De ce e bine să bem cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce e bine  să bem cafea
De ce e bine să bem cafea

Consumată în cantităţi moderate, cafeaua are numai efecte benefice, confirmă specialiştii. Substanţele conţinute de cafea reduc riscul apariţiei unor tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic şi cel de colon, acidul care îi dă culoarea protejând împotriva diabetului de tip 1 şi 2.

Din 16 studii epidemiologice 12 au ajuns la acelaşi rezultat: două căni de cafea pe zi pot menţine sănătatea colonului. Diferite componente din cafea, cum ar fi cafeina, antioxidanţii (acidul colorgenic, melanoidinele), cafestolul, kahweolul, nu permit formarea celulelor canceroase la nivelul colonului. De asemenea, cafeaua este indicată şi celor care suferă de cancer la colon, deoarece aceasta nu dă voie celulelor canceroase să se multiplice.

Nu dăunează inimii

Cafeaua, băută moderat, nu afectează în niciun fel funcţiile inimii, cum se credea în trecut. Din contră, pacienţilor hipotensivi li se recomandă cel puţin o cană de cafea pe zi, deoarece s-a demonstrat că aceasta poate creşte uşor tensiunea. Totuşi există şi situaţii în care cafeaua face mai mult rău decât bine, şi anume atunci când bem mai mult de patru căni pe zi. În acest caz, excesul de cafea afectează muşchiul inimii, provocând palpitaţii sau chiar unele afecţiuni, cum este tahicardia.

Băutorii de cafea nu fac Alzheimer

Studiile au arătat că persoanele care beau aproximativ două căni de cafea pe zi au mai puţine riscuri de a face Alzheimer.
În plus, cafeaua are rol dovedit în reducerea riscului bolii Parkinson. În acest sens a fost făcut un studiu comparativ între împătimiţii cafelei (care beau trei ceşti pe zi) şi persoanele care nu beau cafea şi s-a descoperit că riscurile celor din prima categorie sunt cu 50-80% mai mici să dezvolte această boală.

Cea decofeinizată nu este mai bună

„Persoanele care preferă cafeaua decofeinizată pentru a evita acţiunile excitante ale cafeinei se supun influenţei altor chimicale. Analiza substanţelor utilizate pentru înlăturarea cafeinei a arătat că există printre acestea şi unele cu caracter cancerigen. În plus, se pare că gradul de colesterol nociv creşte prin consumul regulat şi, odată cu el, riscurile privind bolile cardiovasculare” ne spune Garofiţa Nicolae, medic de familie.

Poate remedia celulita

Celulita este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile, iar cafeina joacă un rol important în combaterea acesteia. Majoritatea cremelor de corp anticelulitice o folosesc ca ingredient, iar unele studii arată că putem slăbi şi dacă bem cafea în cantităţi moderate. Printr-un consum regulat de cafea, putem arde zilnic între 300 şi 400 de calorii.

Atenţie, excesul provoacă osteoporoză!

Femeile în vârstă ar trebui să limiteze consumul de cafea. Cele mai recente cercetări au arătat că, la femeile care beau în mod regulat mai mult de 3-4 ceşti de cafea pe zi, creşte riscul apariţiei fragilităţii oaselor (osteoporoză), după instalarea menopauzei. Este indicată eliminarea cafelei şi la femeile însărcinate, deoarece fătul asimilează cafeina şi o elimină mai greu decât organismul unei persoane adulte.

Provoacă dependenţă

Cafeina poate provoca dependenţă prin efectul stimulant pe care îl are asupra creierului. După un consum regulat de cafea, receptorii devin insensibili şi, astfel, persoana în cauză are tendinţa de a creşte consumul de cafea pentru a obţine aceleaşi efecte de stimulare la nivelul sistemului nervos. Odată cu creşterea consumului de cafea apare şi efectul indirect de dependenţă, în sensul că, dacă sistăm brusc consumul de cafea, pot apărea reacţii adverse nervoase, cum ar fi dureri de cap, modificări ale tensiunii arteriale, irascibilitate şi oboseală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite