O bacterie, vinovată de cancerul de colon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O bacterie, vinovată de cancerul de colon
O bacterie, vinovată de cancerul de colon

Bacteroides fragilis - o bine-cunoscută bacterie din intestin care produce tulburări digestive - ar putea stimula şi dezvoltarea cancerului colorectal.

O bacterie prezentă în mod obişnuit în flora intestinală umană ar putea stimula dezvoltarea celor mai frecvente tipuri de cancer colorectal. Studiul american realizat de Cynthia Sears (de la John Hopkins University, din Baltimore) a demonstrat că o bacterie a florei intestinale ar putea stimula dezvoltarea acestor tumori în mod frecvent. Rezultatele au fost publicate pe site-ul revistei „Nature Medicine”.

Bacteriile pe care le  avem „la purtător” şi care constituie flora intestinală sunt ţinta principală a studiilor efectuate de cercetători. Entităţi vii care trăiesc şi în tractul digestiv uman, bacteriile au, cu siguranţă, multe efecte pozitive asupra sănătăţii, dar par a fi, totodată, implicate şi într-un număr tot mai mare de boli: boli inflamatorii intestinale, obezitate, iar acum şi în apariţia cancerului colorectal.

În România, cazurile de cancer colorectal sunt responsabile pentru o treime din decesele provocate în rândul femeilor, în vreme ce pentru bărbaţi, cancerul colorectal reprezintă aproximativ 11% din decese, explică dr. Alin Apostol, medic specialist în chirurgie generală la Spitalul Elias din Bucureşti.

Echipa coordonată de Cynthia Sears a studiat o bacterie specială din intestin, denumită Bacteroides fragilis care secretă o toxină numită ETID. Responsabilă de apariţia diareei acute la adulţi şi copii, acest organism colonizează asimptomatic intestinul într-o proporţie semnificativă a populaţiei, de până la 35%, după cum susţin cercetătorii americani.

Începutul unei noi ere

Autorii studiului au arătat că inflamaţia indusă prin această tulpină de Bacteroides se bazează pe o populaţie specifică de celule albe din sânge, limfocitele T, care produc un stimulator al inflamaţiei numit interleukina IL17.

S-a descoperit că în cazul animalelor la care acest factor a fost neutralizat, inflamaţia şi carcinogeneza (dezvoltarea celulelor canceroase) au fost reduse. De asemenea, apariţia unei colite sau a cancerului nu a fost observată la animalele cu Bacteroides fragilis care nu produc ETID.

„Această toxină descompune o proteină numită cadherină, indispensabilă pentru sigilarea barierei gastro-intestinale”, explică Nadine Cerf-Bensussan, directoare a Unităţii INSERM 793, care studiază interacţiunile dintre mucoasa intestinală şi sistemul imunitar. Integritatea acestei bariere este necesară pentru a limita intrarea bacteriilor în tubul digestiv şi pentru a evita inflamaţia cronică excesivă din zona intestinului.

Tocmai această inflamaţie este suspectată de către specialişti că ar stimula apariţia cancerului. Bacteroides fragilis secretoare de toxină ar putea fi echivalentul bacteriei Helicobacter pylori pentru cancerul de colon? „Această ipoteză este atractivă, dar numeroase studii, în special epidemiologice, sunt necesare pentru a sprijini această ipoteză şi în cazul omului.

„Bacteroides fragilis este, probabil, un element, dar nu numai”, explică dr. Thierry Piche, gastroenterolog la CHU de la Nisa. Ipoteza rolului anumitor microbi cancerigeni în apariţia cancerului digestiv a fost discutată încă din anii ‘70. Având în vedere rolul-cheie dovedit al bacteriei Helicobacter pylori în apariţia gastritei cronice, se discuta de posibilitatea ca aceasta să aibă un rol important şi în declanşarea cancerului gastric (cancer de stomac).

Tratamentul cu antibiotice pentru ulcer şi gastrită a contribuit, de altfel, la reducerea incidenţei tumorilor gastrice în multe ţări. Specialiştii lucrează acum la câteva vaccinuri şi tratamente menite să neutralizeze toxinele patogene care duc la inflamarea ţesuturilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite