Creşterea tumorilor va fi monitorizată cu un microcip

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii vor putea urmări în curând cât de rapid se dezvoltă o tumoare implantând în apropierea lor un microcip. Datorită lui, bolnavii cu cancer nu vor mai fi nevoiţi să facă tomografii pentru a afla stadiul de evoluţie al bolii lor.

Microcipul a fost creat de cercetătorii germani de la Universitatea Tehnică din Munchen şi înregistrează cantitatea de oxigen din ţesuturile aflate în vecinătatea tumorilor maligne. Dacă nivelul oxigenului scade, înseamnă că tumoarea are un ritm rapid de creştere şi necesită intervenţie medicală. Informaţiile privind saturaţia cu oxigen a ţesuturilor monitorizate este transmisă wireless unui dispozitiv de mici dimensiuni, care poate fi ţinut în buzunar. Datele sunt transferate apoi în computerul medicului curant, care va decide, pe baza lor, o conduită terapeutică.


Va elimina operaţiile inutile


Datorită acestei descoperiri, bolnavii cu cancer ar putea urma tratamente mai puţin agresive atunci când tumoarea are un ritm lent de evoluţie. De asemenea, microcipul va fi util în cazul tumorilor greu accesibile chirurgical. Dacă se descoperă, cu ajutorul dispozitivului, că acestea evoluează lent, medicul poate decide că extirparea lor nu este necesară. „Unele tumori, cum ar fi cele din apropierea coloanei vertebrale, sunt greu de îndepărtat chirurgical. Există riscul de a leza nervii în timpul intervenţiei”, spune Sven Becker, coordonatorul echipei de cercetare care a creat microcipul. În astfel de cazuri, este de preferat ca tumoarea să fie monitorizată în continuare şi să se intervină doar dacă se înregistrează o creştere accelerată.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite