Prin dietă, osteoporoza poate fi ţinută sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de terapii naturiste, aplicate consecvent, au dat rezultate pe termen lung în lupta cu osteoporoza. Un aliment esenţial în prevenirea acesteia este calciul. Doza cotidiană ingerată în

O serie de terapii naturiste, aplicate consecvent, au dat rezultate pe termen lung în lupta cu osteoporoza. Un aliment esenţial în prevenirea acesteia este calciul. Doza cotidiană ingerată în diferite etape ale vieţii reprezintă "un suport solid" pentru vârsta a treia.
Un studiu foarte elocvent, efectuat pe femei din 12 ţări, a scos la iveală legătura dintre consumul de calciu şi efectele osteoporozei: femeile din Finlanda consumă, prin dieta zilnică, în medie, 1.300 mg calciu şi procentul fracturilor este foarte mic. În schimb, japonezele, cu cel mai mic consum de calciu din ţările industrializate - circa 400 mg pe zi - sunt victimele unui număr sporit de fracturi. Un alt studiu efectuat pe un grup de adolescente a întărit concluzia importanţei calciului în dezvoltarea masei osoase solide. La tinerele care optau pentru o dietă bogată în calciu, indiferent de zestrea genetică, acestea se bucurau de o densitate osoasă mai mare, în comparaţie cu colegele care consumau alimente sărace în calciu.
Doza de calciu, care poate proteja organismul celor expuşi riscului de fracturi, este de 1.500 mg-1.000 mg (femei şi bărbaţi). O dietă care poate completa această cantitate trebuie să cuprindă lactate degresate, dar şi legume şi fructe bogate în calciu: varză, varză de Bruxelles, broccoli, fasole verde, praz, mazăre, soia, peşte, midgale, seminţe de susan.
Există terapii care dau rezultate foarte bune în asimilarea calciului. Tinctura de propolis este un tonic al oaselor. Doza ideală este de 70 de picături pe zi - luată în două prize de 35 picături: dimineaţa pe stomacul gol şi după masa de prânz. Tinctura se administrează cel mai bine pe o bucăţică de pâine.
n Despre tratamentul cu ceai de coada calului s-a dus vestea şi în rândul persoanelor care ignoră leacurile din "buruieni". Pentru sistemul osteoarticular, ceaiul se foloseşte sub formă de decoct: se fierb 15 g de plantă în 500 ml apă, timp de 15 minute. Se consumă, zilnic, 4-5 ceşti din acest decoct.
n Rezultate foarte bune în prevenirea acestei afecţiuni se pot obţine bând zilnic şi un decoct de ţelină. Se fierbe o ţelină de 50 g, timp de o jumătate de oră, într-un litru de apă. După aceea, decoctul se lasă să se mai răcească 10 minute. Se consumă, zilnic, trei ceşti.
n La bolnavii care renunţă la fumat şi reduc alcoolul efectele terapiilor sunt mult mai rapide.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite