Care sunt semnele unei relaţii nereuşite?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice cuplu are suişuri şi coborâşuri. Dar există suficiente semne care te pot ajuta să anticipezi dacă relaţia în care te-ai implicat va sfârşi, mai devreme sau mai târziu, printr-un eşec. Odată ce le-ai identificat, este mai bine să nu pierzi timpul în mod inutil.

Incompatibilitatea dintre parteneri poate fi ascunsă de euforia primelor luni petrecute împreună. Dar când pasiunea se domoleşte şi ar trebui să vă puteţi baza unul pe celălalt, pot apărea şi primele semnale suspecte.

Vă certaţi din nimicuri

Nu este obligatoriu să aveţi acelaşi punct de vedere legat de o anumită situaţie, dar când nu puteţi cădea de acord în nicio privinţă este un semn clar că situaţia nu are cum să se îmbunătăţească în timp.

În plus, specialiştii susţin că dacă partenerul tău iniţiază polemicile şi discuţiile în contradictoriu ar putea fi un indiciu asupra faptului că, de fapt, în subconştient, nu îşi mai doreşte continuarea relaţiei. Prin urmare, face tot ce îi stă în putinţă să te determine şi pe tine să simţi acelaşi lucru.

Doar unul dintre voi este locomotiva

Este normal să fii un suport pentru perechea ta în momente dificile, dar există situaţii în care efortul pe care îl implică această susţinere ajunge să vă afecteze relaţia. Acest lucru se întâmplă când unul dintre voi manifestă, în mod constant, mai multă implicare decât celălalt pentru atingerea scopurilor pe care vi le-aţi stabilit împreună.

Fiindcă nu se simte suficient de bine susţinut, partenerul cu rol de „locomotivă" a relaţiei acumulează frustrări şi, la un moment dat, există riscul să clacheze. Din aceeaşi categorie sunt şi situaţiile extreme, în care partenerul are dependenţe, precum cea de alcool ori de droguri, sau suferă de tulburări psihice. În aceste cazuri, nu trebuie să simţi că abandonezi o persoană neajutorată, captivă în propria dependenţă, fiindcă oricât de mult îţi vei da silinţa, nu o vei putea ajuta. Specialiştii avertizează că, în astfel de situaţii, este indicat ajutorul specializat, nu o persoană care să se sacrifice cu bună ştiinţă.

Nu mai faceţi dragoste deloc

Manifestarea sexualităţii este o altă formă de comunicare între parteneri. De aceea, când relaţia rămâne neconsumată, ar trebui să discutaţi serios. Poate fi vorba despre probleme de sănătate care vă împiedică să faceţi dragoste, despre tensiunile din relaţie sau de la locul de muncă. De asemenea, poate fi o consecinţă a infidelităţii unuia dintre parteneri, care alege să-şi manifeste sexualitatea în afara relaţiei. În lipsa unei rezolvări, cuplul se fragilizează şi devine inevitabilă despărţirea.

Apar abuzurile fizice sau verbale

Unele probleme, adesea exterioare relaţiei (ca stresul de la muncă), pot duce la reacţii violente în cuplu. Acestea nu trebuie trecute cu vederea, fiindcă reprezintă frustrări acumulate. Prin urmare, cauzele trebuie rezolvate cu ajutorul unor şedinţe de terapie de cuplu, care vă pot creşte şansele de a rămâne împreună. Când violenţa, mai ales cea fizică, nu are o cauză ce poate fi rezolvată este dovada unei personalităţi violente a unuia dintre parteneri, iar specialiştii spun că, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, acest lucru nu poate fi corectat.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Cuplurile conştientizează problemele de la nivelul relaţiei când văd că nu mai au valori comune şi că nu mai au aceleaşi obiective existenţiale. Ceea ce pentru unul înseamnă stare de bine, pentru celălalt devine factor de stres. Ceea ce pentru unul este pozitiv, pentru celălalt este dezagreabil.

Dacă partenerii nu cooperează în astfel de perioade, separarea devine iminentă. Dar dacă despărţirea nu este o opţiune, iar partenerii sunt incompatibili, cei doi se vor epuiza în conflicte, resentimente şi în ură. Pe de altă parte, există şi cupluri care, deşi ar avea şanse să construiască o relaţie reuşită, renunţă foarte uşor, pentru că preferă alternativa comodă. Este evident mai uşor să începi o relaţie nouă decât să repari una veche.

Simptom

Dezinteresul faţă de celălalt este un semn că relaţia suferă de lipsa de implicare a partenerilor.

Multe cupluri se despart din cauza obiectivelor complet diferite ale partenerilor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite