De ce este bine să mâncăm fructe de mare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce este bine să mâncăm  fructe de mare?
De ce este bine să mâncăm fructe de mare?

Nu mai sunt de mult nişte delicatese  greu de procurat şi, cu toate acestea, mulţi dintre noi nu le includem în dieta zilnică. Însă în acest fel ne lipsim de cele mai importante surse de vitamina B6, B12 şi de vitamina E.

Studiile au scos la iveală că avem un risc cu 90 la sută mai mic de a suferi de o boală de inimă dacă mâncăm fructe de mare de cel puţin trei ori pe săptămână.

Aceasta deoarece, la fel ca peştele, sunt bogate în acizi graşi omega 3, care împiedică depunerea grăsimilor pe vasele sanguine. 

Previn afecţiunile oculare

Degenerescenţa maculară, principala cauză de orbire în rândul persoanelor de vârsta a treia, ar putea fi prevenită prin consumarea unei porţii de stridii de cel puţin două ori pe săptămână. Acestea conţin zinc, care împiedică pierderea progresivă a vederii. Potrivit specialiştilor, patru-cinci stridii reprezintă de cinci ori doza zilnică recomandată (DZR) de zinc.

De asemenea, stridiile sunt o sursă excelentă de vitamina E, care ajută la menţinerea acuităţii vizuale. Un alt element care se găseşte în stridii este seleniul care, alături de zinc, previne căderea părului şi apariţia mătreţii. Specialiştii ne recomandă să le consumăm crude, deoarece, prin fierbere, pierd din proprietăţile nutritive.

Protejează de cancer

Seleniul se regăseşte în cantităţi semnificative şi în homari, midii, creveţi, calamari şi în sepii. Acest mineral are rol de antioxidant şi protejează împotriva bolilor cardiace şi cancerului de prostată.

De aceea, bărbaţii de peste 40 de ani ar trebui să introducă fructele de mare în alimentaţie măcar o dată pe săptămână.

Combat oboseala

Stările de somnolenţă din timpul zilei, scăderea bruscă în greutate sau tulburările digestive sunt semne care ne dau de ştire că organismul are o carenţă de vitamina B3, cunoscută şi sub denumirea de niacină.

Dacă te afli în această situaţie, introdu treptat în alimentaţie creveţii, sepia, caracatiţa şi langustele, deoarece, pe lângă vitamina B3, mai conţin şi iod. 

Atenţie la modul de preparare!

image

Specialiştii ne recomandă prudenţă atunci când preparăm termic fructele de mare, deoarece sunt extrem de perisabile şi supuse contaminării cu bacterii.

Prin urmare, dacă le cumpărăm de la supermarket, acestea trebuie să fie vii sau culese în urmă cu cel mult două zile, spun specialiştii. Dacă le congelăm, temperatura trebuie să fie cuprinsă între zero şi cinci grade Celsius. Chiar şi în aceste condiţii, fructele de mare trebuie consumate în maximum cinci zile.

 Atenţie!
Fructele de mare pot provoca urticarie persoanelor predispuse la alergii.

Bine de ştiut

Nu consuma scoici culese de pe plajă,  deoarece pot fi poluate.

Ţine midiile în apă sărată timp de o oră înainte de a le găti, pentru a se curăţa de pietricele.

Când cumperi homari gata preparaţi, ai grijă să nu aibă un miros persistent de peşte.

image

Specialistul nostru


Livia Nena
biolog nutriţionist

În primul rând, fructele de mare sunt bogate în iod, potasiu, calciu şi în fier. În al doilea rând, conţin proteine (mai multe chiar decât majoritatea peştilor) şi în al treilea rând au un conţinut scăzut de lipide. Ele aduc în organism oligoelemente şi grăsimi tip omega 3, omega 6 şi omega 9, aşa-numite „grăsimi bune“.

Creveţii au un conţinut mare de fier, zinc şi de cupru. Iar calamarii, sepiile şi caracatiţele conţin la fel de multe proteine şi minerale ca şi carnea de vită. De asemenea, fructele de mare conferă protecţie sistemului nervos şi inimii. Prin urmare, pot fi consumate atât de copii, cât şi de adulţi.

Ghid de nutriţie

Gheorghe Mencinicopschi
Directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare

Criterii de alegere a pepenelui

Plin de vitamine şi hidratant, pepenele este un fruct ideal pentru a fi consumat pe durata verii.

Se consumă în sezon

image
image

Pentru a beneficia de toate proprietăţile lor este bine să consumăm atât pepene galben, cât şi roşu în sezon. Aceste fructe sunt bogate în fitonutrienţi, au un conţinut ridicat de apă şi puţine calorii. Au acţiune diuretică, fiind indicate pentru detoxifierea organismului şi în curele de slăbire. Cel mai indicat este să mâncăm pepenele pe stomacul gol, între mesele principale.

Bine copt şi zemos

Cel mai bun este pepenele verde, românesc, de culoare verde închis, pentru că este cultivat în mod natural. Miezul trebuie să fie roşu, savuros, cu o consistenţă zaharisită. Atunci când alegem pepenele galben, este de preferat cel cu coaja aspră. Interiorul acestuia trebuie să fie zemos, de un galben frumos. După ce îi cumpărăm, este bine să îi spălăm foarte bine cu apă, pentru a îndepărta germenii de pe coaja acestora.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite