De câte ore de somn au nevoie copiii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De câte ore  de somn au nevoie copiii?
De câte ore de somn au nevoie copiii?

Un adult are nevoie, în medie, de şapte-opt ore de somn pe zi. Un copil, în prima lună de viaţă, are nevoie de 16-20 de ore pe zi. Specialiştii din cadrul American Academy of Pediatrics oferă părinţilor sfaturi legate de somnul celor mici.

Având în vedere că, timp de aproximativ nouă luni, copiii sunt adăpostiţi în pântecul mamei şi nu sunt dependenţi de succesiunea zilelor şi a nopţilor, după naştere, cei mici au nevoie de mai multe luni până când ritmul lor biologic se va coordona complet, în aşa fel încât să doarmă noaptea şi să stea treji în timpul zilei, explică specialiştii American Academy of Pediatrics (AAP).

Tocmai de aceea, în primele luni, timpul acordat somnului va fi mai mare decât cel în care copilul va fi treaz, iar numărul de mese va fi şi el mai mare. Cu cât copilul este mai mic, cu atât şi perioada de somn va fi mai lungă.

Somn în aer liber, rezistenţă la infecţii

Astfel, până la vârsta de şase luni, copilul va avea nevoie de aproximativ 16 ore de somn pe zi. La vârsta de 7-9 luni, acesta va trebui să doarmă în medie 14-15 ore pe zi. La vârsta de 10-18 luni, perioada de somn este cuprinsă între 13 şi 14 ore pe zi, iar între 19 şi 36 de luni, numărul de ore de somn trebuie să fie cam de 12-13 ore zilnic.

Odată cu creşterea copilului, cea mai mare parte a timpului dedicat somnului trebuie să se concentreze în timpul nopţii, concomitent cu creşterea activitătii zilnice din timpul zilei. După primele patru luni de viaţă, în afara somnului de noapte, copilul mai doarme de câteva ori, în timpul zilei, în perioade de câte 2-3 ore.

De la vârsta de 5-6 luni, sugarul doarme de câte 2-3 ori în timpul zilei, câte o oră sau două ore. În jurul vârstei de un an şi jumătate, doarme o dată sau de două ori pe zi, timp de câte o oră sau două. Către vârsta de doi ani, copilul doarme o dată în timpul zilei, în medie 2-3 ore.

Durata somnului de noapte pentru un sugar este de minimum opt ore, dar nu trebuie să depăşească 11-12 ore. Se consideră că la vârsta de şase luni, procentul alocat somnului trebuie să fie de aproximativ 60% din cele 24 de ore ale unei zile. Este bine ca înainte de somn, camera copilului să fie bine aerisită, îndepărtându-se totodată toţi stimulii care i-ar putea deranja somnul (lumină prea puternică, zgomote etc.). De asemenea, specialiştii AAP sunt de părere că somnul din timpul zilei, în aer liber, este mult mai adânc şi mai odihnitor, având o contribuţie importantă în creşterea rezistenţei la infecţii a copilului.

Orarul meselor, important pentru somn

O mare importanţă în „educarea“ corectă a somnului copilului o are şi alimentaţia. Ritmul şi durata perioadelor de somn şi veghe sunt determinate de momentul şi frecvenţa cu care sunt administrate mesele. În funcţie de orarul stabilit pentru masă, copilul îşi va „regla” şi orele de somn. Spre exemplu, până la vârsta de 1-2 luni, vor fi administrate şapte mese zilnic, la orele 2.00, 6.00, 10.00, 12.00, 14.00, 18.00 şi 22.00. După vârsta de trei luni se elimină masa de la ora 14.00, iar după şase luni, se elimină masa de la ora 22.00, care va fi păstrată numai în cazul în care copilul nu a crescut suficient în greutate.

Cele mai bune metode de adormit copiii

Bebeluşii nu au în general un somn regulat până la vârsta de şase luni. Din cele 16-20 de ore de somn zilnic, nou-născuţii dorm cam una-două ore în şir. De asemenea, este normal pentru un copil de şase luni să se scoale de câteva ori pe noapte, cu condiţia să adoarmă la loc după câteva minute. Iată şi câteva reguli pentru a-i adormi mai repede pe cei mici: noaptea când îl hrăniţi sau îl schimbaţi, nu-l stimulaţi prea mult. Jucaţi-vă cât mai mult ziua cu copilul.

Aşezaţi-l în pat imediat cum începe să dea semne de oboseală; în acest fel va învăţa cu timpul să se aşeze singur în pat când i se face somn. Dacă plânge noaptea, aşteptaţi câteva minute înainte să vă duceţi lângă el, să aprindeţi lumina sau să îl luaţi în braţe.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite