5 tipuri de seminţe bune pentru inima ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seminţele, nucile, migdalele şi fisticul conţin vitamine şi minerale indispensabile pentru organism. Se găsesc în orice perioadă a anului şi, datorită calităţilor lor, pot înlocui cu succes fructele în anotimpul rece.Sunt hrănitoare, conţin oligoelemente şi cantităţi mari de grăsimi nesaturate, antioxidanţi, fibre şi proteine. Din cauza conţinutului ridicat de grăsimi, râncezesc uşor, aşă că trebuie păstrate în locur

Seminţele de floarea-soarelui scad tensiunea

Conţin potasiu, care împiedică retenţia apei, magneziu şi fosfor, care ajută la absorbţia calciului, şi o mare cantitate de vitamina B, bună pentru creier, piele şi tractul digestiv. Carenţa de magneziu duce la hipertensiune, spasme şi crampe musculare, oboseală şi dureri musculare. Seleniul apără împotriva cancerului prin refacerea celulelor afectate.

Pot fi adăugate în salate, pâine, mâncăruri de legume sau cereale. Seminţele prăjite îşi pierd din proprietăţi şi sunt nesănătoase din cauza conţinutului mare de sare.

INFO PLUS 100 grame de seminţe de floarea-soarelui conţin: 24 grame proteine, 7 miligrame fier, 120 miligrame calciu.

Migdalele reglează ritmul cardiac

50 de grame de migdale conţin un sfert din doza zilnică recomandată de magneziu. Acesta contribuie la păstrarea venelelor şi arterelor în bună stare, în timp ce potasiul, implicat în procesul transmisiilor nervoase şi a contracţiilor musculare, permite o mai bună funcţionare a inimii. Migdalele scad nivelul zahărului din sânge.

De aceea, când mănânci alimente bogate în zaharuri, adaugă câteva migdale, pentru a menţine la cote normale nivelul glicemiei. Le poţi consuma cu cereale, în salate sau în deserturi.

INFO PLUS 100 grame de migdale conţin: 16,9 grame de proteine, 4,2 grame de fier, 250 miligrame de calciu, 20 miligrame de vitamina E, 3 miligrame de zinc, 1 miligram vitamina B2.

Nucile sunt bogate în acizi omega 3

Sunt bogate în proteine, fibre, fitonutrienţi şi antioxidanţi (vitamina E şi seleniu). 50 grame de nuci oferă 90% din necesarul zilnic de omega 3. Nucile sunt foarte nutritive şi, datorită conţinutului mare de fibre, senzaţia de foame va întârzia să apară. Au multe calorii, aşă că pot înlocui cu succes una dintre gustări. Uleiurile şi nutrienţii sunt intacte în nucile crude. Le poţi adăuga în mâncare pentru un plus de aromă.

INFO PLUS 100 de grame de nuci conţin: 10 grame de proteine şi 2,4 miligrame de fier.

Seminţele de dovleac reduc colesterolul

Conţin acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 6, magneziu, fosfor, cupru, fier şi zinc. Zincul protejează oasele şi are un efect antiinflamator. Acizii graşi reduc nivelul colesterolului „rău” din sânge şi protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au proprietăţi anticoagulante şi scad tensiunea. Seminţele prăjite nu îşi păstrează intacte proprietăţile. Pot fi adăugate în salate sau în mâncărurile de legume.

INFO PLUS 100 de grame de seminţe de dovleac conţin: 29 grame de proteine, 11 miligrame de fier şi 1.144 miligrame de fosfor.

Fisticul protejează arterele

Bogat în antioxidanţi, grăsimi nesaturate, proteine, fibre, potasiu şi magneziu, fisticul reduce riscul apariţiei bolilor de inimă. Conţine luteină, esenţială pentru sănătatea ochilor şi arterelor. Are o valoare nutriţională mare şi poate fi păstrat mult timp, deoarece nu râncezeşte uşor. Fibrele pe care le conţine îmbunătăţesc digestia. Poate fi adăugat la diverse deserturi sau consumate ca atare.

INFO PLUS 100 grame de fistic conţin: 19 grame de proteine, 14 miligrame de fier, 140 miligrame de calciu.

Specialistul nostru

Datorită conţinutului ridicat de acid gras omega 6, fructele oleaginoase sunt recomandate persoanelor cu probleme cardiace. De asemenea, au o serie de vitamine şi minerale care le recomandă cu căldură pentru consumul zilnic. Însă, chiar şi aşa, ele trebuie consumate cu moderaţie, mai ales de către persoanele cu probleme hepatobiliare.

Porţia zilnică de nuci, care sunt surse importante de calciu, nu trebuie să depăşească 3-4 mieji de migdale, 5-7 seminţe, de fistic, 100 g, de seminţe de dovleac, 100 g (sunt recomandate copiilor care au viermi intestinali), de seminţe de floarea-soarelui, 100 g. Foarte important este ca acestea să fie consumate crude, deoarece, prin prăjire, îşi pierd din calităţile nutriţionale.
Livia Nena
biolog nutriţionist

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite