5 tipuri de produse care dau urticarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îţi fac cu ochiul, dar ştii că, dacă vei ceda tentaţiei, erupţia nu va întârzia să apară. Este vorba de căpşuni, peşte sau de ouă. Astfel de alimente conţin histamină, o substanţă responsabilă de apariţia reacţiilor alergice.

1 Carnea procesată

image


Carnea grasă, afumată şi procesată, precum mezelurile, cârnaţii, şunca sau conservele din carne conţin aditivi care duc de multe ori la apariţia urticariei. De asemenea, atunci când alimentele sunt ţinute la frigider pentru mult timp sau sunt păstrate la temperatura camerei, bacteriile produc histamină. Pentru a evita acest lucru, produsele din carne trebuie congelate.

2 Peştele oceanic şi fructele de mare

image



Moluştele de tipul scoicilor şi stridiilor sau celelalte fructe de mare, precum şi peştele (sardinele sau anşoa) sunt foarte perisabile, putând fi uşor contaminate cu bacterii. De aceea, ele trebuie consumate foarte proaspete, chiar în ziua în care au fost culese.

Dacă sunt congelate, aceste alimente pot fi consumate în maximum două luni. În caz contrar, ele pot provoca reacţii alergice puternice, mai mult decât orice alt tip de carne sau de peşte.

image

3 Ouăle şi lactatele fermentate



Evită produsele lactate precum brânza, iaurtul, untul, smântâna sau laptele bătut, deoarece histamina se produce şi prin procesul de fermentare. Ouăle trebuie excluse şi ele din alimentaţie dacă suferi de alergii alimentare. Le poţi consuma însă ca ingredient în prăjiturile de casă fără cremă.

4 Fructele cu multe seminţe

image



Dacă ai sensibilitate la salicilaţi (compuşi alimentari asemănători aspirinei) este bine să eviţi consumul de fructe de pădure sau de fructe uscate, dar şi de nuci ori de seminţe. Urticaria poate apărea şi dacă mănânci căpşuni, zmeură, cireşe, struguri, citrice, prune, banane sau ananas, deoarece toate conţin histamină.

Substanţa este prezentă şi în roşii, produse din soia, spanac, fasole roşie, vinete şi în dovleac. Legumele conservate, inclusiv măslinele, sau murăturile în oţet trebuie şi ele consumate cu precauţie, deoarece oţetul este un alt alergen.

5 Alcoolul şi cofeina

Băuturile alcoolice de orice tip, în special vinul roşu şi berea, chiar şi cea fără alcool, îţi pot declanşa reacţii alergice. De asemenea, ar fi bine să eviţi cafeaua şi băuturile ce conţin cofeină, precum şi ceaiul negru sau verde.

Ce opţiuni ai?

-Dacă suferi de urticarie, include în dietă ficat sau inimă de pui, germeni de grâu, peşte şi leguminoase. Aceste alimente conţin niacină, una dintre vitaminele din complexul B, care ajută la inhibarea secreţiei de histamină.

-Aceleaşi beneficii are şi betacarotenul. De aceea este indicat să consumi verdeţuri, fructe şi legume de culoare portocalie şi galbenă.

Specific

Alergiile alimentare, frecvente în copilărie, pot dispărea la maturitate.

Specialistul nostru
Livia Nena, biolog nutriţionist

Urticaria este o formă de alergie declanşată în special la copii, dar şi la adulţi. Cauzele sunt în general de natură alimentară. În urma testelor specifice se pot depista acele substanţe din alimente care nu sunt bine tolerate de organism.

La adulţi, un ficat sensibil poate provoca unele probleme de piele, cum ar fi dermatitele. Important este să cunoaştem factorii declanşatori, după care se stabileşte un regim alimentar adecvat. Într-o primă etapă, este bine să se evite alimentele condimentate, ouăle, lactatele şi grăsimile. Să nu uităm că, pe timpul verii, din cauza căldurii, aceste alimente sunt perisabile şi se pot altera rapid, producând o serie de neplăceri.

Ştiai că...

...urticaria, manifestată prin umflături roşii sau albe care provoacă mâncărime, este o alergie la care organismul reacţionează prin secreţie în exces de histamină?

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite