Ajutor, are un anturaj nepotrivit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutor, are un anturaj nepotrivit!
Ajutor, are un anturaj nepotrivit!

Copilul tău se află la vârsta adolescenţei, o perioadă vulnerabilă, presărată de tentaţii şi de experimente. De aceea, este important ca grupul de prieteni din care face parte să nu aibă o influenţă negativă. 

Din teribilism, din dorinţa de a experimenta cât mai mult sau de a se integra mai uşor într-un anumit grup, adolescentul tău poate fi tentat să încerce tot ceea ce îi este interzis. Însă, de multe ori, aceste experimente pot fi foarte periculoase şi pot avea urmări pentru toată viaţa.

De aceea, înainte să reacţionezi cu privire la anturajul pe care îl are, ar fi bine să te asiguri că adolescentul tău cunoaşte toate efectele pe care le are comportamentul său atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Acest lucru nu-l poţi face decât prin comunicarea deschisă cu el.

Dacă este obişnuit de mic să vadă în tine un prieten, care nu-l judecă, ci îl ajută, atunci îi va fi mult mai uşor să se deschidă în faţa ta şi să-ţi povestească despre activităţile sale de zi cu zi şi îţi va cere ajutorul în situaţiile delicate. În plus, el îţi va urma exemplul.  

Sfat

Nu-i interzice adolescentului tău să facă lucruri, ci oferă-i variante mai bune de distracţie.

Observă-l din umbră

Pe de altă parte, dese sunt situaţiile când copiii ajung să facă parte din anturaje nepotrivite tocmai din cauză că părinţii nu-i înţeleg. În cazul adolescenţilor, acest lucru se întâmplă şi mai des. Dacă ai acasă un adolescent introvertit, care nu vorbeşte deloc despre preocupările sau despre prietenii săi, este bine să-l observi din umbră, dar fără a-i invada intimitatea.

Fii o prezenţă activă în viaţa lui

image

În weekend, evită să-l laşi singur acasă, căci, de cele mai multe ori, adolescenţii folosesc acest prilej pentru a-şi face de cap cu prietenii lor. Poţi încerca şi să discuţi cu părinţii prietenilor săi, pentru ca şi aceştia să fie cu ochii pe ei când tu lipseşti de acasă.

În cazul în care din anturajul nepotrivit fac parte colegi de liceu pe care copilul tău nu-i poate evita, vorbeşte cu profesorii să-i aşeze în clasă la distanţă cât mai mare unul de celălalt.

Oferă-i variante atrăgătoare la interdicţii

În situaţia în care hainele îi miros frecvent a ţigară, vine acasă din ce în ce mai des la ore târzii şi nu mai este la fel de preocupat de activitatea şcolară, atrage-i atenţia că nu se îndreaptă într-o direcţie bună. Autoritatea nu te va ajuta foarte mult, de aceea, chiar dacă până acum aţi avut probleme de comunicare, este cazul să îmbunătăţeşti acest aspect.

În situaţia în care nu reuşeşti, ocupă-i timpul cu diverse activităţi. Poţi să-l înscrii la cursuri de limbi străine, să-i faci abonament la sălile de sport sau să-l îndemni să practice orice altă activitate despre care crezi că i-ar face plăcere. Astfel, limitezi timpul pe care l-ar putea petrece în compania prietenilor nepotriviţi.

Lasă-l să experimenteze, chiar dacă mai greşeşte din când în când, pentru că numai astfel poate învăţa o serie de lucruri.

image

Specialistul nostru


Lena Rusti
psiholog psihoterapeut

Grupul de prieteni este foarte important în dezvoltarea copilului. Dacă anturajul este greşit, consecinţele negative pot duce inclusiv până la punerea în pericol a vieţii copilului. Copilul poate deveni un rebel care aderă la un grup ale cărui reguli sunt în principal antisociale. Părinţii au datoria de a fi mereu o prezenţă activă în viaţa copilului, nu ca şi gardieni, ci ca prieteni maturi şi hotărâţi.

Astfel, în loc de a descoperi răul făcut deja şi de a pune interdicţii, părintele va fi implicat încă de la început în viaţa socială a copilului şi îl va ajuta să ia deciziile potrivite. Dacă însă integrarea într-un grup total nepotrivit copilului a avut loc, este bine ca părintele să intervină direct atunci când este vorba de sănătatea sau de viaţa copilului, dar să aibă răbdarea de a-i da încredere copilului că va lua decizia corectă, dacă este vorba doar despre o anumită influenţă negativă.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite