Adrian Streinu-Cercel: "E regretabil faptul că doctorii refuză vaccinul contra gripei A"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţi, Adrian Streinu Cercel, şi-a exprimat regretul că există medici care refuză să se vaccineze contra gripei porcine, mai ales că au studii de specialitate şi ar trebui să ştie care sunt beneficiile unui vaccin de acest tip.

Adrian Streinu Cercel spune că este regretabil că doctorii, care au făcut şase ani de facultate şi alţi cinci ani de specializare, spun că nu vor să se vaccineze. "E regretabil ca doctorii să vorbească astfel despre vaccin în contextul în care fac şase ani de facultate şi încă cinci ani de specializare. Înseamnă că sistemul de învăţământ nu pune la dispoziţie toate informaţiile care ar trebui ştiute. Vaccinologia este o ştiinţă şi face parte dintr-o specializare, aşa că nimeni nu poate să ştie chiar totul", a explicat secretarul de stat.

Streinu Cercel a adăugat că, după părerea sa, nu au de ce să apară reacţii adverse la vaccinul anti-AH1N1. "Între vaccinul împotriva A/H1N1 şi cel împotriva gripei sezoniere există o singură diferenţă, că cel pentru sezonieră conţine trei tulpini de virus, în timp ce acesta conţine una singură. Între vaccinul produs la noi şi cele din afară diferă platforma de producţie, cel produs la Cantacuzino fiind produs fără adjuvaţi, astfel că conţine 15 micrograme de virus, celelate conţin o cantitate mai mică", a explicat Cercel.

Potrivit specialiştilor, persoanele alergice la ou nu trebuie să facă acest vaccin. "Este ferm contraindicat, deoarece vaccinul este făcut pe ou embrionat de găină şi pot rămâne în el resturi reziduale de ou", spune secretarul de stat.

Secretarul de stat, care s-a vaccinat vineri dimineaţă în prezenţa presei, a explicat jurnaliştilor, pas cu pas, procedeul de vaccinare - medicii care fac vaccinul poartă măşti şi mănuşi, după vaccinare se pune un plasture pe braţul pacientului pentru că ar putea exista o mică sângerare. Înainte de a face vaccinul unei persoane, medicul vaccinator are obligaţia să îi facă o mică verificare a stării de sănătate, iar persoana respectivă să anunţe dacă are simptome de boală acută. "Nu e niciun risc. Vaccinul este făcut pe ou, nu are adjuvanţi şi este produs cu o tehnologie care omoară virusul".

Vaccinul împotriva gripei AH1N1 este făcut pe linia de producţie a vaccinului sezonier.

Primele 250.000 de doze de vaccin pandemic produse de Institutul Cantacuzino au ajuns, joi, la Direcţiile de Sănătate Publică din zonele cu focare, respectiv municipiul Bucureşti (50.000 de doze) şi regiunea Moldovei (250.000 de doze), vaccinul fiind similar celui contra gripei sezoniere în ceea ce priveşte efectele secundare.

Potrivit reprezentanţilor  Ministerului Sănătăţii,  până săptămâna viitoare vor mai fi livrate 1.090.000 de doze către restul judeţelor. Transportul se va realiza cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În primă instanţă, vor fi imunizaţi angajaţii din sănătate şi din sectoarele care se ocupă cu asigurarea securităţii naţionale şi locale, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenţi. Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino a primit toate aprobările de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a fost testat conform standardelor internaţionale, ne asigură Ministerul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte reacţiile secundare înscrise pe prospect, acestea sunt similare celor ale vaccinului contra gripei sezoniere, adică roşeaţă la locul injectării, uşoare stări febrile şi, la persoanele sensibile, alergii minore.

Vaccinul împotriva virusului A/H1N1  nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat, ca măsură suplimentară de protecţie pentru ca "vaccinul să ajungă într-adevăr la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri", potrivit MS. Persoanele care vor să se vaccineze nu trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie, ci să aştepte să fie chemate. Reacţiile adverse trebuie raportate de medicii de familie la ANM, în acest sens fiind postat şi un formular pe site-ul agenţiei.

Până la finele anului viitor, Institutul estimează că va  produce 10 milionae de doze, cu un cost total de 50 de milioane de lei.

Ministerul Sănătăţii va asigura vaccinarea a 40% din populaţie, dintre care 5% angajaţi ai serviciilor publice esenţiale şi 35% persoanele cu grad de risc.

211 noi îmbolnăviri de gripă porcină au fost confirmate, miercuri, în România, bilanţul total fiind în acest moment de 2.666, cele mai multe cazuri noi, 58, fiind depistate în Bucureşti

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite