Terapeutică:Cimbrul tratează accesele de tuse şi anemiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terapeutică:Cimbrul tratează accesele  de tuse şi anemiile
Terapeutică:Cimbrul tratează accesele de tuse şi anemiile

Oricare dintre soiuri, fie că e vorba despre cimbrul comun (de câmp), cimbrul de grădină sau de cimbrul sălbatic (cimbrişorul sau iarba cucului, aşa cum i se mai spune), poate fi folosit la condimentarea şi la conservarea mâncărurilor şi are efecte curative.

Infuzia de cimbru se prepară din 200 de mililitri de apă fierbinte şi două linguriţe de plantă, care se lasă la infuzat 15 minute. Bolnavii care suferă de bronşită, de astm sau de tuse rebelă se vor simţi mult mai bine dacă vor bea câte două ceşti de infuzie pe zi: crizele se răresc, iar căile respiratorii se dezinfectează.

Copiii uşor răciţi trebuie să bea câte trei linguriţe de ceai îndulcit cu miere, la un interval de două ore. Infuzia de cimbru se mai foloseşte, de asemenea, ca tonic digestiv, în combaterea viermilor intestinali, a migrenelor şi a asteniilor.

Siropul de cimbru se prepară astfel: într-un borcan se alternează straturile de cimbru înflorit cu straturi de zahăr. După ce vasul s-a umplut, se pune la soare să se macereze timp de 14 zile.

După aceea se strecoară, se adaugă 500 de mililitri de apă şi siropul se pune la fiert timp de zece minute, până se îngroaşă. Se păstrează la rece, în sticle ceruite. Siropul de cimbru se recomandă în tratarea anemiilor şi a acceselor de tuse. Doza zilnică este de două linguriţe de sirop amestecat în ceai.

Tinctura de cimbru se prepară din flori şi din frunze de cimbru, culese pe vreme însorită, la amiază, şi alcool din cereale. Planta se pune într-o sticlă la soare, iar deasupra se adaugă alcoolul. Se astupă sticla cu dop şi se lasă la soare vreme de 14 zile.

După aceea, se strecoară şi se pune în sticle de culoare închisă. Tinctura e utilă reumaticilor, copiilor debili, dar şi bolnavilor suferinzi de scleroză în plăci. În aceste cazuri se frecţionează mâinile, picioarele şi articulaţiile dureroase cu tinctură.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite