Va avea un frăţior? Aşa îl pregăteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Va avea un frăţior? Aşa îl pregăteşti
Va avea un frăţior? Aşa îl pregăteşti

Aveţi deja un copil, iar al doilea se va naşte în câteva luni? Dacă voi v-aţi obişnuit cu această idee, e cazul să-l pregătiţi şi pe cel mic pentru venirea pe lume a frăţiorului său.

Pregătirea unui copil pentru venirea pe lume a frăţiorului său nu trebuie începută chiar din primele luni de sarcină. Aceasta deoarece copiii uită repede, spun specialiştii. Iar în cazul lor, faptul că burtica  mamei nu este încă bine conturată este echivalent cu lipsa unei dovezi sigure că, într-adevăr, ceva se va petrece.

Prin urmare, specialiştii spun că momentul cel mai bun în care ar trebui să începi să vorbeşti cu micuţul tău este din a şasea lună de sarcină. Iar explicaţiile trebuie să fie scurte şi pe înţelesul lui. De asemenea, nu se recomandă să-ienumeri încă de la început lucrurile pe care nu va avea voie să le facă. Despre acestea ai să-i vorbeşti doar cu câteva zile înainte de a aduce bebeluşul acasă. De unele lucruri, îşi va da seama şi singur: de exemplu, că nu are voie să facă gălăgie când bebeluşul doarme.

Fă-l părtaş la schimbare

Fiecare modificare pe care o veţi face în casă trebuie explicată şi copilului. Aceasta pentru că micuţul este obişnuit ca lucrurile să aibă un anumit sens, iar noile schimbări îl pot tulbura.

De exemplu, poate interpreta instalarea pătuţului bebeluşului în camera voastră ca pe un gest de excludere, în condiţiile în care el doarme singur într-o altă încăpere. Dar îl poţi linişti spunându-i că, atunci când a fost bebeluş, şi el a dormit cu voi în cameră. Mai mult, chiar îl poţi ruga să te ajute să montezi pătuţul.

Arată-i câteva dintre beneficii   

Specialiştii spun că o metodă sigură prin care îl poţi acomoda pe cel mic cu ideea că va mai avea un frăţior este să-i arăţi albumul cu fotografii din perioada când abia se născuse. Iar în jurul fiecărei fotografii să construieşti o poveste, astfel încât să-l faci să înţeleagă că frăţiorul său va aduce numai lucruri bune în viaţa sa.

Printre ele se numără un nou partener de joacă, care, de asemenea, îl va ajuta şi la “treburile” casei, preluând, astfel, o parte din responsabilităţile sale. Doar aşa va avea sentimentul că este la fel de important.

Îndeamnă-l să comunice

Din când în când, este recomandat să-l laşi pe cel mic să pună urechea pe burtica ta, pentru a asculta bătăile inimii bebeluşului. De asemenea, îl poţi încuraja să vorbească cu acesta şi chiar să-i recite o poezie. Prin aceste gesturi îl vei determina să se apropie mai mult de bebeluş şi, astfel, va aştepta cu nerăbdare momentul în care îl va putea cunoaşte.

Iar seara, înainte de culcare, citeşte-i dintr-o carte de poveşti. Alege poveşti precum Hansel şi Gretel, scrisă de Fraţii Grimm, prin care poţi accentua faptul că cei doi fraţi au fost alături unul de altul la bine şi la greu. Astfel, se va obişnui încă de pe acum să fie grijuliu.

Bine de ştiut

Studiile au arătat că micuţii adoră să asculte poveşti despre propria lor naştere, deoarece le dă încredere în ei. De asemenea, îi ajută să se obişnuiască cu ideea că dragostea părinţilor va trebui împărţită cu bebeluşul şi astfel, îl va accepta mai uşor şi nu-l va mai vedea ca pe o ameninţare. Însă, psihologii avertizează că există şi reversul medaliei, mulţi copii fiind foarte abili în a simula starea de bine, pe când, în realitate, acumulează multă frustrare.

Specialistul nostru

Lena Rusti, psiholog psihoterapeut

Copilul este parte a familiei. De aceea, el poate fi inclus în discuţiile privind dorinţa familiei de a avea un alt copil. Acest lucru îl va face să se simtă în siguranţă şi va coopera mult mai uşor. Naşterea unui copil implică decizii, pregătiri şi multe emoţii. În cele nouă luni de sarcină, copilul poate intra foarte uşor în panică dacă simte că este dat la o parte sau că, pe viitor, va intra în competiţie cu fratele/surioara său/sa pentru obţinerea afecţiunii, atenţiei sau lucrurilor pe care şi le doreşte.

Părinţii au tendinţa de a induce o stare de tensiune copilului, spunându-i că de acum va fi diferit, că va veni un copil mai mic decât el, care are nevoie de atenţie. Sau că lucrurile nu vor mai fi ca înainte şi că bebeluşul care vine va fi mai cuminte şi îl vor iubi mai mult. Aceste lucruri, spuse chiar şi în glumă, pot avea un impact puternic asupra copilului şi, de cele mai multe ori, sunt consecinţa conflictelor şi crizelor de adaptare a copilului mai mare la schimbări.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite