Cum evitam intoxicatiile la mesele festive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor recomanda consumatorilor sa cumpere produse alimentare (carne, oua, ciocolata si produse zaharoase, vinuri etc.) numai din locuri amenajate si

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor recomanda consumatorilor sa cumpere produse alimentare (carne, oua, ciocolata si produse zaharoase, vinuri etc.) numai din locuri amenajate si autorizate si care asigura conditiile igienico-sanitare specifice si unde au certitudinea ca produsele sunt controlate sanitar-veterinar.
In cazul achizitionarii oualor, ANPC va sfatuieste:
* Asigurati-va ca depozitarea si expunerea spre vanzare a acestor produse sunt corespunzatoare; * Conform legislatiei in vigoare, productia, prelucrarea, pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor, depozitarea oualor in cofraje sau in lazi se fac in spatii racoroase, fara miros strain, la temperatura de maximum +14 grade C, ferite de surse de caldura. Vanzarea oualor in unitatile de desfacere se face numai in raioane separate sau in raioane cu produse preambalate. Este interzisa vanzarea oualor la raionul de preparate din carne ori produse lactate sau la raioanele de produse alimentare care se consuma ca atare, fara a mai fi supuse unui proces termic; * Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta. * La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul; * Verificati data ouatului, care trebuie marcata, in ordine cronologica si necodificat, astfel: "zi/luna/an", pe fiecare ou. In cazul comercializarii oualor preambalate sau ambalate, marcarea se va face si pe ambalaj. In cazul unitatilor care comercializeaza oua de rata sau gasca, trebuie sa apara inscriptia ca "aceste oua se vor consuma numai dupa fierbere obligatorie timp de 15 minute".
Carne proaspata si congelata
* Carnea proaspata are un miros specific si nu trebuie sa se lipeasca de degete la palpare. Carnea molesita, in care intra degetele, care este jilava si lipicioasa, este de proasta calitate - provine de la un animal bolnav sau este prea veche. O astfel de carne nu trebuie cumparata. * Carnea congelata se pastreaza in spatii frigorifice (congelator) care asigura temperatura de -18 grade C. Termenul de valabilitate este stabilit de producator si inscriptionat de acesta pe eticheta produsului. Verificati daca produsele se incadreaza in termenul de valabilitate. Produsele congelate se vor transporta cat mai rapid posibil dupa cumparare, iar temperatura de pastrare trebuie respectata.
Vinuri si bauturi alcoolice
Continutul etichetei trebuie sa cuprinda: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea si adresa producatorului sau a importatorului, imbuteliatorului, volumul net, concentratia alcoolica, o informatie privind lotul, data durabilitatii minimale pentru bauturile alcoolice cu concentratia alcoolica mai mica de 10% vol. * Pentru vinuri, eticheta trebuie sa mai contina o serie de informatii dintre care: categoria de calitate, indicatia geografica pentru vinurile de calitate superioara si pentru vinurile din aceeasi categorie, denumirea de origine controlata, tipul vinului in functie de continutul de zaharuri. * Aspectul lichidului: culoare corespunzatoare sortimentului, limpede, fara depuneri sau impuritati in suspensie. * La intoarcerea buteliei cu dopul in jos, continutul nu trebuie sa se tulbure sau sa prezinte impuritati sau scurgeri. * Marcarea bauturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor in vigoare emise de Ministerul Finantelor.
Ciocolata si produse zaharoase
Etichetele acestor produse trebuie sa contina urmatoarele informatii:
* denumirea produsului, numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului - in cazul produselor din import se vor inscrie numele si adresa importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania, data durabilitatii minimale, cantitatea neta, conditii de depozitare. * Produsele din import trebuie sa prezinte elementele de identificare si informare si in limba romana. * Pentru ciocolata si produse din ciocolata: se mentioneaza in mod obligatoriu continutul de cacao substanta uscata, exprimat in procente, astfel: "cacao % minim"; in cazul ciocolatei umplute se mentioneaza produsul de umplutura; se excepteaza de la indicarea cantitatii nete produsele din ciocolata preambalate cu o greutate mai mica de 50 grame; aceasta exceptie nu se aplica produselor cu o greutate neta mai mica de 50 grame fiecare, atunci cand sunt prezentate intr-un ambalaj continand doua sau mai multe astfel de produse avand un continut net total egal sau mai mare de 50 grame. * Ciocolata proaspata trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata si fara pete, sa fie onctuoasa, casanta la rupere, fara senzatie de rugozitate la masticare, culoare si gust specifice. Drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa. In situatia in care produsul achizitionat nu corespunde calitativ, consumatorii au si un numar de telefon, gratuit, la care pot adresa reclamatii: 0800080999 - Telcons sau pot scrie la rubrica dedicata de pe pagina de web: www.anpc.ro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite