Care sunt bolile pe care le moştenim?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copil poate face la maturitate glaucom sau cancer dacă părinţii au avut aceste afecţiuni. Cunoaşterea istoricului bolilor din familie ajută la prevenirea unor boli grave, precum glaucomul sau osteoporoza. În prezent sunt cunoscute peste 1.500 de boli ereditare.

Recent, cercetătorii japonezi de la Universitatea din Hong Kong au dezvoltat un test prin care se pot depista bolile ereditare de care suferă fătul în urma analizei sângelui mamei.

Procedura a fost pusă la punct odată cu descoperirea faptului că, în timpul sarcinii, până la 15 la sută din ADN-ul mamei provine de la făt.

Testul va fi util în diagnosticarea afecţiunilor ereditare precum talasemie, hemofilie, fibroză chistică sau unele tipuri de alergie. De asemenea, ar putea fi depistate afecţiuni precum miopie sau astigmatism, şi ele ereditare.

Cum se transmite?

Fiecare persoană are două copii ale genelor părinţilor. Când va avea, la rândul ei, un copil, transmite mai departe acestuia una dintre cele două gene.

O boală genetică poate apărea numai în cazul în care copilul primeşte două gene purtătoare ale acestei
boli. Pe de altă parte, dacă ambii părinţi au câte o genă purtătoare, există un risc de 25 la sută ca să transmită boala copilului.

Bolile de piele, printre cele mai frecvente

Cele mai frecvente boli moştenite de la părinţi sunt afecţiunile de piele şi cele de ochi. Este important să se ştie predispoziţia pentru bolile dermatologice pentru a evita anumite produse de îngrijire care pot sensibiliza pielea şi pot creşte riscul dezvoltării afecţiunilor.

Primul pas este aflarea de la părinţi dacă ei sau rude apropiate au avut cancer de piele ori şi-au îndepărtat vreodată o aluniţă precanceroasă sau canceroasă. În situaţia în care în familie există cazuri de glaucom, este indicat să se evite expunerea la fumul de ţigară.

Acesta afectează vasele sangvine şi scade nivelul unor antioxidanţi care menţin ochii sănătoşi. Mark Swan, profesor de optometrie la Universitatea din Michigan, Statele Unite, explică importanţa unui examen ocular, chiar dacă vederea este bună. Astfel, medicul va observa şi cele mai mici semne de boală încă din stadiu incipient.

Osteoporoza se transmite

Isador H. Lieberman, profesor de chirurgie şi chirurg ortoped la Fundaţia Clinică Cleveland din Statele Unite, atrage atenţia asupra altor boli care pot fi transmise copiilor: osteopenia sau osteoporoza.

Dacă unul dintre părinţi pierde în înălţime odată cu înaintarea în vârstă şi suferă de osteoporoză, atunci există un risc de 50 la sută să li se întâmple la fel şi copiilor.

Părinţii depresivi au copii anxioşi

Studiile americane au arătat că un copil care are un părinte depresiv are o predispoziţie de trei-patru ori mai mare de a face, la rândul lui, o depresie.

În plus, studii ale Universităţii din Oregon, SUA, au arătat că femeile depresive care nu se bucură de suportul social sunt mai predispuse să dezvolte depresie cronică. Dacă starea de stres îmbinată cu grijile foarte mari se menţine mai mult de două săptămâni, este momentul să cereţi sfatul unui medic. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite