Aşa îţi faci partenerul să te aprecieze mai mult!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faci tot ce stă în puterile tale pentru ca partenerul să fie mulţumit, îi arăţi dragoste şi înţelegere, dar, cu toate acestea, simţi că el nici nu vede eforturile tale? Iată câteva trucuri care îl vor face să te preţuiască la adevărata ta valoare.

În relaţiile de lungă durată, se poate întâmpla ca unul dintre parteneri să considere că celălalt îi va fi alături întotdeauna, în orice condiţii. Într-o astfel de situaţie, acesta probabil priveşte eforturile persoanei iubite ca pe ceva ce i se cuvine şi încetează să mai mulţumească atunci când i se face un serviciu.

Ei bine, în aceste condiţii, este inevitabil ca partenerul să simtă că nu este apreciat, iubit şi respectat, ceea ce poate duce la frustrări. Dacă te afli într-o astfel de situaţie şi consideri că există un dezechilibru între ceea ce dai şi ceea ce primeşti, există lucruri pe care le poţi face pentru a îndrepta situaţia.

Recunoaşterea valorii, importantă

De fapt, aprecierea înseamnă să acorzi atenţie celuilalt, să conştientizezi ceea ce înseamnă persoana iubită pentru tine şi să fii recunoscător de modul în care aceasta îşi aduce contribuţia la viaţa ta. Astfel, aprecierea ar trebui să apară înainte ca celălalt să fi făcut ceva efectiv pentru tine. Pur şi simplu îi recunoşti valoarea şi exprimi acest lucru. Iar o expresie fără substanţă, precum „Eşti grozav!", nu va funcţiona.

Trebuie să identifici acele calităţi care îl definesc pe partenerul tău ca om şi să fii recunoscător că există. Exprimă-ţi aprecierea în mod deschis prin fraze de genul „Ideea ta de­spre cum putem să reducem din cheltuieli este excelentă. Îţi mulţumesc, dragul meu!". Dacă printre aceste cuvinte strecori şi câte o atingere tandră, acesta îşi va da seama că este apreciat şi iubit.

Exprimă cu diplomaţie ceea ce simţi

Atunci când simţi că nu eşti apreciat, încearcă să-ţi exprimi deschis sentimentele. Abordează discuţia cu o atitudine binevoitoare, deoarece reproşurile nu fac decât să crească tensiunea dintre voi şi scopul discuţiei va fi pierdut. Spune-i la rândul tău că îl apreciezi şi va începe să facă şi el acelaşi lucru, ca un efect al energiei pozitive emanate de tine.

Reciprocc: Discută cu partenerul pentru a găsi o soluţie care să vă mulţumească pe amândoi.

Stabiliţi câteva reguli de cuplu

Pentru a evita frustrările la care poate duce sentimentul că nu eşti apreciat, spune-i partenerului tău ceea ce te nemulţumeşte. Alege un moment în care amândoi sunteţi calmi şi odihniţi pentru a discuta, permiţându-i şi lui să-şi susţină opinia.

Dacă, de exemplu, te simţi copleşit de responsabilităţi, spune-i care sunt sarcinile cărora nu le mai poţi face faţă şi încercaţi să le împărţiţi în mod egal. Astfel, dacă ţie nu îţi place să găteşti, poate se descurcă partenerul tău mai bine. În acest caz, tu poţi fi responsabil de curăţenie.

Fă câteva schimbări vizibile

O tunsoare nouă, mai multă grijă la dietă şi puţin sport îţi vor îmbunătăţi atât imaginea de sine, cât şi starea de spirit. Iar acest lucru se va răsfrânge şi în modul în care te va vedea partenerul de viaţă. Acesta te va privi într-o nouă lumină şi va aprecia aspectul tău proaspăt. Până la urmă, pentru ca ceilalţi să te placă, trebuie mai întâi să înveţi să te placi pe tine însuţi.

Dacă tu începi să-i arăţi partenerului că îl apreciezi, va începe să facă şi el acelaşi lucru.

Surprinde-l din când în când

Ocazional, cumpără un bilet la un film pe care ştii că partenerul tău îşi doreşte să îl vadă sau invită-l la un restaurant după serviciu. Încearcă să-i faci din când în când mici surprize şi sigur te va îndrăgi pentru aceasta, exprimându-şi şi mai mult aprecierea faţă de tine.

Specialistul nostru
Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

image

Dacă ne dorim mai multă apreciere de la partener, ar trebui să ne întrebăm ce lipseşte şi de ce nu am obţinut deja apreciere. Dacă ne vom răspunde la această întrebare în mod responsabil, fără a-l culpabiliza doar pe celălalt, avem şanse să facem schimbarea pe care ne-o dorim.

Una dintre reguli pentru a primi ceea ce avem nevoie în relaţie este să învăţăm la rândul nostru să dăm ceea ce are nevoie şi partenerul nostru. O discuţie directă şi constructivă poate face minuni atunci când are scopul de a rezolva o potenţială problemă în relaţie.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite