri în care armonia este întreţinută tocmai de compromisurile mici de zi cu zi. Psihologii spun că bucuria partenerului te va impulsiona să laşi de la tine şi data viitoare. Deşi o astfel de atitudine dă satisfacţii doar de moment, contribuie la întreţinerea stării de bine. De exemplu, partenerul tău şi-a stabilit o ieşire în oraş cu prietenii, iar tu ai plănuit o sesiune de cumpărături împreună.

În astfel de situaţii, poţi ceda în favoarea prietenilor săi, dar cu o condiţie: data viitoare să îţi acorde ţie timpul lui liber. Atenţie însă! Nu te obişnui să cedezi la nesfârşit, pentru că există pericolul să acumulezi multă frustrare care să vă afecteze relaţia.

Specialiştii spun că, în relaţiile de durată, compromisul vine de multe ori de la sine şi, de aceea, în multe cazuri este trecut cu vederea.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Compromisul ne prelungeşte viaţa doar atunci când este făcut cu convingere. În plus, o stare de echilibru interioară pe fondul armoniei în cuplu măreşte rezistenţa organismului în faţa stresului. Cu cât suntem mai toleranţi într-o relaţie, cu atât suntem mai deschişi şi către lume şi o înţelegem mai bine, astfel încât, în timp, putem înţelege reacţiile celorlalţi şi putem obţine lucrurile pe care ni le dorim în mod civilizat şi fără luptă. De asemenea, compromisul ne face mai înţelepţi. De multe ori, luptele de putere sunt de fapt manifestări ale unor complexe de inferioritate.

Cu cât ne simţim mai bine şi avem o stimă de sine crescută, cu atât ne este mai uşor să ignorăm dorinţa unora de a se lupta dincolo de raţiune pentru a câştiga o confruntare banală. Atunci când lăsăm de la noi într-un mod care poate fi interpretat greşit, celălalt, în loc să aprecieze diplomaţia, ar putea înţelege că, data viitoare, poate obţine şi mai mult de la noi.

Nu ceda în mod repetat doar de dragul armoniei, deoarece îţi poţi pierde stima de sine, iar acest lucru se va răsfrânge asupra relaţiei.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite