Cum îţi asiguri sănătatea când pleci să vezi străinătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă cardul european acordat de stat, este indicată şi o asigurare privată de sănătate. În cazul unui tratament de urgenţă în străinătate, aţi putea scoate bani din buzunar dacă aveţi doar card european. O poliţă privată oferă mai multe opţiuni.

Cardul european de asigurat este valabil numai pentru statele UE şi doar pentru o perioadă maximă de şase luni de la emitere.

Pe baza acestui card, posesorul (care trebuie să fie asigurat la stat) poate beneficia de servicii medicale pentru problemele de sănătate apărute în timpul şederii temporare într-unul dintre aceste state, nu şi pentru afecţiunile preexistente deplasării.

Dar ce acoperă practic acest card? „Cardul european acoperă servicii medicale acordate în statele membre UE în caz de urgenţe medico-chirurgicale.

Aceste servicii sunt cele prevăzute de legislaţia fiecărui stat şi nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare”, precizează Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB). Asiguraţii pot obţine acest card pe baza unei cereri adresate casei de asigurări de care aparţin. Cardul poate fi eliberat în maximum şapte zile, fără să se perceapă taxă.

Decontare greoaie fără card

Fără card, orice tratament acordat într-una din ţările UE se va plăti. Abia la întoarcerea în ţară vă puteţi deconta banii, dar numai pe baza unei cereri şi a unor documente justificative obţinute de la spitalul unde aţi făcut tratamentul. Aceste acte se depun la casa de asigurări de sănătate la care sunteţi afiliat. Astfel, sumele achitate se vor putea recupera la cursul BNR valabil la data în care a fost efectuată plata pentru serviciul medical.

Asigurarea privată, mai complexă

Cardul european nu poate înlocui o asigurare medicală privată. Pentru siguranţă, se poate încheia şi o astfel de asigurare, care oferă o serie de avantaje.

Majoritatea asigurărilor private de sănătate acoperă cheltuielile legate de spitalizare, tratamentul ambulatoriu, precum şi transportul în ţară în caz de deces.

Preţul poliţelor private variază

Preţurile poliţei variază în funcţie de firma de asigurări, de ţara aleasă ca destinaţie, de vârsta asiguratului (bătrânii sunt mai predispuşi accidentelor şi bolilor). De asemenea, preţul diferă şi în funcţie de valoarea asigurării sau de complexitatea serviciilor medicale acoperite. 

Se poate călători şi fără asigurare 

Românii pot călători fără asigurare privată în ţări precum: Siria, Cuba, Egipt şi Tunisia.

România a încheiat în 2002 convenţii pentru acordare de asistenţă medicală în domeniul sănătăţii cu 22 de state din afara Uniunii Europene.

Aceste convenţii acoperă îngrijiri medicale de urgenţă, medicaţie şi materiale sanitare, inclusiv spitalizare cu îngrijiri aferente.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite