Când devin periculoase pentru copii medicamentele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siropurile de tuse colorate şi paracetamolul în exces le pot cauza celor mici tulburări digestive. Sindromul de hiperactivitate şi bolile de ficat sunt doar câteva dintre consecinţele administrării incorecte a tratamentelor. Unele siropuri pentru copii conţin E-uri nocive.

O banală răceală a copilului nu trebuie neglijată sau tratată după ureche. „Părinţii nu trebuie să aibă iniţiative în ceea ce priveşte administrarea de medicamente copiilor”, avertizează Gabriela Şuiu-Apostol, medic specialist pediatru.

Medicamentele antigripale şi antitusive trebuie luate numai la indicaţia medicului specialist. Una dintre cele mai frecvente greşeli ale părinţilor este nerespectarea dozei indicate micuţilor.

Mai ales în cazul copiilor mici trebuie să se ţină cont de vârstă şi de greutate. Medicamentele lichide trebuie administrate cu ajutorul unor seringi speciale de dozare, nu cu o lingură obişnuită de bucătărie.

Antibioticele nu se iau după ureche

Părinţii sunt tentaţi să le dea copiilor un antibiotic doar pentru că au auzit că „a făcut bine” în cazul altui copil. „Un antibiotic nu se administrează copilului decât dacă există semne clare de infecţie bacteriană, în niciun caz la începutul unei afecţiuni acute”, ­subliniază medicul Gabriela Şuiu-Apostol.

De asemenea, părinţii le dau copiilor suplimente de vitamine şi de minerale, fără a consulta înainte pediatrul. Acest lucru poate duce la hipervitaminoze şi chiar la obezitate.  

Aspirina poate afecta creierul şi ficatul

Soluţiile nazale cu efedrină nu sunt indicate copiilor sub doi ani, preferându-se pentru aceştia soluţiile saline şi aspiraţiile nazale. Efedrina poate da reacţii secundare, precum stare de agitaţie şi accelerare a bătăilor inimii. Totuşi, în cazul unor rinite, medicul orelist poate indica aceste soluţii.

La rândul ei, banala aspirină nu trebuie dată copiilor mai mici de 16 ani, pentru că poate duce la apariţia sindromului Reye, o boală gravă care afectează creierul şi ficatul.

Fără abuz de paracetamol

Părinţii sunt prea des tentaţi să le dea copiilor paracetamol, mai ales sub formă de siropuri. Abuzul de paracetamol poate provoca unele tulburări digestive. Paracetamolul este recomandat copiilor numai dacă temperatura corpului depăşeşte 39 de grade Celsius. Unele siropuri cu paracetamol şi suplimentele de vitamine au în componenţă aditivi dăunători sănătăţii.

Siropul de tuse poate da urticarie

Deşi cele mai multe produse farmaceutice pentru copii sunt vândute drept naturale, ele conţin substanţe dăunătoare. Benzoatul de sodiu, utilizat în majoritatea siropurilor de tuse din plante, este un conservant care poate da copiilor urticarie.

Pentru a da culoare unor produse farmacologice destinate copiilor, producătorii folosesc o serie de E-uri, printre care carmoizina, asociată cu sindromul de hiperactivitate.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite