Belgiei, Greciei şi României trebuie să implementeze normele UE privind calitatea aerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a decis să solicite Belgiei, Greciei şi României să implementeze în integralitate legislaţia UE din domeniul calităţii aerului în ceea ce priveşte particulele în suspensie.

Cele trei state membre nu au soluţionat până în prezent problema emisiilor excedentare de particule minuscule în suspensie cunoscute sub denumirea de PM10.În cadrul procedurilor privind încălcarea dreptului UE, acestor state membre le-au fost adresate avize motivate prin care li se pun la dispoziţie două luni pentru a se conforma cerinţelor. În caz contrar, Comisia poate înainta cauzele Curţii Europene de Justiţie, informează Amosnews.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat:„Poluarea aerului cu particule în suspensie reprezintă un risc grav pentru sănătate.Sunt necesare standarde stricte pentru a-i proteja pe cetăţenii UE.Este esenţial ca aceste standarde să fie respectate pe deplin în zonele în care prelungirile nu sunt aplicabile."

Directiva 2008/50/EC le cere statelor membre ca, până în 2005, să asigure respectarea anumitor valori limită pentru PM10. Aceste limite impun atât o concentraţie anuală (40 μg/m3), cât şi o concentraţie zilnică (50 μg/m3) care nu trebuie depăşite de mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic.

Țările pot solicita scutiri de la obligaţia de a respecta valorile limită pentru PM10 până în iunie 2011, însă aceste scutiri se acordă sub rezerva îndeplinirii unui anumit număr de condiţii. Statele membre trebuie să demonstreze că au înregistrat progrese în sensul respectării standardelor până la termenul-limită prelungit şi că implementează un plan de ameliorare a calităţii aerului care stabileşte măsurile relevante de reducere a emisiilor pentru fiecare zonă de calitate a aerului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite