Ce drepturi aveţi la Urgenţă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare cetăţean, chiar dacă nu este asigurat, are dreptul la asistenţă medicală de urgenţă gratuită. Tomografia, ecografia abdominală sau mamografia sunt doar câteva dintre analizele care se pot face gratuit în centrele de urgenţă din România.

Serviciul de Urgenţă este gratuit şi disponibil 24 de ore din 24 pentru toţi cetăţenii. „Nu există nicio discuţie privind dreptul cetăţenilor de a primi asistenţă medicală de urgenţă”, precizează medicul Raed Arafat, coordonatorul serviciului SMURD.
Persoana care ajunge la Urgenţă „pe picioarele ei” va prezenta un act de identitate sau un alt document care conţine Codul Numeric Personal (CNP-ul).

În situaţiile excepţionale, în care bolnavul vine însoţit şi este imposibil de stabilit o legătură cu el, medicul de gardă se va ocupa de el fără prea multe întrebări. „Sunt situaţii în care nu este atât de important ca pacientul să prezinte actul de identitate. Vital este să acţionăm prompt pentru a-l ajuta. Ulterior, pot fi făcute toate formalităţile”, mai precizează Raed Arafat.

De asemenea, pacientului i se vor cere cât mai multe detalii în legătură cu problema sa de sănătate şi, în funcţie de acestea, i se vor face o serie de analize medicale gratuite. Pe parcursul efectuării lor, pacientul are dreptul să fie spitalizat în incinta camerei de gardă. Totodată, pacientul internat temporar va fi informat despre regulile pe care trebuie să le respecte pe durata spitalizării (de exemplu, să nu părăsească incinta fără să anunţe un cadru medical).

Analize gratuite, fără cozi interminabile

Bolnavul care vine la Urgenţă în stare gravă poate efectua o serie de analize gratuite.

Astfel, acesta poate să facă o tomografie cu substanţă de contrast, o electrocardiogramă, o radiografie pulmonară şi analize de sânge, într-un timp foarte scurt, iar rezultatele îi sunt comunicate rapid.

Prin acest tip de serviciu, pacientul scapă de corvoada cozilor interminabile din spitale. În altă ordine de idei, şi persoanele care nu se pot deplasa pot beneficia de serviciu medical de urgenţă la domiciliu. „Pacienţii pe care îi tratăm la domiciliu sunt mai dificili.

De cele mai multe ori, suntem chemaţi de familie sau de vecinii lor, iar când ajungem, constatăm că bolnavul nu vrea să coopereze. Mai mult, acesta ne spune că, de fapt, este sănătos”, precizează Rodica Marinescu, medic coordonator la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti.

Tratamentul acasă, cu acordul pacientului

Tratamentul la domiciliul pacientului este diferit de cel asigurat în spitale. Bolnavului i se cere consimţământul pentru orice intervenţie. Pacienţilor trataţi la domiciliu li se explică, în prealabil, care sunt beneficiile şi riscurile investigaţiilor. „Este dreptul lor să spună dacă acceptă consultul şi analizele pe care trebuie să le facem, de exemplu, electrocardiogramă sau glicemie“, mai spune Rodica Marinescu.

De asemenea, dacă situaţia o impune, bolnavul este transportat la spital. „Dacă acceptă transportarea la spital, nu trebuie să semneze nimic. Dacă refuză, este obligat să semneze un act prin care se specifică că face acest lucru pe propria răspundere”, mai spune medicul de urgenţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite