Cum evitam toxiinfectiile alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a nu avea surprize neplacute si pentru a nu ajunge la spital, mai ales in perioada sarbatorilor consumatorii trebuie sa fie atenti din momentul cumparaturilor pana la cel al servirii mesei.

Pentru a nu avea surprize neplacute si pentru a nu ajunge la spital, mai ales in perioada sarbatorilor consumatorii trebuie sa fie atenti din momentul cumparaturilor pana la cel al servirii mesei. Pentru aceasta, trebuie avut grija ca ambalajul produselor sa nu fie rupt, iar eticheta sa contina toate informatiile necesare. Produsele din carne, alimentele si produsele congelate trebuie cumparate ultimele si puse in plase separate de celelalte produse alimentare. Cand se pregateste mancarea, este foarte importanta pastrarea in conditii de temperatura corecte si evitarea contaminarii reciproce. Aceasta pentru ca germenii care cauzeaza toxiinfectiile prezinta cel mai mare risc de multiplicare si imprastiere atunci cand se manipuleaza alimentele in vederea pregatirii mancarii. Este bine de stiut ca microorganismele se pot foarte usor "deplasa" de la carnea cruda la mancarurile gatite, lactate, fructe sau legume. De aceea, este important ca, inainte de a se apuca de gatit, gospodinele sa-si spele mainile cu sapun si apa fierbinte si sa curete foarte bine cutitele inainte de a le folosi. O conditie importanta in pregatirea in siguranta a produselor alimentare este respectarea retetelor si a instructiunilor de pe eticheta cu privire la locurile de depozitare, termenul de valabilitate si perioada necesara gatirii, precum si temperaturile recomandate. in cazul pregatirii de semipreparate congelate este important sa se respecte instructiunile privind dezghetarea sau gatirea directa. Dezghetarea acestora trebuie sa se faca in compartimentul cel mai de jos al frigiderului, nu la temperatura camerei. in cazul carnii, aceasta nu trebuie pregatita cu foarte mult timp inainte de a fi consumata. Verificarea gradului de pregatire a produselor din carne se face in functie de culoare: acestea nu trebuie sa fie "in sange" sau de culoare roz in interior, iar cand sunt taiate, sucurile care se scurg trebuie sa fie clare, fara sa contina sange. Cand vine momentul servirii mesei, produsele se pastreaza acoperite si aproape de punctul de fierbere pana la momentul consumarii. Produsele pregatite la rece trebuie pastrate in frigider pana sa fie puse pe masa. In cazul produselor gatite, acestea trebuie sa fie pastrate acoperite sau ambalate si pot fi reincalzite cel mult o data.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite