5 mituri despre metabolism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De multe ori dăm vina pe metabolismul leneş pentru nereuşita noastră în lupta cu kilogramele în plus. Dar este el întotdeauna responsabil de problemele pe care le avem cu greutatea? Cercetătorii spun că nu.

Ce este metabolismul?

În termeni simpli, metabolismul reprezintă ritmul în care organismul consumă energia pe care i-o asigurăm din alimente. Proces fizic complex, el influenţează toate schimbările din corp şi este diferit de la o persoană la alta. Dacă metabolismul tău este rapid, consumi cu uşurinţă aproape tot ce mănânci.

Dacă, din contra, este mai leneş (situaţie întâlnită în cazul celor care fac mişcare rar şi au o dietă dezechilibrată), poţi avea tendinţa de a acumula kilograme în plus. Îl poţi regla însă dacă adopţi un stil de viaţă sănătos, care să includă o alimentaţie echilibrată şi exerciţii fizice.

1 «Pe măsură ce trec anii, slăbesc tot mai greu»

Adevărat şi fals. Multe persoane au tendinţa de a câştiga în greutate pe măsură ce înaintează în vârstă, dar acest lucru se întâmplă în primul rând pentru că au tendinţa de a face mai puţină mişcare sau de a face tot mai rar exerciţii fizice. Rezultatul?

Mai puţine calorii consumate. Astfel, masa musculară scade şi, implicit, rata metabolică. Exerciţiile cardiovasculare uşoare, precum jogging-ul, înotul, tenisul sau dansul, cresc consumul de calorii, menţin fermitatea musculară şi stimulează activitatea metabolică.

2 «Am arderile mai încete decât ceilalţi»

image

Parţial adevărat. Cu siguranţă cunoşti persoane care, oricât de mult ar mânca, nu par să se îngraşe şi te gândeşti că, probabil, aşa e felul lor de-a fi, că metabolismul lor e mai rapid. De fapt, se pare că aceşti „norocoşi” fac în mod natural o selecţie a ceea ce mănâncă, pentru că pur şi simplu preferă alimentele mai uşoare, sărace în calorii.

În plus, astfel de persoane sunt mai active: ele preferă să-şi viziteze prietenii în loc să le dea un telefon şi să se plimbe prin parc decât să petreacă seara în faţa televizorului. Deci, renunţă la ideea că metabolismul tău este mai scăzut decât al altora şi fă câteva schimbări în stilul tău de viaţă. Vei observa diferenţa.

3 «Alimentele reci şi picante cresc rata metabolică»

image

Adevărat şi fals. Cercetări recente au arătat că atunci când o persoană mănâncă alimente foarte reci sau picante are metabolismul mai accelerat şi, deci, consumă mai mai multe calorii. Însă numărul caloriilor consumate în plus este nesemnificativ, de aproximativ 10 calorii pe zi. Astfel, dacă intenţionezi să adopţi o dietă bogată în mâncăruri picante în speranţa că vei slăbi, nu vei obţine rezultatele dorite. Exerciţiile fizice şi regimul alimentar sunt în continuare necesare.

4 «Există medicamente care schimbă metabolismul»

Fals. Pe piaţă există nenumărate pastile şi suplimente alimentare-minune, special concepute pentru a accelera metabolismul şi pentru a arde grăsimile. Majoritatea acestora au efecte nedovedite. Este adevărat că unele substanţe, precum nicotina şi cofeina, stimulează rata metabolică, dar nu în mod semnificativ.

În plus, aceste substanţe pot duce la o creştere a ritmului cardiac sau pot avea alte efecte adverse. În concluzie, cei mai mulţi specialişti nu recomandă astfel de pastile ca tratament pentru obezitate. Realitatea este că nu există un remediu care pur şi simplu topeşte grăsimea fără să faci niciun alt efort.

5 «Dacă reduc numărul decalorii, metabolismul scade»

Adevărat şi fals. Într-adevăr, atunci când începi o dietă hipocalorică, rata metabolică scade, ca o reacţie naturală a organismului de a conserva cât mai multe calorii. Această reducere este însă nesemnificativă şi doar dacă pe măsură ce scazi în greutate continui să fii activ fizic, vei slăbi constant. Dieta asociată cu mişcarea te ajută să-ţi menţii o rată metabolică suficient de ridicată pentru a consuma caloriile.

image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog nutriţionist

Există, într-adevăr, persoane care au o rată metabolică mai crescută şi altele al căror metabolism este puţin mai „leneş“. Însă, în cazul în care nu există o dereglare endocrină majoră, metabolismul organismului poate fi schimbat, mai ales în cazul persoanelor tinere.

De regulă, un metabolism lent poate fi activat prin exerciţii fizice şi, nu în ultimul rând, printr-o dietă echilibrată, fără excese. Regimul alimentar trebuie să fie sărac în grăsimi animale, făinoase şi în zaharoase şi bogat în proteine, fructe, legume şi în cereale integrale. În plus, se recomandă suplimente nutritive cu flavonoizi, vitamina C, vitamina E, calciu, magneziu, aminoacizi (arginină, tirosină), carnitină şi cu acizi graşi polinesaturaţi omega 3.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite