De ce ne doare capul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cefaleea este o durere de cap, difuza sau localizata, care se poate exacerba in urma unor factori externi, cum ar fi lumina puternica, zgomotele, zdruncinaturile, sau a unor cauze interne (emotii,

Cefaleea este o durere de cap, difuza sau localizata, care se poate exacerba in urma unor factori externi, cum ar fi lumina puternica, zgomotele, zdruncinaturile, sau a unor cauze interne (emotii, activitati intelectuale). Oamenii s-au obisnuit sa ia diverse medicamente antialgice, dar putini sunt cei care cauta cauza acestor dureri pentru un tratament specific, care i-ar scapa de multe suferinte si de consumul inutil de medicamente. in plus, trebuie tinut cont ca orice durere care nu trece in 4-5 zile, la antialgicele obisnuite, ar putea semnala o afectiune neoplazica.
Spondiloza, o cauza frecventa a cefaleei
Multe dintre durerile de cap sunt rezultatul unor suferinte de tip reumatic din zona cervicala. Prof. dr. Horatiu Bolosiu, din Cluj, ne explica: "Spondil-artroza cervicala provoaca un tip de durere cunoscuta sub numele de Sindromul Vertebrocefalic, prin afectarea muschilor si structurilor ligamentare din regiunea coloanei vertebrale cervicale. Durerea este perceputa in ceafa, iradiaza spre crestetul capului, fiind accentuata de miscarile capului. Survine intermitent si dureaza cateva zile. Se abordeaza terapeutic prin medicatie antialgica, antiinflamatoare si fizioterapie. Tendinta acestei suferinte este sa recidiveze si apar episoade repetate ale acestui tip de durere."
Infiltratiile calmeaza nevralgia Arnold
O alta forma de cefalee este nevralgia nervului spinal, asa- numita nevralgie Arnold. E o durere unilaterala, cu caracter nevralgic, ascutita, care este insotita de furnicaturi (asa- numitele parestezii) in regiunea dureroasa. Tratamentul este bazat pe fizioterapie si medicamente antialgice, la care se pot asocia, cu rezultate foarte bune, infiltratii in "punctul lui Arnold".
Contractura musculara cedeaza la masaj si fizioterapie
O a treia problema musculo-scheletala ar putea da cefaleea de tensiune musculara. Este vorba despre o contractura anormala a musculaturii cefei, respectiv a trapezului, dar si a muschilor gatului. Ea apare in mod caracteristic la persoanele care depun o activitate statica, la birou sau la computer. Durerea este difuza, muschii sunt duri la palpare. in cazul acesta, tratamentul se bazeaza pe schimbarea deasa a pozitiei capului, ridicari de pe scaun, miscari ale gatului si ale capului pentru a debloca muschii. Cedeaza la masaj, relaxare, o baie calda, plimbari in aer liber.
Controlul trebuie sa inceapa cu sinusurile
"Pacientul trebuie foarte bine controlat pentru ca medicul sa stie cat mai exact care este cauza cefaleei, ne spune dr. Cristian Oana, medic de familie la Policlinica Sf. Mina din Capitala. Se examineaza sinusurile, fosele nazale, fruntea, laringele. Examenul foselor nazale prin rinoscopie anterioara va cauta sa descopere semne de congestie a mucoasei sau de rinoree purulenta. Radiografia si chiar tomografia pot fi necesare, pentru ca o sinuzita nedescoperita, ce treneaza de multa vreme, este greu de tratat, se cronicizeaza si da frecvent dureri de cap".
Tensiunea, principalul vinovat
Printre bolile care declanseaza cefaleea, cele mai frecvente sunt hiper si hipotensiunea. in aceste conditii, bolnavul trebuie sa ia medicamentele specifice afectiunii si sa-si verifice in permanenta tensiunea. Apoi, va evita produsele alimentare picante, bauturile alcoolice tari, care pot mari excitabilitatea sistemului nervos. Unele dintre antialgice dau chiar ele, ca efect secundar, hipotensiune, deci accentueaza durerea, in loc s-o calmeze.
Vezica biliara lenesa "loveste" dupa mesele copioase
Exista si cauze interne care provoaca durerea de cap: afectiunile vezicii biliare. Cefaleea apare atunci cand colecistul este lenes. Durerea este pe jumatate de cap (hemicranie) si se localizeaza in jurul ochilor. Este o durere care survine mai ales dupa alimente grase, oua, este precedata de tulburari de vedere, este insotita de greturi, varsaturi si de modificari ale culorii fetei. Aceasta devine rosiatica. Tratamentul se bazeaza pe tratarea cauzei si evitarea grasimilor.
Un semn ca este nevoie de ochelari
O alta cauza ar putea fi problemele oftalmologice. E posibil ca durerile de cap sa fie produse de afectiuni ale ochiului. "Cefaleea provocata de afectiunile oculare apare numai atunci cand pacientul are nevoie de ochelari sau cand poarta ochelari nepotriviti, precizeaza conf. dr. Monica Pop, de la Spitalul de urgente oftalmologice. Cefaleea se mai declanseaza cand bolnavul sufera de glaucom. O vizita la oftalmolog, apoi un tratament specific vor ameliora aceste suferinte."

Ce nu e bine sa faceti daca va doare capul
- sa consumati produse ce contin tiramina (nucile, cascavalul, citricele, rosiile, fasolea, telina, branza si ciocolata);
- sa beti anumite bauturi (vin rosu, vin sec, sampanie sau bere) cu efect vasodilatator, care v-ar putea provoca accese migrenoase;
- sa va expuneti unor factori provocatori (stresul, oboseala, insomnia).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite