De ce sunt bune bacteriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce sunt bune bacteriile
De ce sunt bune bacteriile

Corpul este populat de peste 1.000 de tipuri de microorganisme benefice. Băile dese cu produse antibacteriene şi folosirea abuzivă a antibioticelor sunt practici care favorizează îmbolnăvirea.

Pielea este organul care intră cel mai mult în contact direct cu mediul înconjurător, iar pe suprafaţa ei există o varietate de specii de bacterii bune.

„Flora rezidentă pe piele se hrăneşte cu sebum şi cu transpiraţie şi constă în stafilococi, propionibacterii, micrococi şi bacterii corineforme. Acestea intră în luptă cu bacteriile patogene, împiedicând dezvoltarea lor“, explică medicul specialist dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Potrivit unui studiu realizat anul acesta de cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare a Genomului Uman din Bethesda, SUA, numărul de bacterii variază foarte mult de la o porţiune a corpului la alta.

Astfel, pe antebraţ se găsesc cele mai multe specii de bacterii, adică 44, comparativ cu zona din spatele urechii, unde sunt găzduite cele mai puţine: aproximativ 19 specii.

Evitaţi produsele antibacteriene

Până la acest studiu, specialiştii considerau că zonele corpului care se menţin aproape tot timpul umede, cum sunt subraţul şi picioarele, deţin cele mai multe bacterii, care, de altfel, sunt şi cauza mirosurilor neplăcute emanate de corp în condiţii de igienă precară.

Pentru a păstra un nivel sănătos al bacteriilor prietenoase de pe suprafaţa pielii ar trebui să nu exagerăm cu igiena, ne sfătuiesc specialiştii. Unul dintre cele mai dăunătoare gesturi pe care le facem împotriva florei bacteriene benefice pentru sănătatea pielii este utilizarea frecventă a produselor antibacteriene.

Acestea distrug atât microbii cu care intrăm în contact zilnic şi care, dacă sunt ingeraţi odată cu mâncarea, ne pot afecta sănătatea, cât şi pe aceia care, de fapt, constituie o barieră contra infecţiilor. Cel mai mare risc pe care îl presupune acest obicei este dezvoltarea eczemelor, în special în cazul copiilor.

Un kilogram de bacterii în intestine

Cele aproximativ 50 de mii de miliarde de bacterii de la nivelul tubului digestiv asigură nu doar o digestie normală şi un tranzit intestinal fără probleme, ci şi absorbţia substanţelor nutritive din alimentaţie, producerea vitaminelor, eliminarea toxinelor şi întărirea sistemului imunitar.

O serie de studii recente a scos la iveală chiar că un dezechilibru al bacteriilor bune din tubul digestiv ar putea duce la probleme de greutate.

Cea mai bună cale de a asigura un nivel optim de bacterii prietenoase organismului este consumul alimentelor bogate în probiotice, cum sunt iaurturile cu lactobacterii şi cu bifidobacterii. De asemenea, specialiştii recomandă utilizarea antibioticelor doar în situaţiile cu adevărat necesare, deoarece aceste medicamente distrug bacteriile bune

Microbii sunt peste tot

Bacteriile „rele“ care ne pot îmbolnăvi se găsesc pe toate obiectele cu care intrăm zilnic în contact, inclusiv pe alimente. Însă, potrivit studiilor, locurile cu cei mai mulţi microbi sunt telefonul mobil, tastatura calculatorului, poşetele şi portofelele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite